AKP 100 gün göz boyayacak

Türkiye’nin temel sorunlarını öteleyen AKP, hazırlayacağı 100 günlük eylem planıyla asgari ücret gibi ekonomik vaatlere öncelik verecek.

Yayınlanma: 06.11.2015 - 19:00
Abone Ol google-news

100 günlük eylem planı üzerindeki çalışmalarını sürdüren AKP yönetimi, yasa değişikliği gerektirmeyen ekonomik vaatlere öncelik verecek. Seçmenin gözünü boyamaya yönelik olarak asgari ücretin artırılması gibi vaatlerini kısa sürede yaşama geçirmeyi hedefleyen AKP, Alevilerin sorunlarının çözümü gibi temel özgürlüklerle ilgili vaatlerini ise zamana yayacak.

AKP, hükümetin kurulmasının ardından ilk olarak zamanın dar olması nedeniyle geçici bütçeyi TBMM’den geçirecek. Asıl bütçe ise yeni yıldan sonra Meclis gündemine getirilecek. Seçim bildirgesinde yer verdiği vaatler için de 100 günlük eylem planı hazırlığını sürdüren AKP, hangi vaatlerin yasa, hangilerinin idari kararla yaşama geçirilebileceği konusunda bir çalışma yapıyor. Öncelikli olarak Bakanlar Kurulu Kararı, yönetmelik ve tebliğle yapılabilecek vaatler eylem planına alınacak. Yasayla çıkarılabilecek olan düzenlemeler ise zamana yayılacak. Hükümet ilk olarak asgari ücretin 1300 TL’ye çıkarılmasına ilişkin vaadini gerçekleştirebilmek için Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na öneride bulunacak.

Planda çözüm yok

Eylem planında çözüm süreci, Alevilerin sorunları, temel hak ve özgürlüklerin genişletilmesi gibi vaatler yer almayacak. Cemevlerine hukuki statünün tanınacağı vaadinde bulunan AKP yöneticileri, Alevilerin sorunlarına yönelik bugüne kadar pek çok çalışma ve kurultay yapıldığına dikkat çekerek, “1000 yıldır süregelen bir sorunu 100 günde çözmemiz beklenemez. Yeni bir çalışma yürütülecek. Alevi kanaat önderleriyle bir araya gelip nasıl bir düzenleme yapılacağını değerlendireceğiz” dedi.

Yasa gerektirmeyen düzenlemeler

* Kadın girişimcilerin 100 bin TL kredi için yüzde 85 kefalet olanağı sağlanması.

* Emeklilere 240 taksitte aylık 250 TL bedelle konut sahibi olma olanağı tanınması.

* İş kurmak isteyen gençlere 50 bin TL’ye kadar karşılıksız destek verilmesi.

* Gençlere ücretsiz internet.

* Esnafa 30 bin TL’ye kadar faizsiz kredi desteği verilmesi.

* Öğrencil bursunun 400 liraya çıkarılması.

Yasa gerektiren düzenlemeler

* Doğum izinde geçen sürelerin memuriyet kıdeminde değerlendirilmesi.

* Yeni iş kuran gençlerin 3 yıl boyunca gelir vergisinden muaf tutulması.

* İlk kez iş bulan her gencin maaşının 1 yıl boyunca devlet tarafından karşılanması.

* İşçi ve Bağ-Kur emeklilerine yıllık ilave bin 200 TL verilmesi.

* Yemde ve gübrede KDV’nin kaldırılması.

* Yeni yılda 30 bin yeni öğretmen alımı yapılması.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler