316 oyla Kahraman oldu

AKP’nin adayı İsmail Kahraman 316 oyla TBMM Başkanı seçildi Kahraman teşekkür konuşmasında Atatürk’ü anmayınca CHP tepki gösterdi

Yayınlanma: 22.11.2015 - 16:40
Abone Ol google-news

TBMM Genel Kurulu’da Meclis Başkanı seçimi dün gerçekleştirildi. Seçimde AKP’nin adayı İsmail Kahraman, CHP’nin adayı Gülsün Bilgehan, MHP’nin adayı Yusuf Halaçoğlu ve HDP’nin adayı Dengir Mir Mehmet Fırat yarıştı. İlk iki turda hiçbir aday 376 oya ulaşamayınca; Meclis Başkanlığı’na üçüncü turda 316 oy alan AKP’nin adayı Kahraman seçildi. Oylamaya HDP Eş Başkanları Figen Yüksekdağ yurtdışında olduğu için Selehattin Demirtaş ise rahatsızlığı nedeniyle katılmadı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli gerçekleştirilen üç tura da katılırken, Başbakan Ahmet Davutoğlu bir ve üçüncü turlarda oy kullandı; ikinci turda ise Davutoğlu yerine Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan vekâletten oy kullandı.

Birinci turda 525 milletvekili oy kullandı. AKP’nin adayı Kahraman 316 oy, CHP’nin adayı Bilgehan 125 oy, MHP’nin adayı Halaçoğlu 41 oy ve HDP’nin adayı Fırat 41 oy aldı. 317 milletvekiline sahip AKP’nin ilk turda bir oy fire verdiği gözlenirken, 40 sandalyeye sahip olan MHP’nin ise 1 oy fazla çıkması dikkat çekti. İkinci turda 523 oy kullanıldı. AKP’nin adayı Kahraman 318 oy alırken, CHP’nin adayı Bilgehan 126 oy aldı. MHP’nin adayı Halaçoğlu’nun aldığı oy ikinci turda 39’a düşerken, HDP’nin adayı Fırat’ın oyu da 40’a geriledi. 2. turda AKP’nin adayı ilk turun aksine oyunu artırtı.

Atatürk’ü anmadı

3. turda 524 oy kullanılırken, 2 oy geçersiz sayıldı. 316 oy alan Kahraman, 3. turda aranan 276 oyu aşarak Meclis Başkanı seçildi. CHP’nin adayı Bilgehan 125 oy, MHP’nin adayı Halaçoğlu 40 oy, HDP’nin adayı Fırat ise 41 oy aldı. AKP kendi adayını 3. turda seçerken bu turda da bir oy fire vermesi dikkat çekti. Kahraman yaptığı teşekkür konuşmasında Meclis’in kuruluşundan bu yana görev yapanları andığını söyledi. Kahraman’ın Atatürk’ten söz etmediğini anımsatan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, buna üzüldüğünü belirtti. Kahraman ise, salı günkü oturumda geniş bir şekilde konuşacağını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler