Muhalefete ‘susturucu’

TİB’e sınırsız bilgiye erişim yetkisi.

Yayınlanma: 20.02.2014 - 23:04
Abone Ol google-news

İnternet yasaklarıyla ilgili endişelerin giderileceği gerekçesiyle AKP’nin TBMM’ye getirdiği yeni düzenlemeden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) siber güvenlik kapsamında internetteki bütün bilgilere ulaşma imkânı verilmesi sansür tartışmalarının boyutunu etkin denetim ve istihbarata dönüştürdü.

CHP’li Erdal Aksünger, TİB’e verilen yetkiyle birlikte internette muhalefet yapanların susturulacağını ve sosyal medyanın kontrol altına alınacağını ifade etti. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda endişeleri gidereceği gerekçesiyle önceki gün jet hızıyla kabul edilen yeni düzenlemeyle TİB’e mahkeme kararı olmaksızın internetteki bütün bilgilere erişme yetkisi verilmesi sansür tartışmalarının boyutunu değiştirdi.

TİB Başkanı’na verilen sansür yetkisini, yetki kullanımının ardından mahkeme kararına bağlanarak sözde sınırlandırılırken TİB’in trafik bilgilerine erişimini kısıtlamasının altından siber güvenlik kılıfı çıktı. TİB siber güvenlikle ilgili konularda yer sağlayıcılar (sunucular), içerik sağlayıcılar (internet siteleri) ve erişim sağlayıcılardan (internete erişim hizmetini veren firmalar) istediği bilgiyi talep ettiği şekliyle alabilecek.

“Siber güvenlik” kapsamında gördüğü bütün konularda iktidar TİB aracılığıyla internetteki her türlü bilgiyi yargı kararı olmaksızın ulaşabilecek. Bu da sosyal medya sitelerinden, kişisel elektronik postalara kadar TİB’in siber güvenlik kılıfıyla her türlü kişisel ve özel bilgiyi kontrol etmesinin önünü açacak.

‘Herkes kontrol edilecek’

Bilişim uzmanı CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, söz konusu düzenlemeyle en basit anlamda internette “herkesin her hareketinin kontrol altına alınacağını” kaydetti. Söz konusu düzenlemenin halkın özgürlüğünü açık bir tehdit oluşturduğunu ifade eden Aksünger, sosyal medya üzerinden halkı bilinçlendirmeye çalışan gruplar ile muhalefet yapan grupların TİB’e verilecek bu yetkinin ardından etkin bir şekilde takibinin yapılacağı ve kontrol edileceğini ifade etti. Redhack gibi oluşumların susturulmakistendiğini söyleyen Aksünger, son günlerde yolsuzluklarla ilgili ortaya çıkan görüntü ve bilgilerin de internetten kaldırılması için TİB’in kullanılacağına işaret etti. Aksünger, bu düzenlemenin tam bir diktatörlük yasası olduğunu belirterek “Bu yasa halkı ve muhalefete susturucu olarak kullanılacak” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler