Yol ayrımı

Erdoğan’ın ‘Operasyonlar sürecek’ açıklamasının ardından HDP, DBP, DTK ve HDK eş başkanları ile sözcüleri basın toplantısı düzenledi, DTK’nin önümüzdeki hafta yapılacak kongresinde öz yönetimin tartışılacağını açıkladı

Yayınlanma: 18.12.2015 - 21:19
Abone Ol google-news

Diyarbakır’da önceki gün yaptıkları toplantının ardından HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, DTK Eşbaşkanları Hatip Dicle ve Selma Irmak ile HDK Eşsözcüsü Hatip Dicle dün Diyarbakır’da DTK binasında basın toplantısı düzenledi.

DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle, “Bir çözüm önerisi geliştirmeye çalıştık. Bu demokratik özerklik çözümüdür. 26-27 Aralık tarihinde Diyarbakır’da yapılacak DTK kongresinde tartıştıktan sonra kamuoyunun ve ilgili herkesin dikkatine sunmak istiyoruz. Umarız bu çözüm önerisi bu kaostan çıkmanın yolları olur ve tekrar çözüm imkânı sağlar” dedi. 2012 yılında ölümler ve Roboski katliamının ardından başlayan sürecin Dolmabahçe mutabakatı ile resmi aşamaya geldiği anda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasıyla diyalog masasının yıkıldığını anlatan Dicle, “Hani bugün hendeklere sıkıştırılan halkın özyönetim talepleri o günlerde masada açığa çıkıyor, konuşuluyor, tartışılıyordu. Hatta en son Sayın Öcalan demokratik özerklik yerine yerel demokrasiyi kullanacağım demişti ki bu süreç bitirildi. Yine hatırlarsınız, Cizre’de yine tutuklamalara karşı açılan hendekler müzakere masasında görüşülerek kapatılmıştı. Demek ki her türlü sorun konuşularak halledilebiliyor. Aslında Kürtlerin Ekim 2014’ün sonlarına doğru başlayan MGK toplantısında alınan savaş konseptinin gündeme alınması şeklindeydi” dedi.

Kürtlere gelince aslan

HDP’nin programında yönetim modeli düşüncesini dile getirdiğini ve bununda demokratik özerklik olduğunu belirten HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Hükümetin savaşın da ötesine geçen bu işgal girişimine karşı partimizin tutumu nettir. Bugün partimiz Kürt halkının yanındadır. Putin’e bir iki gün meydan okuyup daha sonra süt dökmüş kediye dönen Cumhurbaşkanı, Başbakan; Irak’a asker gönderip daha sonra çekmeyeceğim diye dayılanıp daha sonra pısırık pısırık askerlerini çeken Cumhurbaşkanı, Başbakan; İsrail’e “One minute” diye meydan okuyan daha sonra gece yarısı anlaşma imzalayan Cumhurbaşkanı ve Başbakan sıra Kürt halkına gelince, Cizre’ye gelince mi aslan kesiliyorsunuz?” diye konuştu.

Direnişi büyütün

Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Önümüzdeki hafta sonu Diyarbakır’da DTK’nin genişletilmiş kongresine katılacağız, özyönetimin tartışılması için geniş bir katılım sağlayacağız önemli kararlar alacağız ve hepsini hayata geçireceğiz.” Halka direnişi büyütme çağrısı yapan Demirtaş, “Büyük temizlik operasyonuymuş, siz kimsiniz ya? Kimi nereden temizliyorsunuz. Siz ancak bu memleketin kanalizasyonlarını temizlersiniz. AKP’nin darbesi hendeğe çarpmıştır ve tuzla buz olmuştur” dedi.

Dicle : öz yönetim hakRojava’daki gelişmeler ve PYD’nin gittikçe meşruiyet kazanması, Rojava’da iki kantonun birleşmesi ve 7 Haziran’da HDP’nin başarısı sonucu AKP’nin yenilgisi nedeniyle sürecin bitirildiğini söyleyen Dicle, Dolmabahçe Mutabakatı’nda ulaşılan süreç devam etseydi, bugünkü ortam da olmayacaktı. Özyönetim talebi bir haktır, bu uluslararası sözleşmelerde de tamamen güvenceye alınmış bir talep ve haktır ve meşrudur. Biz DTK ve bütün kurumlarımızla bu mücadeleyi sahipleniyoruz” diye konuştu.
Irmak : yol ayrımı

Kürt sorununun katliamlarla çözülemeyeceğini söyleyen DTK Eşbaşkanı Selma Irmak da “Bugün sadece Kürtlere hendeklerin yolu açılmış. Dün dağda varda bu çatışma bugün şehirlerde. Artık yol ayrımındayız. Bunu kendi içimizde halkımızla ve dostlarımızla tartışacağız” dedi. Elbette yeni bir yol bulacaklarını söyleyen Selma Irmak, “Umuyoruz ki demokrasinin yolları tıkanmamış olsun, biz bütün kurumların eşbaşkanları olarak toplanmışken umuyoruz ki müzakerenin yolu kapanmamış olsun. ” diye konuştu.

KÜRKÇÜ: ÇÖZÜM VAR

HDK Eşsözcüsü Ertuğrul Kürkçü de çözümsüz olmadıklarını belirterek, “Türkiye ve Kürdistan’ın ortak siyasetini inşa edeceğiz. Bütün hükümet başkanları iki büyük sorunla baş etmekle karşı karşıya kalırlar. Birincisi dizginlenemeyen bir orduya sahip olduklarını görürler. İkincisi Kürt sorununu çözmek için akıllarını çalıştırmaya çalışır. Ancak çok geçmeden statüko egemen olur, ordu gücünü gösterir. Kürt sorunu yoktur dedikleri an sonlarını görürler. Erdoğan’ın kudretli iktidarı da bu sonu görecektir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler