HDP'den "Savaşın Kadın Boyutu" raporu

HDP tarafından yayımlanan "Savaşın Kadın Boyutu" adlı raporda Cizre, Silopi ve Sur'da son bir ayda katledilen 70 kişinin 24'ünün kadın olduğu vurgulandı. Raporda, "Mama ile beslenmesi gereken bebekler mamaya ulaşamamaktadır” ifadesi kullanıldı.

Yayınlanma: 09.01.2016 - 21:09
Abone Ol google-news

HDP’nin "Savaşın Kadın Boyutu" raporunda, “Cizre, Silopi ve Sur’da son bir ayda 70 insan katledilmiştir ve 24’ü kadındır. Mama ile beslenmesi gereken bebekler mamaya ulaşamamaktadır” ifadeleri kullanıldı.

HDP, "Savaşın Kadın Boyutu" adıyla bir rapor yayımladı. İlan edilen sokağa çıkma yasakları süresince bölgede yaşananlar ve yaşamını yitiren kadınlar rapora konu edildi.

İlk olarak 16 Ağustos’ta Muş’un Varto ilçesinde sokağa çıkma yasağının ilan edildiği, halen Şırnak’ın Cizre ve Silopi ile Diyarbakır’ın Sur ilçelerinde yasağın devam ettiği hatırlatılan raporda şu ifadelere yer verildi:

“Bugüne kadar 7 ilin 20 ilçesinde onlarca mahalleyi kapsayacak şekilde 56 kez ilan edilen sokağa çıkma yasakları, toplamda 280 günü bulmuş durumdadır. Yasakların resmi olarak kaldırıldığı ilçelerde de ablukanın fiili olarak devam ettiği bilinmektedir. Bugüne kadar sadece uygulanan ablukalarda katledilen 161 kişinin 30’u kadındır. Yüzlerce insan yaralandı ve sakat kaldı. Cenazelerin günlerce sokaklarda, evlerde bekletildiği için ablukalarda yaşamını yitirenlerin sayısının ablukalar tamamen kalkınca daha da artacağından endişe etmekteyiz. Ablukaların halen devam ettiği Cizre, Silopi ve Sur’da ablukalar başladığından bu yana son bir ayda 70 insan katledilmiştir ve 24’ü kadındır. Suruç katliamında 10, Ankara Katliamında 30 olmak üzere 40 kadın katledildi.”

“57 YAŞINDAKİ TAYBET İNAN, KESKİN NİŞANCI TARAFINDAN KATLEDİLDİ”

HDP’nin yayımladığı raporda, “Silopi’de cenazesi 7 gün boyunca sokakta bekletilen 11 çocuk annesi 57 yaşındaki Taybet İnan, keskin nişancı tarafından acımasızca katledildi. 44 yaşındaki 5 çocuk annesi Selamet Yeşilmen, Nusaybin’de evinin kapısında doğrudan hedef alınarak öldürüldü, Selamet’in 3 ve 14 yaşlarındaki çocukları da yaralandı. Yaralanan kızının gözünü kaybetme tehlikesi hala devam etmektedir. On yaşındaki Cemile Çağırga evinin önünde katledildi. Yakınları, annesinin kollarında ölen Cemile’nin cenazesini ablukadan dolayı günlerce derin dondurucuda saklamak zorunda kaldı” ifadelerine yer verildi.

 “İKİ ANNE HASTANEYE GEÇ KALDIRILDIĞI İÇİN BEBEKLERİNİ KAYBETTİ”

Hamile kadınların zor şartlar altında evlerde doğum yapmak zorunda kaldıkları belirtilirken, raporda şunlar kaydedildi:

“Cizre ve Silopi’deki yoğun bombardımanın yarattığı aşırı korku ve stres, gebe olan kadınların düşük yapmasına neden olmaktadır. Cizre’nin Sur mahallesinde yaşayan 7 aylık hamile Zekiye Eren ve 8 aylık hamile Asya Sezgin bu nedenlerle erken doğum yaptı. Her iki anne de hastaneye geç kaldırıldığı için bebeklerini kaybetti. Bu süreçte çok sayıda vatandaş, beyaz bayrakla sağlık kurumlarına ulaşmaya çalışmaktadır. Mama ile beslenmesi gereken bebekler mamaya ulaşamamaktadır. Mahallelerde elektrik ve suyun hiç olmaması, bazı evlerde bulunan su depolarının kullanılmaz hale getirilmesi ciddi bulaşıcı hastalıklara sebep olurken en çok kadınlar ve çocukları etkileyerek gündelik yaşamlarını devam ettiremez hale getirmiştir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler