Sarıgül açıkladı: 5 yıl için 200 proje

28 projeyi açıklayan CHP’nin İstanbul BB başkan adayı ‘Önceliğimiz ulaşım ve deprem sorunu’ dedi

Yayınlanma: 09.03.2014 - 23:14
Abone Ol google-news

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) başkan adayı Mustafa Sarıgül, ilk 5 yıl için 200 proje hazırladıklarını belirterek “Bu fikir projeleri günlerin,  haftaların ve ayların sonucudur. Tüm projeler bizim fikir önerilerimizdir. Biz yasaklara karşı özgür projeler gerçekleştireceğiz” dedi. Sarıgül, projeleri arasında önceliklerinin İstanbul’un ulaşım ve deprem sorunu olduğunu söyledi. Sarıgül dün Point Otel’de yaptığı basın toplantısıyla 200 projeden 28’ini kamuoyuna açıkladı. Sarıgül, “Artık yoruldular, toplumu da yordular. İstanbul yeni bir ses, yeni bir nefes, yeni bir enerji arıyor. İstanbul değişime hazırdır” dedi. Sarıgül’ün projeleri özetle şöyle:

Planlı Gelişim: Tüm fiziksel, sosyal,ekonomik planları güncelleyeceğiz. Artık her uygulama planlı olacak. Kuzey ormanlarını, su havzalarını, tarım alanlarını koruyacağız. Planlanan barajları mutlaka yapacağız. Ayrıca deniz suyundan kullanım suyu elde edilmesi için gerekli etütleri hemen başlatacağız.

Kentsel Gelişim: Kentsel dönüşümü yıkım ve mutsuzluk olmaktan çıkaracağız. Yurttaşlarımızın tüm haklarını koruyacak, tapu ve 2-B’den kaynaklanan sorunları mutlaka çözeceğiz. İstanbulumuzu depreme karşı hazırlıklı hale getireceğiz.

Metro ve raylı sistemle ulaşıma çözüm: Ulaşım ana planını güncelleyeceğiz. Metroya ve raylı sisteme öncelik vereceğiz. Dünya metropollerinde raylı sistem yüzde 70 ila 90 arasında iken İstanbul’da yüzde 20. Biz raylı sistemin payını yüzde 50’ye çıkaracağız. Deniz ulaşımının payını yüzde 4’ten yüzde 10’a çıkaracağız. Dünya ölçeğinde 2 büyük kent parkı: Anadolu yakasında, İçerenköy’deki hal arazisi ile Avrupa yakasında, 4. Levent- Maslak arasındaki golf kulübü arazisini dünya ölçeğinde kent parkı yapacağız.

Kültür ve turizmin başkenti olacak: İstanbul’u festivaller şehri haline getireceğiz. 10 milyon turist sayısını 25 milyona çıkaracağız. Tarihi yarımadayı, açık bir müze yapacağız. Eyüp Sultan’da inanç turizmini öne çıkaracağız. Surları restorasyonla turizme kazandıracağız. Kent meydanları oluşturacağız: İstanbul’da Taksim, Kadıköy, Üsküdar, Aksaray, Beyazıt ve Beşiktaş meydanını yeniden düzenleyeceğiz. Gezi Parkı ise eski haliyle kalacak.

3 büyük kültür merkezi yapılacak: Atatürk Kültür Merkezi’ni hızla onaracağız. Kadıköy’de bir su kenarı yapısı olarak simge bir opera binası yapacağız.
Tepebaşı’nda da İstanbul’a yakışır bir konser salonu yapacağız. Ayrıca Haydarpaşa ve Sirkeci garlarını, çevreleriyle birlikte değerlendirerek proje yarışmasıyla, dünya çapında iki kent müzesi haline getireceğiz.

Öğretmenler ve öğrenciler önceliğimiz olacak: Öğretmenler ve okullar önceliğimiz olacak. Her ilçeye bir öğretmenevi yapacağız. Öğretmenlerimize ücretsiz ulaşım ve ucuz konut imkânı sağlayacağız. Okullarımızı depreme dayanıklı hale getireceğiz. Sponsorlar bularak, eğitim burslarını yaygınlaştıracağız. Yurtların sayısını arttıracağız. Mümkün olan her noktada ücretsiz ve internet imkânı sağlayacağız.

İstanbul’a olimpik park ve sporcu fabrikaları: Amatör spor kulüplerini destekleyeceğiz. Sporcu fabrikaları kuracağız. Olimpiyat stadını, yeni tesislerle bir olimpik park haline getireceğiz.

Ücretsiz tiyatro: Çocuklarımız için her hafta sonu ücretsiz tiyatro ve sinema gösterimi olacak.

Hayvan yaşam köyü: İstanbul’un iki yakasına iki hayvan yaşam köyü kuracağız. “Kısırlaştır, sahiplendir” projesini de etkin olarak hayata geçireceğiz.

Sinema çekim platoları: Sinema endüstrisi için doğal çekim platoları kuracağız. Film stüdyolarının kurulmasını teşvik edeceğiz. İstanbul doğal çekim platoları, dünya sinemasının cazibe merkezi olacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler