Kılıçdaroğlu: Devlete sızmadılar, planlı bir şekilde yerleştirildiler

Gündoğdu Meydanı’nı dolduran yüz binler Taksim Manifestosu’nu onayladı. ‘Kurucu ayarlara dönelim’ diyen Kılıçdaroğlu “Cemaatin devlete sızmadığını, planlı bir şekilde yerleştirildiğini” söyledi.

Yayınlanma: 04.08.2016 - 19:52
Abone Ol google-news

İzmir’de CHP’nin öncülüğünde Gündoğdu Meydanı’nda düzenlenen “Cumhuriyet ve Demokrasi” mitingi yüz binlerin katılımıyla gerçekleşti. Emek ve demokrasi güçlerinin de destek verdiği mitingte İzmirliler, parti bayraklarını bir kenara koyarak Türk bayraklarıyla yer aldı. Mitingde konuşan Kılıçdaroğlu, Taksim manifestosunu Gündoğdu’da da okuyarak İzmirlilerin oylarına sundu. İzmirliler de oybirliğiyle manifestoyu onaylayarak, hep birlikte “ne darbe ne dikta” dedi.

Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz’daki darbe girişiminin laik, demokratik cumhuriyete, parlamenter sisteme yapıldığını kaydetti. Partisinin milletvekillerinin girişim gecesi parlamentoyu terk etmediğine dikkat çekerek “Çünkü bu Meclis gazi Meclis’tir. Mustafa Kemal’in meclisidir. Kimse unutmasın, TBMM’nin temeli salonlarda atılmamıştır, cephelerde atılmıştır” diye konuştu.

Atatürk’ün “Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir” sözünü hatırlatan Kılıçdaroğlu, “En büyük özelliğiyle bugün karşımızdadır Cumhuriyet. Biz birilerinin kölesi değiliz, kulu değiliz. Türkiye Cumhuriyeti’nin özgür bireyleriyiz. Hiç kimse unutmasın, bugün hükümet olanlar da unutmasınlar, o makamlarda oturuyorlarsa, onları o makama getirenler Mustafa Kemal’in cumhuriyetidir” dedi.

‘Sızmadılar yerleştirildiler’

Darbe girişiminde basın özgürlüğünün ne kadar önemli olduğunun ortaya çıktığını belirten Kılıçdaroğlu, “Gece insanlar demokrasiyi savundularsa özgür medya sayesinde oldu. Ne yapıyorlardı, medyaya baskı yapıyorlardı, gazetecileri hapse atıyorlardı. Ben de 6 yıl sonra benim vergilerimle çalışan TRT’ye konuk oldum. Bu FETÖ terör örgütü var ya, efendim bunlar devlete sızmışlar deniyor. Devlete sızmadılar, adım adım planlı bir şekilde devlete yerleştirildiler. Nasıl oluyor da bunlar Yargıtay’a, Danıştay’a polise, askere yerleşti?” dedi. OHAL’e ilişkin de “Kimse OHAL’i kişisel emelleri için kullanmasın” diye konuştu. KHK’lerle devletin inşa edilemeyeceğini vurgulayarak “Devletin inşa yeri TBMM’dir” dedi.

Kurucu ayarlara dönelim

Kılıçdaroğlu, “Osmanlı heveslilerine sesleniyorum” diyerek, şöyle konuştu: “Osmanlı’da vatandaş yoktu, herkes padişahın kuluydu. Cumhuriyet böyle bir anlayışla yola çıkmadı. Her yurttaş özgür vatanın özgür yurttaşlarıdır denildi. Osmanlı’yı kötülemiyoruz, o da bizim tarihimiz. Ama Mustafa Kemal ve arkadaşları Osmanlı’yı da aşarak bir cumhuriyet kurdular.” Cumhuriyetin kurucu ayarlarına dönmek gerektiğini vurgulayan CHP lideri, “O ayarlar cumhuriyeti cumhuriyet yapan değerlerdi. Biz ayarlarla oynamak yerine, kurucu değerlerini takip etmek, güçlendirmek zorundayız. Onun için söyledik, bu darbe demokratik, laik, sosyal hukuk devletine karşı yapılmıştır bir darbedir. Parlamenter sisteme karşı yapılmış bir darbedir. Kimden, nereden gelirse gelsin tüm darbelere dikta anlayışlarına karşı duracağız” dedi.

Laiklik bizim çimentomuz

Darbe girişiminden sonra laikliğin öneminin bir kez daha ortaya çıktığını kaydeden Kılıçdaroğlu, “Laiklik din ve vicdan özgürlüğü demektir. Bizi bir arada tutan çimentodur. Bir arada bayrağımızın altında özgürce yaşayabiliyorsak laik sistem dolayısıyla yaşayabiliyoruz. Camiye siyaseti sokarsanız, vatandaşı ayırırsınız. Adliyeye sokarsanız adaleti bölersiniz, kışlaya sokarsanız darbeye zemin hazırlarsınız. Camiye kışlaya adliyeye siyaset girmeyecek” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu şöyle konuştu “Liyakat esas olacaksa devlette bilimsel eğitim olması lazım. Körü körüne sadakat darbeye zemin hazırlayan zihniyettir. Onlar akıllarını kiraya vermiş kişilerdir. Elin oğlu Mars’a uzay aracı gönderiyor, biz darbeyi tartışıyoruz. Sadakatin yolu, hukuka, cumhuriyete sadakattir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler