Açlık grevine başlıyorlar

Kürt siyasi hareketi bileşenleri, Öcalan’la görüşülene kadar, aralarında vekillerin de olacağı 50 gönüllünün 5 Eylül’den itibaren süresiz açlık grevi yapması kararı aldı.

Yayınlanma: 31.08.2016 - 23:58
Abone Ol google-news

Kürt siyasi hareketinin bileşenlerinin “barış ve çözüm için” bir çağrıda bulunmalarının beklendiği toplantıdan Abdullah Öcalan’la görüşülene kadar, aralarında milletvekillerinin de olacağı 50 gönüllünün 5 Eylül’den itibaren süresiz açlık grevi yapması kararı çıktı. “510 gündür görüşülemeyen Abdullah Öcalan ile hukuk kuralları çerçevesinde bir görüşme yapılana” kadar dönüşümsüz açlık grevi yapılacağı duyurulan açıklamada halka da eylem yapma çağrısı yapıldı. HDP, DBP, DTK (Demokratik Toplum Kongresi), HDK (Halkların Demokratik Kongresi) ve KJA (Özgür Kadın Kongresi) Diyarbakır’daki DTK binasının önünde ortak bir açıklama yaptı. Açıklamaya HDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile milletvekilleri, belediye başkanları ve Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan da katıldı.

Öcalan hamlesi ve Suriye etkisi

510 gündür görüşülmüyor

DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle’nin okuduğu açıklamada, Öcalan’dan 510 gündür haber dahi alınamadığı belirtilerek “15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden de 46 gün geçmiş olmasına, bu süreçte darbecilerin İmralı Adası’na dönük fiili bir girişiminin olduğunun kesinleşmesine rağmen, sağlık ve güvenlik durumuna dair bir tek objektif bilgi edinebilmiş değiliz” denildi. Çözüm sürecini 2013 yılında Öcalan’ın başlattığı savunulan açıklamada, “Savaşların ve çatışmaların yaşandığı dönemlerin de bir hukuku bir ahlakı olmak durumundadır” denildi. Öcalan’ın 3 yıl boyunca barış sürecini yaşattığı ve daha önce de 8 defa ateşkes ilan edilmesini sağladığı savunulan açıklamada “Öcalan son 5 yıldır hiçbir avukatı ile de görüşememiştir. Hükümet adeta bir rehine muamelesi yapmakta ve ceza içinde ceza, tecrit içinde tecrit uygulamaktadır” ifadeleri kullanıldı. Öcalan’dan haber alınmamasının ve darbe girişiminden bu yana görüş taleplerinin ısrarla reddedilmesinin “bütün barış ihtimallerini ortadan kaldırdığı” savunulan açıklamada, bu konudaki çabaların da hükümet tarafından boşa çıkarıldığı belirtildi.

50 gönüllü, 5 Eylül’de

Açıklamada, “Öcalan’la avukatlar, aile üyeleri veya siyasi bir heyetin yüz yüze görüşüp kendisinden sağlıklı bir haber alıncaya kadar, yeni bir süreç başlatılacağı” ifade edilerek “Bu çerçevede; aramızdan 50 gönüllü arkadaşımız 5 Eylül tarihi itibarıyla süresiz dönüşümsüz açlık grevine başlayacaklardır” denildi. Bu açlık grevinin tek talebinin Öcalan ile hukuk kuralları çerçevesinde görüşme yapılması olduğu belirtilen açıklamada “Bu doğrultuda öncelikle ilk çağrımız hükümetedir; bu talebimizin her açıdan, siyasi, hukuki, ahlaki, insani meşruiyetinin gözetilerek hemen yarın yerine getirilmesini diliyor ve bekliyoruz” denildi. Halka da “açlık grevini büyük ve görkemli biçimde sahiplenmesi” çağrısı yapılan açıklamada “Barışa, sivil çözüme, hukuka inanan herkesin öncelikle bu tecrite karşı çıkması gerektiğinin altını çizmek istiyoruz” denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler