Yine ters köşe olabilir

Erdoğan, Gül ile Cumhurbaşkanlığı konusunda sorun yaşamayacaklarını söyledi ve ekledi: Yine ters köşe olabilir

Yayınlanma: 23.04.2014 - 21:23
Abone Ol google-news

Başbakan Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile aralarında “hiçbir sorun olmayacağını” belirterek 2007’deki süreci anımsattı. Erdoğan, “O dönemde de siz yazıyordunuz, benim adım konuşuluyordu ama ters köşeye geldiniz. Belki bu seçimde de aynısı olabilir. Yine bir ters köşe olabilir. Bizim sağımız solumuz belli olmaz. Acele etmeyin”dedi.

23 Nisan nedeniyle ilköğretim öğrencilerini kabul eden Erdoğan, ilköğretim çocuklarına hediyelerini sunduktan sonra salondan ayrılırken, kendisini izleyen gazetecileri işaret ederek “çocuklara çaklıt (çikolata) verin” diye seslendi. Gazetecilerin, çikolata yerine anı fotoğrafı çektirmek istediklerini belirterek “Belki Başbakanlık’taki son fotoğraf olur” demeleri üzerine “Öyle hülyalara kapılmayın, belli olmaz” diyen Erdoğan, daha sonra gazetecilerle Başbakanlık girişinde fotoğraf çektirdi. Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili bir soru üzerine Cumhurbaşkanı ile rutin görüşmeleri olduğunu, teşkilatla da görüşmeler yapacağını ve nihai kararı mayıs ayındaki kampın ardından verebileceklerini söyleyen Erdoğan, “Cumhurbaşkanı ile aramızda anlaşmazlık olmaz” dedi. Erdoğan, şöyle konuştu:

“Bundan önce de medya bir şeyler söylüyordu, Cumhurbaşkanımız o zaman başbakandı. Hep benimle ilgili de. Sonra ters köşe oldunuz, yine ters köşe olabilirsiniz. Bizim sağımız solumuz belli olmaz. Aramızda bu işi hallederiz. Ülkemizde kaosa sıkıntıya vesile olabilecek hiçbir adımı biz aramızda atmayız. Bu makamların her şey olduğuna inanan hareket değiliz. Bu makamlar gelip geçici.”

“Hayalinizdekinin başkan olarak o koltuğa oturmak olduğu konuşuluyor” denilmesi üzerine Başbakan Erdoğan, bunların dışarıdan yapılan yorumlar olduğuna işaret etti. “Bu konudaki düşüncem geçmişten bu yana ülkemle alakalı olarak, bir başkanlık sisteminin ülkemde olmasıdır” ifadesini kullanan Erdoğan, şunları söyledi:

“Başkanlık sistemi denince bizdeki siyasilerin bir kısmı adeta parlamentoyu yok farz ediyorlar. Başkanlık sistemi parlamentonun çok daha denetleyici ve etkin olduğu bir sistemdir. Amerika’da SayınObama parlamentonun denetimi dışında bir karar alabilir mi? Böyle bir yetkisi var mı? Şimdi biz onlardan helikopter istiyoruz, alabilmek için ‘Parlamentonun onayından geçmesi lazım’ diyor, veremiyor. Ama biz bu tür kararları almakta çok daha rahatız. Bazıları diyor ki o zaman böyle bir imkânı niye elinden çıkarıyorsun. Derdimiz bu değil ki, derdimiz orada sağlıklı teksesliliği oturtabilmek. Neyle, yine işte bütün o parlamentonun denetiminden, istişaresinden geçtikten sonra. Nedir, çift sistem olmaz da tek sistem olur. Hem senato hem milletvekili olmaz da sadece şu anda olduğu gibi olabilir.”

Anayasa Mahkemesi’ne yönelik eleştirileri anımsatılarak mahkemenin kuruluş yıldönümüne katılıp katılmayacağı sorulan Erdoğan, “Katılacağım, o ayrı, o ayrı. Anayasa Mahkemesi kendi kanaatini, kendi düşüncesini ortaya koyarken bizler de herhalde belli konularda siyasi olarak bu tür noktada bir rahatsızlığımız varsa, bu rahatsızlığımızı benim, arkadaşlarımızın belirtmesinden daha doğal ne olabilir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler