Akar’a zor sorular

Darbe komisyonu, Genelkurmay Başkanı’ndan MİT’e gelen istihbarat, Hakan Fidan’ın gelişi ve Dişli ile yaptığı helikopter yolculuğunu sordu.

Yayınlanma: 28.12.2016 - 19:32
Abone Ol google-news

TBMM Darbe Araştırma Komisyonu’nun çalışma süresinin sona ermesine sayılı günler kalırken; komisyon çalışmasının başından bu yana sık sık gündeme gelen isimlere yazılı soru göndermeye devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Genelkurmay Başkanı Hulisi Akar’ın yanı sıra eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’e de yazılı soru gönderilirken Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’a darbe girişimi için MİT’ten gelen istihbaratta MİT’e yönelik bir operasyondan söz edildiği ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile görüşme yaptığı iddialarıyla ilgili olarak sorular yöneltildi. Akar’dan kamuoyunda yer alan bu bilgilerden hareketle nasıl bir kanaate ulaştığı ve hangi önlemleri aldığı soruldu. Komisyon ayrıca “Akıncı Üssü’nden Çankaya Köşkü’ne geldiğinizde yanınızda darbeci general Mehmet Dişli’nin de bulunduğu görülmektedir. Mehmet Dişli, ifadesinde “Ben başından itibaren Sayın Genelkurmay Başkanı’nın yanındaydım. Bu işin tarafı değil mağduruyum. Beraber başından sonuna kadar krizi yönettik. En son, kendisiyle Çankaya’ya Sayın Başbakan’ımızın talimatıyla gittik. Oradan da krizin kapanmasını birlikte yönettik” şeklindeki sözleriyle Sayın Başbakan tarafından çağrıldığını iddia etmektedir. Sizi taşıyan helikopter pilotu da darbecilikten tutuklandı. Bu hususlara açıklık getirir misiniz?” diye sordu.

Genelkurmay Başkanı Akar’a yöneltilen diğer sorular şöyle:

-İstihbaratı bir darbe girişimi/kalkışma olarak değerlendirdiniz mi? Gerekli önlemlerin alınması için Kuvvet Komutanlarına bildirdiniz mi? Bu istihbarat ile ilgili Sayın Başbakan ve Sayın Cumhurbaşkanı ile ya da özel kalemleri ile bir görüşmeniz oldu mu?

-Genelkurmay Başkanlığı’nın “Türk hava sahasını askerî uçak ve helikopterlere kapatmayı ve havadakileri indirme emrinin Silahlı Kuvvetler Komuta Harekât Merkezi Amiri vasıtasıyla verildiği” şeklindeki açıklaması çerçevesinde, Türk hava sahasının kapatılması emrini doğrudan Hava Kuvvetleri Komutanı’na ve Muharip Hava Kuvvetleri Komutanı olan Korgeneral Mehmet Şanver’e doğrudan ilettiniz mi? İletmedinizse niçin? Emrin, doğrudan Şanver’e iletilmesinin önemli bir zaman kazancı olacağı ifade edilmektedir.

-Görev süreniz içerisinde, FETÖ/ PDY örgütünü güvenlik açısından tehdit olarak gören herhangi bir rapor ya da bilgi size sunuldu mu? TSK içinde FETÖ/PDY örgüt mensupları olduğunu tespit ettiniz mi? Bu konuda istihbari çalışma için MİT’ten talepte bulundunuz mu?

-Darbe girişiminde sizin etkisiz hale getirilişiniz, Akıncı Üssü’ne götürülmeniz ve Çankaya Köşkü’ne getirilişinizi anlatır mısınız? Zorla götürülme sırasında boğazınızın kemerle sıkılması ve görüntülere yansıyan yaralanma iddialarına ne dersiniz? Bir kurtarma operasyonuyla mı kurtarıldınız, darbecilerin başarılı olamayacaklarını anladıktan sonra sizi serbest bırakmalarıyla mı serbest kaldınız?Akıncı Üssü’nden nasıl çıktığınızı anlatır mısınız?

Gökçek ve Topbaş da soru listesinde

Komisyonun Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a da soru yöneltileceği öğrenildi. Gökçek’e dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Ankara’yı parsel parsel bu yapıya sattın” iddiasının sorulması beklenirken, Topbaş’a ise darbe girişimi sırasında neden ABD’de olduğu ve FETÖ nedeniyle damadının tutuklanmasına yönelik sorular yöneltilmesi bekleniyor. Gökçek ve Topbaş’ın yanı sıra Arınç’a da soru yöneltileceği ifade ediliyor. Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’a da soru yöneltilmesi bekleniyor.

Komisyon, eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’e de görevde kaldığı sürede FETÖ ile ilgili bir raporun sunulup sunulmadığı, sunulduysa bir girişimde bulunup bulunmadığı soruldu. Özel’e ayrıca yetkili makamlardan FETÖ ile ilgili bir isim listesinin verilip verilmediği, verildiyse nasıl bir işlem yapıldığının yanıtı istendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler