'Gazeteciler tutuksuz yargılansın'

CHP milletvekilleri gazeteciler için yapılacak düzenlemenin anayasayı değiştirmekten önemli olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 10.01.2017 - 21:35
Abone Ol google-news

Meclis, dün mesaisine 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ile başladı. HDP’li ve CHP’li milletvekilleri düzenledikleri basın toplantısında gazetecilerin tutuklu yargılanmalarının “bir tür işkence” olduğu görüşünü dile getirdi. TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın ise, “Pek çok gazeteci hakkında pek çok suç iddiası var, gazetecilerin suç işleme özgürlüğü yoktur” dedi.

CHP’nin gazeteci kökenli milletvekillerinin düzenlediği basın toplantısında konuşan CHP’li Mustafa Balbay, “Çalışan gazeteci sayısının, çalışmayan gazeteci sayısından daha az olduğu bir Türkiye’deyiz. Bir an önce hapisteki arkadaşlarımızın özgürlüğe kavuşmasını bütün kalemlerin özgür olmasını istiyoruz” dedi. Balbay, “Mürekkep dışında başka bir şey yalamayan gerçek gazetecilerin günlerinin kutladığını” dile getirdi.

Bir an önce iddianame

CHP’li Utku Çakırözer ise “Tutuklu gazeteciler, işsiz gazeteciler, kapatılan gazeteler, haber alma hakkımızın engellenmesi anlamına gelmektedir. Cezaevindeki gazetecilerin bir an önce iddianamelerinin açıklanmasını, bir an önce hâkim karşısına çıkarılmaları gerektiğini talep ediyoruz. OHAL nedeniyle ağır muamelelere son verilmesini istiyoruz. Bir an önce tutuklu gazetecilerin özgürlüklerine kavuşması, kapatılan kurumların yayın hayatına geçmesi dileğimle Çalışan Gazeteciler Günü’nü buruk bir şekilde kutluyoruz” dedi.

Gazeteciye dokunulmazlık

CHP’li Eren Erdem ise “Milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırdık. Türkiye’de bugün dokunulmazlığı en fazla hak edenler gazetecilerdir. Gazetecilere Türkiye’nin normalleşmesi sürecine kadar dokunulmazlık verilmeledir. Bu dokunulmazlık, yargılamaların tutuksuz gerçekleşmesini kapsamalıdır” dedi. Erdem, “Bu anayasadan daha önemli olan, gazeteciler için yeni bir düzenleme yapmaktır. Çalışamayan gazeteciler günü basın özgürlüğünün daha çok sorgulanmasına yol açmalı” ifadelerini kullandı.

CHP’li Atila Sertel ise “Gazetecinin düşüncesi ve yazdıkları hiçbir şekilde ve hiçkimse tarafından sansür edilemez. Hiçkimse yazdıklarından dolayı cezaevine atılamaz” dedi. Muhabirimiz Ahmet Şık’ın cezaevinde 3 gün susuz bırakılması ile ilgili olarak da Sertel, “Adında Adalet olan parti adaletsiz bir parti olduğunu artık kabul etmelidir” ifadelerini kullandı. Vekiller daha sonra Parlamento Muhabirleri Derneği’ni de ziyaret etti.

Kılıçdaroğlu: İnatla çalışanın önünde eğiliyoruz

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ne de dikkat çekti. Görüşü ne olursa olsun hiçbir gazetecinin tutuklanmasını istemediklerini belirten Kılıçdaroğlu, “Gazeteci üzerinde baskı kurarsak, haber, yorum yapmasını engellersek demokrasiden söz edemeyiz. 20 Temmuz darbesinin sonuçlarını birlikte görüyoruz. O açıdan birinci acıyı çeken gazeteci arkadaşlarımızdır. Özgürce haber yapamıyorlar, bazen otosansür uygulamak zoranda kalıyorlar. Şu an 147 gazeteci hapiste ama 9 bin işsiz gazeteci var. Bu iş kolunda işsizlik oranı yüzde 29. En yüksek işsizlik alanı gazetecilikte. 17 bin çalışandan yalnızca 3 bini sendikalı. Hani demokrasi, medya özgürlüğü diyoruz ya, Türkiye’nin bugün yaşadığı tablo maalesef bu. Tüm bunlara rağmen inatla, dirençle, kararlılıkla haber yapmaya çalışan gazeteci arkadaşlarımız. Oların önünde saygıyla eğiliyoruz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler