Darbe görüşmeleri ‘Patates hat'la

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin hazırladığı çatı iddianamesinde, çarpıcı ayrıntılar yer aldı.

Yayınlanma: 04.03.2017 - 21:17
Abone Ol google-news

-Adil Öksüz darbeden önce 13 kez Ankara’ya geldi

-Akar ikna edilemezse Akın Öztürk Genelkurmay Başkanı olacaktı

 Buna göre örgütün mahrem imamlarından şüpheli Ali Irmak’ın “patates” tabir edilen açık hat ile yeni telefon aldığı ve bunları Yurtta Sulh Konseyi üyesi Osman Kılıç, Şükrü Seymen ve Ali Yazıcı’nın da aralarında bulunduğu 10 cuntacıya dağıttığı kaydedildi. Darbe gecesi Akıncılar Üssü’nün yakınlarında yakalanan, ancak mahkemenin serbest bıraktığı Adil Öksüz’ün ilk olarak 27 Aralık 2015’te Akıncılar’a gelerek, darbe toplantısı yaptığı, yine farklı tarihlerde olmak üzere toplam 13 kez Ankara’da bulunduğu tespit edildi. 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin hazırlanan iddianamede, örgütün mahrem imamlarından şüpheli Ali Irmak’ın şüpheli Ramazan Cömert’ten 10 tane “patates” tabir edilen açık hat ile yeni telefon aldığı ve cuntacıların birbirleriyle irtibat kurmaları için dağıttığı belirtildi. Farklı isimlere çıkartılan ve 14-15-16 Temmuz tarihlerinde aktif olan bu hatları Özel Kuvvetler’de kurmay albaylar Osman Kılıç, Murat Korkmaz, Harun Olgun, Ümit Bak, Fırat Alakuş, Şükrü Seymen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başyaveri olarak görev yapan Ali Yazıcı ile Tuğamiraller Sinan Sürer, Ömer Faruk Harmancık’ın kullandığı tespit edildi. Onuncu GSM hattının ise kim tarafından kullanıldığının tespit edilemediğine yer verildi.

Partigöç ve Öztürk’ün telefon trafiği

Genelkurmay Başkanı Akar’ın cuntacılar tarafından helikoptere bindirilerek Akıncı Üssü’ne götürülmesinin ardından Mehmet Partigöç’ün Akın Öztürk’ün emir astsubayı İsmail Keskin’i 4 kez arayarak görüştüğüne dikkat çekildi. Partigöç’ün bu irtibatlarla Akar’ın ikna edilememesi ihtimaline göre, darbe girişiminin başarılı olması halinde, örgütün Genelkurmay Başkanlığına getirilmesine karar verdiği YAŞ Üyesi Akın Öztürk’e, gece boyunca derdest edilen komutanların toplanacağı ve darbe faaliyetlerinin sürdürüleceği Akıncı Üssü’ne geçebileceğini söylediği vurgulandı. 23.15’ten itibaren Genelkurmay Başkanı Akar’ın şahsi eşyalarının makam odasından çıkartılmaya başlandığı da anlatıldı.

Akıncı Üssü’ne mi gitti

FETÖ’nün Mahrem Hizmetler Yapılanması içinde üst düzey yönetici konumunda bulunan firari Adil Öksüz’ün darbe girişimine yönelik yapılacak planlama çalışmaları için farklı tarihlerde 13 kez Ankara’ya geldiği belirtildi. Baz sinyalleri de incelenen Öksüz’ün Ankara’ya geliş- gidiş şeması da iddianameye girdi. Buna göre, ilk olarak 27 Aralık 2015’te Ankara’ya gelen Öksüz’ün telefonunun Batıkent’te sinyal verdiği tespit edildi. Öksüz’ün aynı gün Ankara’dan ayrılmadan önce Akıncı Üssü’nün de bulunduğu Kazan’a gittiği belirlendi. Öksüz, Ankara’ya bir sonraki ziyaretini ise 09 Ocak 2016’te gerçekleştirdi. Saat 09.38 sıralarında Yenimahalle’de olduğu belirlenen Öksüz’ün telefonundan bir sonraki gün saat 03.07’ye kadar sinyal alınamadı. Yapılan baz incelemesinde Öksüz’ün ertesi gün saat 16.29 sıralarında ise Çukurambar’da olduğu anlaşıldı. Son olarak 13 Temmuz’da Ankara’ya gelen Öksüz’ün tüm bu darbe toplantılarının trafiği Çamlıdere gişelerdeki HGS kayıtlarından tespit edilirken, bu ziyaretlerin birçoğunda Ankara’nın hiçbir noktasında baz sinyali vermediği anlaşıldı.

Bu da Öksüz’ün darbe toplantıları için geldiği Ankara’da çoğu zaman telefonunu kapalı duruma getirdiğini ortaya koydu. İddianamede, ABD’de darbe girişiminin gerçekleştirilmesine ilişkin nihai kararın alınmasının ardından cuntacı ve mahrem imamların yaptığı darbe toplantıları, yapıldığı adresler ve alınan kararlara ilişkin de ayrıntılar yer aldı. Bu toplantılardan birisi, mahrem imam Neşet Gülener’in Keçiören Çaldıran Mahallesi’nde kiraladığı evde 11 Temmuz 2016’da gerçekleştirildi. Toplantıya asker şüpheliler Ertuğrul Terzi, Savaş Kabaklı, Ali Kalyoncu, Orhan Yıkılkan, Bilal Akyüz ve Murat Yanık katıldı. Toplantıda darbe girişiminde Ankara’ya yönelik olarak kullanılacak tank ve zırhlı araçlarının organizasyonunun yapıldı. Plan çerçevesinde Başkent’in iki bölgeye arılması, bir bölümünün Zırhlı Birlikler Komutanlığı’nın kontrolünde, diğer bölümünün ise Mamak 28. Mekanize Tümen Komutanlığı’nın kontrolünde bulunacağı kararlaştırıldı.

İstanbul ayağı planlandı

Batıkent’te 12 Temmuz günü gerçekleştirilen toplantıya asker şüpheliler Muzaffer Düzenli ve Bilal Akyüz ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada şüpheli olarak yer alan Uzay Şahin ve Murat Çelebioğlu katıldı. Darbe girişiminin İstanbul’a yönelik planlaması yapıldı.

Kimlerin alınacağı konuşuldu

Darbe planının Kara Havacılık Komutanlığı ayağına yönelik toplantılarından biri de 13 Temmuz günü Yenimahalle’deki bir evde yapıldı. Bu toplantıya ise cuntacılar Taha Fatih Çelik, Özcan Karacan, İlkay Ateş, Erdal Başlar ve kimliği belirlenemeyen bir şahıs katıldı. Ertesi gün de aynı evde Murat Bolat, Halil Gül, Özcan Karacan, Okan Kocakurt ve Özel Kuvvetler’den kimliği tespit edilemeyen 4 askerin katılımıyla başka bir toplantı gerçekleştirildi. Söz konusu toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın konutlarından alınacağına ilişkin planlamalar yapıldı.

Diğer toplantılar

Yine Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik suikast girişiminin detaylarının görüşüldüğü ve cuntacılar Gökhan Şahin Sönmezateş, Osman Kılıç ve Şükrü Seymen’in katılımıyla toplantı yapıldığı belirlendi. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’nda da 15 Temmuz darbe girişimi öncesi Muhsin Kutsi Barış’ın başkanlığında çok sayıda toplantıların gerçekleştirildiği belirtildi. Ayrıca, Tepealtı Mahallesi (Yenimahalle), İvedik Caddesi (Yenimahalle), Gazze Caddesi (Keçiören), Mebusevleri Mahallesi (Çankaya), Anıt Caddesi (Çankaya) ve Cevizlidere Mahallesi’nde (Çankaya) yine darbe planının detaylarına yönelik katılımcıları tespit edilmeyen toplantılar yapıldığı vurgulandı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler