'Kayıp çocukları ve çocuk istismarını araştıralım'a AKP'den ret

CHP, Danışma Kurulu toplanamadığı için kayıp çocuklara ilişkin araştırma önergesinin bugün görüşülmesini, grup önerisi olarak TBMM Genel Kurulu gündemine getirdi.

Yayınlanma: 13.05.2014 - 17:24
Abone Ol google-news

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, grup önerisi lehinde yaptığı konuşmada, son yıllarda kadına yönelik cinsel istismar, taciz, tecavüz, cinayet haberlerinin yanı sıra çocuklara yönelik haberlerin de sıkça yer aldığını söyledi.

Nazlıaka, çocuğun cinsel sömürüsü, kız çocukların erken evliliği, namus, töre adı altında işlenen cinayetler, kayıp çocuklar gibi sorunların gittikçe arttığını ifade etti.

Nazlıaka, "Katiller, tacizciler, tecavüzcüler zamanında doğru şekilde cezalandırılsaydı bugün bu çocuklar, bizlerle birlikte hayatta olmayacak mıydı?" diye sordu.

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu da grup önerisi lehinde yaptığı konuşmada, son zamanlarda toplum içinde ahlaki çöküntünün olduğunu, bu çerçevede çocuk istismarı, tecavüz, öldürmelerin arttığını söyledi.

Halaçoğlu, Türkiye'de çocuğa karşı işlenen cinsel istismar vakalarının ancak adli vaka olduğunda toplum tarafından öğrenilebildiğini kaydetti. Halaçoğlu, her üç evlilikten birinin çocuk yaşta olduğunu, bunların çoğunun cinsel istismar sonrasında gerçekleştiğini ifade etti.

AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, grup önerisi aleyhindeki konuşmasında 2010'da Meclis'te 25 ayrı araştırma önergesini birleştirerek araştırma komisyonu kurduklarını anımsattı. Çalık, komisyonun, çok önemli misyon üstlendiğini, önleyici kararlar, yapılacak işlerde üzerine düşen görevi yerine getirdiğini kaydetti.

Çalık, "Çocuklarımızın, geleceğimizin, çiçeklerimizin solmaması, elimizden kayıp gitmemesi için hep beraber mücadele etmeliyiz. 1937 - 1938 yıllarında Dersim'de onlarca çocuk devlet tarafından ailesinden, köyünden koparılarak evlatlık verildi. Devlet politikası olarak çocuklarımızı ailenin yanında tutmanın yol ve yöntemini aradık, yetiştirme yurtlarından ziyade aile yanında bakımı tercih ettik, ailesiyle yaşayıp himayeye muhtaç çocukların bakımını sağladık, koruyucu aile hizmetlerini geliştirdik" diye konuştu.

Ailelerin çocuklarına sahip çıkması, şefkat ve sevgiyi çocuklarından eksik etmemesi gerektiğini vurgulayan Çalık, çocuklardan da aile ve öğretmenlerin uyarılarını, söylemlerini dikkate almasını istedi. Çalık, toplumun da kayıp çocuk vakalarına duyarlı olması gerektiğini vurguladı.

Grup önerisi aleyhinde söz alan HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, Türkiye'de en az değer gören, en fazla istismara uğrayan kesimin çocuklar olduğunu belirtti. Irmak, toplum vicdanını en fazla yaralayan şeyin, çocuklara yönelik hak ihlali olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından CHP Grup önerisi kabul edilmedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler