KDP kurucuları: İçişleri'nden içeri bile alınmadık

Kürdistan Demokrat Partisi'nin kuruluşu için başvuru dilekçesini İçişleri Bakanlığı'na iletmek üzere götüren KDP kurucuları Bakanlık'tan içeri bile alınmadığını açıkladı.

Yayınlanma: 14.07.2017 - 11:54
Abone Ol google-news

Kürdistan Demokrat Partisi Kurucular Kurulu tarafından yapılan açıklamada, partinin kuruşluş dilekçesinin hiçbir gerekçe gösterilmeden kabul edilmediği belirtildi. Açıklamada, "İçişleri Bakanlığı'ndan içeri bile alınmadık" denildi.

Kürdistan Demokrat Partisi Kurucular Kurulu’nun yaptığı açıklama şöyle:

Kürdistan Demokrat Parti’sinde (KDP) birliğini gerçekleştiren, yasalar çerçevesinde partiye üye olma yeterliliğine sahip kurucuların kararı ile, 11. Temmuz 2017 günü İçişleri Bakanlığı’na partimizin kuruluş dilekçesi iletmek üzere başvurma kararı alındı.

Siyasî partilerin kuruluşunda talep edilen bildiri ve belgelerin oluşturduğu 24 Klasör ve başvuru dilekçemiz ile İçişleri Bakanlığına 11. Temmuz2017 günü saat 11.30 da gittik.

Bakanlık girişinde güvenlik ile ilgili kayıtlar yapıldıktan sonra Kürdistan Demokrat Partisi kuruluş dilekçesini ve ilgili bilgi ve belgeleri yetkili makama iletmek istediğimizi belirttik. Bakanlık ile güvenlik birimi arasında sürdürülen görüşmeler sonrası “yetkili makamın başvurudilekçemizi ve evrakları alacak durumda olmadığı” iletildi. Tüm ısrarlarımıza rağmen evraklarımızı yetkili makama teslim etmek için İçişleri Bakanlık binasına bile alınmadık.

Ertesi gün öğleden sonar saat 14.00 de yine İçişleri Bakanlığına başvuru yapmak üzere gittik. Bu seferde aynı şekilde başvuru dilekçemizi iletmek istediğimiz ilgili makamın başvurumuzu alacak durumda olmadığı belirtildi. Tüm çabalarımıza ragmen İçişleri Bakanlığı yetkili makamı başvuru dilekçemizi hiçbir gerekçe göstermeksizin kabul etmedi.

Siyasi Partiler Kanunu’na göre (SPK, Kabul Tarihi: 22 Nisan 1983, Kanun No: 2820, Son Güncelleştirme: Nisan 2004): “Siyasî partiler, demokratik siyasî hayatın vazgeçil mezunsurlarıdır. (SPK Md.4)”. “Vatandaşlar siyasîparti kurma hakkına sahiptirler. Siyasî partilerAnayasa ve kanunlar çerçevesinde, önceden izin almaksızın serbestçe kurulurlar (SPK Md.5)”. “Siyasî partiler, (…) belirtilen bildiri vebelgelerin, İçişleri Bakanlığına verilmesiyle tüzelkişilik kazanırlar. Bilgi ve belgelerin alındığıanda, İçişleri Bakanlığınca bir alında belgesi verilir.” der.

Kürdistan Demokrat Partisi kurucuları yasaların talep ettiği tüm hükümlülüklerini yerine getirdi. Ancak başvuru makamı olan İçişleri Bakanlığıyetkili makamı dilekçemizi ve belgelerimizi“hazır değiliz” gerekçesi ile almamak ile kanunların bizlere tanıdığı siyasal ve yasal demokratik hakkımızı gasp etti. Kanuni olmayan bu tavır kabul edilemez. Yasal haklarımızısonuna kadar savunmakta kararlıyız.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler