CHP sivil darbeyi anlatacak

Kılıçdaroğlu, CHP MYK’de sokak eylemlerinin süreceğini ifade etti, İçtüzük değişikliği teklifine karşı da ‘sert muhalefet’ talimatı verdi.

Yayınlanma: 19.07.2017 - 21:08
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın açıkladığı müfredat değişikliğine ilişkin “Milli eğitim milliğini kaybetti. Değerler eğitimi, bir siyasi partinin değeri olarak ortaya çıkmaktadır.

Buna karşı gerçek Atatürkçülüğü anlatmalıyız” dedi. “Adalet arayışımız her anlamda devam edecek” diyen Kılıçdaroğlu, adaletin herkes için ne kadar önemli olduğunu her alanda, sokakta, salonda anlatmaya devam edeceklerini söyledi. CHP MYK Genel Başkan Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. MYK’de 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yılında yaşananlar, Adalet Yürüyüşü’nün ardından ortaya konacak eylem planı ve CHP’nin “OHAL darbesi” şeklinde nitelendirdiği, OHAL’in ilan edildiği gün olan 20 Temmuz’un birinci yılı, 21 Temmuz’da Tunceli’de teröre karşı yapılacak yürüyüş masaya yatırıdı. Edinilen bilgiye göre; toplantıda, CHP’nin “Saray darbesinin yıl dönümü” olarak isimlendirdiği OHAL’in yıl dönümü olan 20 Temmuz’da (bugün), CHP TBMM’de OHAL’in bir yıllık değerlendirilmesinin yapılması için grup önerisi verecek ve Meclis küsüsünden söz alan bütün milletvekilleri sadece “20 Temmuz ve OHAL” konusunda konuşacak. Söz alan herkes “20 Temmuz, 15 Temmuz fırsat bilinerek yapılan bir sivil darbedir” vurgusu yapacak. MYK’de öğretmen Necmettin Yılmaz’ın PKK tarafından öldürülmesinin ardından Tunceli’de 21 Temmuz Cuma günü yapılması planlanan teröre karşı tepki yürüyüşü de ele alındı. Kılıçdaroğlu, yürüyüşü önemsediğini, Tunceli il başkanının yaptığı konuşmanın Doğu ve Güneydoğu’da yaşanan terör sorununu içten olarak ifade etmesi açısından önemli olduğunu kaydetti. Kılıçdaroğlu, Grup Başkanvekili Levent Gök’e yürüyüşe kendisini temsilen katılma görevi verirken, 20 milletvekili de Gök’le birlikte Tunceli’ye giderek yürüyüşe yer alacak. Kılıçdaroğlu, TBMM Anayasa Komisyonunda görüşülmeye devam edilen İçtüzük değişikliğini de gündeme getirerek, miletvekillerine Genel Kurul’da ‘sert muhalefet yapıması’ talimatını da verdi.

‘Kabine değil Saray değişmeli ’

Tezcan kabine değişikliğine ilişkin de “Değişmesi gereken Saray’ın kendisi. İnşallah önümüzdeki ilk seçimlerde değişecek. Bakanlarla ilgili gidene güle güle, gelene hoş geldin demekten başka bir şey yok. Asıl sorun Saray’da, Saray’ın değişmesi lazım” diye konuştu. Tezcan tek kip kıyafet uygulamasıyla ilgili olarak da “Devlet yargılama sürecinde propaganda yapmaya imkân vermeyecek her önlemi savunma hakkını kısıtlamadan almalı. Ancak tek tip gibi bu kapsamdaki çağdışı önlemleri kabul etmek mümkün değil” dedi.

'Öngörüldü ama önlenemedi'

CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, MYK’nin ardından basın toplantısı düzenledi. Tezcan’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

-Unutulmayacak ayıp : ‘Saray’ın ve halkın 15 Temmuz’u farklı’ tepkimizin haklılığı ortaya çıktı. İktidar Saray’ın 15 Temmuz’unu hafızılara kazımak, halkın 15 Temmuz’unu unutturmak istiyor. Ortak direniş ruhu vardı, 1 yıl dolmadan iktidar ortak direniş ruhunu yok etti. Genel Başkanımızın konuşmasından korktukları için Meclis programını değiştirdiler. Bu Meclis tarihinde unutulmayacak bir ayıp olarak kalacak. Bu ayıbın sahibi talimatı alan Meclis Başkanı ve talimatı veren AKP Genel Başkanı’dır.

-Anlamak istemiyorlar : 50 kere anlattık, anlamak istemiyorsunuz. Bir kontrollü darbe girişimidir. Bu bir tiyatro değildir. Gerçekten ciddi bir girişim olmuştur. Merkez örgütü FETÖ’dür. Bunda tereddüt yok ama bu girişim gizli kapaklı iktidarın bilgisi olmadan mı gerçekleşti? Darbe öngörüldü, istihbarat bilgisi alındı, önlenmedi ve sonuçlarından yararlanıldı.

-Terörle işbirliği yaptınız: Bütün veriler ortadayken kontrollü darbe lafından rahatsız oluyorsunuz. Bu darbenin sonuçlarından 20 Temmuz’u yaratarak yararlandınız ve bir kontrollü darbenin önünü açtınız. Başbakan diyor ki; biz terör örgütleriyle FETÖ ve PKK ile yürüyormuşuz. PKK, FETÖ ile işbirliği mi arıyorsunuz? Alın size iş birliği, Habur görüntüleri. Bir uyduruk gerekçeyle kozmik odaya bu çeteyi soktular. Devletin en gizli sırlarını uluslararası ishibarat örgütlerine servis ettiler. İşte size FETÖ ile işbirliğinin kanıtı, “gökten ne yağdı da yer kabul etmedi” kendini yer, Fethullah Gülen’i gök mertebesine koyan ben değilim. Bu ittifaklar Türkiye’yi FETÖ’ye teslim etti. Devleti yok eden bir zaafiyeti yarattı.

-Türkiye bu deli gömleğine sığmaz: Yeni müfredat yayımlandı bu da aynı anlayışı temsil ediyor. Müfredatta Atatürk’ün yeri yok. Atatürk’ten neden korkuyorsunuz. Sıkıştığınızda hızır gibi Atatürk yardımızına yetişiyordu, 15 Temmuz’da Atatürk posteri asmıştınız. Değerler eğitimi demişler, hangi değerler? Cihatçı bir değerler eğitimini yerleştirerek körpecik yavrularımızın beyinlerinde Ortadoğu’yu kan gölüne döndüren anlayışın tohumlarını ekme çabasındalar. Bu Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredatı olamaz, bu gayrimilli bakanlığın gayri milli müfredatı olur. Gayri milli olduğunu tescil etmiştir. Türkiye bu deli gömleğine sığmaz.

Kılıçdaroğlu'ndan Mikser'e uyarı: Marjinal gruplara uymayın

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 1 Temmuz günü Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’nı Malta’dan devralan Estonya Dışişleri Bakanı Sven Mikser ve beraberindeki heyetle Meclis’teki makamında bir araya geldi. Görüşme basına kapalı olarak gerçekleşti. Edinilen bilgiye göre, Mikser, “Ülkesinin bugüne kadar Türkiye’nin AB üyeliğine destek verdiğini ve bundan sonra da her ne kadar ilişkiler gerilemiş olsa da daha da gerilememesi ve kopmaması için çaba harcayacaklarını ve diyalog karallarını açık tutacaklarını” söyledi. Mikser, Kılıçdaroğlu’nun Adalet Yürüyüşü’nü yakından takip ettiklerini de belirterek, barışçıl ve demokratik bir yürüyüş olması nedeniyle takdirle karşıladıklarını da kaydetti. Kılıçdaroğlu ise 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL’in üzerinden bir yıl geçmesine karşın halen OHAL’in kaldırılmadığını ve adil yargılamaların önünün açılmadığını dile getirdi. Kılıçdaroğlu, Türkiye’de bir an önce hukukun üstünlüğünün tesis edilmesi gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, Mikser’e Adalet Yürüyüşü’nü tüm detaylarıyla anlattı. AP’nin, Türkiye ile AB arasında üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını öneren raporu kabul etmesini eleştiren Kılıçdaroğlu’nun, “Marjinal gruplara uyup müzakereleri askıya almak ne AB’nin ne de Türkiye’nin işine yarar. Türkiye, AB ilişkilerinin hangi noktaya gerilediğinin farkındayız ama bunun kopartılması yönündeki çaba ve çağrıları da iyi değerlendirmiyoruz” dediği öğrenildi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler