Giderek ayak ‘Şuurlu olun’ uyarısı

Nabi Avcı’nın Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndaki son genelgesinin ‘sema ayini’nin doğru icra edilmesine yönelik olduğu öğrenildi. Avcı, genelgesinde, ayinin icazet, elhiyet ve liyakat sahibi kişiler tarafından yapılmamasının rencide edici olduğunu belirterek, ayinin madde madde nasıl yapılacağını anlattı.

Yayınlanma: 18.08.2017 - 22:16
Abone Ol google-news

 

Nabi Avcı döneminde Kültür ve Turizm Bakanlığı, “Ayin - i Şerif” isimli bir genelge ile semânın nasıl yapılması gerektiğini anlattı. Genelgede, “Kültürel mirası koruyup yaşatmak” gerekçesiyle semânın aslına uygun icra edilmesi için 2008 - 2013 yılları arasında da genelgeler çıkarıldığı anımsatılarak “Halen yanlış uygulamalara rastlıyoruz” dendi. “İcazet, ehliyet ve likayete sahip olmayan kişiler” tarafından yapılmasının rencide edici olduğu ifade edilen genelgede, “Âyine özgü araç, gereç ve ortam koşulları sağlanarak icra edilmelidir” ifadeleri yer aldı. Madde madde nasıl âyin yapılacağını anlatan Bakanlık genelgesinde; semânın özel eserler refakatinde icra edilip, “mutriban” olarak adlandırılan geleneksel yapıdaki müzik topluluğu tarafından canlı seslendirilmesi konusunda uyardı.
 
‘Şuurlu olun’
 
Dört bölümden oluşan semânın bütünlüğü koruması gerekliliğinden tamamının icra edilmesi uyarısı yapılan genelgede, “Semâ âyinini icra edenler ehliyet, likayat ve icazete sahip olmalı, dini bir merasim icra ettiklerinin şuuruyla hareket etmelidir” dendi. Genelge sonunda eski Bakan Avcı, semânın uygun icra edilmesinin âyin - i şeriften kastedilen mananın hayat bulmasına vesile olacağı belirterek, “Kültürel mirasımızın korunması, özüne ve ruhuna uygun olarak aktarılması, yaşatılması ve tanıtılması için semâ âyini ile bilertilen hususlara titizlikle uyulmasını rica ederim” dedi.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler