Büyüklerle yan yana

Cezaevlerindeki 2 bin 767 çocuğun yarısı yetişkinlerle birlikte kalıyor, büyük çoğunluğu ise eğitim alamıyor. Terör suçundan cezaevinde bulunan çocuk sayısı ise 197.

Yayınlanma: 06.11.2017 - 22:07
Abone Ol google-news

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel’in cezaevlerindeki çocuklara ilişkin yaptığı bilgi edinme başvurusuna yanıt geldi. Buna göre, terör sebebiyle ceza infaz kurumlarında bulunan çocuk sayısı 197. Toplam 2 bin 767 çocuğun bulunduğu cezaevlerinde 1364 çocuk yetişkinlerin kaldığı infaz kurumlarında barındırılıyor. Son 3 yılda kötü muamele ve işkence iddiasıyla toplam 18 başvuru yapıldı. CHP’li Adıgüzel’in bilgi edinme başvurularına Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından farklı tarihlerde gelen yanıtlarda, cezaevlerindeki çocuklara ilişkin bilgiler verildi. Yanıtta, Ağustos 2017 itibarıyla; ceza infaz kurumlarında 12- 18 yaş aralığında 2 bin 767 çocuk bulunduğu, çocuk eğitim evleri ve çocuk ve gençlik kapalı ceza infaz kurumlarında kalan toplam çocuk sayısı 1403; 29 farklı kurumda kalan kız çocuğu sayısının da 96 olduğu bildirildi. Buna göre, cezaevlerinde 1364 çocuk, yetişkinlerin kaldığı infaz kurumlarında barındırılıyor. Yanıtta ceza infaz kurumlarında bulunan 12-18 yaş aralığındaki çocukların öğrenim durumlarına ilişkin şu bilgi verildi: “111’i Birinci Kademe Okuma Yazma Kursuna, 62’si “2. Kademe Okuma Yazma Kursuna” katılırken, 187’si “Açık Öğretim Ortaokuluna”, 495’i “Açık Lise Eğitimine”, “1’i Üniversite Eğitimine”, “219’u ise Örgün Eğitime” devam ediyor.” Terör nedeniyle ceza infaz kurumlarında bulunan 197 çocuktan 15’i eğitimevlerinde barındırılırken, 4’ü “Örgün ve Yaygın” eğitim-öğretim faaliyetlerinden yararlanıyor.

18 işkence başvurusu

Adıgüzel’in, ceza infaz kurumlarındaki çocuklara kötü muamele ve işkence uygulandığı iddialarına ilişkin açılan soruşturmalar üzerine sorduğu soruya gelen yanıtta ise son 3 yılda 18 başvuru yapıldığı belirtildi. Buna göre, çocuk hükümlülere kötü muamele ve işkence iddiaları ile ilgili 2015’te ve 2016’da 4’er, 2017’de ise 10 başvuru yapıldığı kaydedildi.

Çocuk olduklarını unutmayın

Yanıtı değerlendiren Adıgüzel, her ne sebeple olursa olsun, cezaevlerinde bulunan çocukların öncelikle çocuk olduğunun unutulmaması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “Burada öncelikle gözetilmesi gereken çocukların üstün yararıdır. Bizler her fırsatta, cezaevi koşullarının çocuklar için uygun olmadığını, bu nedenle suça karışan çocuklara yönelik alternatif çözüm yollarının geliştirilmesi gerektiğini söylüyoruz. Cezaevleri, çocukların suça sürüklenmesinin önüne geçmek için etkili bir yol değil. Aksine cezaevlerinden çıkan çocukların yeniden suça karışma olasılığının yüksek olduğu yapılan çalışmalarda da kanıtlanmıştır. Bu yüzden bir kez daha Adalet Bakanlığı’nı bu konuyla ilgili sorumluluk almaya ve gerekli çalışmaları yapmaya davet ediyorum.”

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler