Metin Çulhaoğlu'na 50'nci yıl armağanı

Türkiye'nin saygın Marksist yazarlarından Metin Çulhaoğlu'na sosyalizm mücadelesindeki 50. yılı vesilesiyle hazırlanan kitap İstanbul'da yapılan törenle armağan edildi.

Yayınlanma: 11.11.2017 - 10:17
Abone Ol google-news

Türkiye'nin saygın Marksist düşünür, yazar ve siyasetçilerinden Metin Çulhaoğlu'na sosyalizm mücadelesindeki 50'nci yılı vesilesiyle hazırlanan "Sosyalimin Yön Arayışı" isimli kitap, Şişli Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi'nde düzenlenen etkinlikle armağan edildi.

Etkinliğe HDK Eş Sözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, TTB Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, HAZİRAN Sekreterya Üyeleri Canan Kaftancıoğlu  ve Levent Turhan Gümüş, ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, Taksim Dayanışması’ndan Mücella Yapıcı, İstanbul Kent Savunması’ndan Deniz Özgür, yazar Haluk Yurtsever, yazar-edebiyatçı Onur Behramoğlu ile Halkın TKP'si MK üyeleri ve Çulhaoğlu’nun dostları ve okurları katıldı.

"SOSYALİST HAREKETE BÜYÜK KATKILARI VAR"

Etkinlikte ilk sözü alan Çulhaoğlu'nun yakın mücadele arkadaşı Metin Uçak, Çulhaoğlu’nun sosyalist harekete çok büyük katkılar verdiğini belirterek, "Akıl öğreterek değil, hareketin içinde öğrenerek ve öğreterek devrimci mücadeleyi öğrendik" dedi.

"DOĞRUDA DURMANIN CANLI ÖRNEĞİ"

Metin Uçak'ın ardından "Sosyalizmin Yön Arayışı" kitabının editörlüğünü üstlenen Yön Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Can Soyer kürsüye geldi. Soyer, "Metin Çulhaoğlu, sosyalist mücadeleye atıldığı ilk günden bu yana sergilediği pratik ile "doğruda durmanın felsefesinin" en canlı örneğini sundu. 50 yıllık mücadele süresi içinde hem örgütlü olarak hem de kişisel olarak çok zorlu dönemler, çok sancılı günler, çok karmaşık durumlarla karşılaştı. Ancak onu ayrıksı bir yere koyan da bütün bu uğraklarda "doğruda durmayı" her zaman başarması oldu" dedi.

"HER ZAMAN ÖRGÜTLÜ, HAYATININ HER ANINDA YARATICI OLDU"

Halkın TKP'si Genel Başkanı Erkan Baş ise konuşmasında "Biz kopuşçu bir hareket olmamıza rağmen sürekli Marksist çizgide durduk buradaki en büyük etken Metin abidir. Metin Çulhaoğlu 50 yıl boyunca her zaman örgütlü olup hayatının her anında yaratıcı olmuştur. Metin Çulhaoğlu her zaman Türkiye sosyalist hareketinin yüzünü döndüğü bir kişi olmuştur. Biz sosyalist hareketin, işçi sınıfının iktidar mücadelesine katkı koymasının, ona öncülük etmesinin en önemli şey olduğunu ondan öğrendik" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE SOSYALİST HAREKETİ OLARAK YÖNÜMÜZÜ BATIYA DÖNMEMİZ GEREK"

Konuşmaların ardından Çulhaoğlu sahneye davet edilerek plaket ve ağmağanı takdim edildi. Ardından kürsü gelen Çulhaoğlu duygusal konuşamayacağını, en iyi bildiği şeyi yapmayı tercih edeceğini belirterek şöyle konuştu:

Türkiye sosyalist hareketinde yön arayışı uzun zamandır tartışılan bir konudur. 'Türkiye yüzünü, sosyalizm adına batıya mı, başka yere mi dönecek'; bu soru 60’lı yıllarda atılmıştır ve Türkiye sosyalist hareketi 'batılılığı' tercih etmiştir. Bizim bakacağımız miras Fransız İhtilaliyle başlayan Marksizmdir. Batı bugün nereye gelmiş olursa olsun, bizim Türkiye sosyalist hareketi olarak yönümüzü batıya dönmemiz gerek. Biz batılıyız.

"DEVRİMCİ MARKSİZM KENDİSİNİ HARMANLANMA İLE ÜRETECEK"

"Türkiye’de 60’lı ve 70’li yıllarda ’hareket' geleneği ve 'parti' geleneği ayrı damarlar olarak ortaya çıkmıştır. Bugün ise bu iki hareketin harmanlanması olmadan başarılı olma ihtimali yoktur” diyen Çulhaoğlu, Türkiye’de liberal sol ve ulusal solun karşısında devrimci marksizmin yer aldığını belirterek, devrimci marksizmin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi için kuşaklar ve gelenekler arasındaki harmanlanmanın kritik bir nokta olduğunu belirtti.

İleri Kitaplığı tarafından yayınlanan "Sosyalizmin Yön Arayışı" kitabı şöyle:

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler