AKP'den basın özgürlüğü savunması: Açıklanan endeksler sorunlu

"Basın özgürlüğü endeksleri, Batı merkezli kuruluşlar tarafından hazırlanmakta ve basın özgürlüğü kavramım Batı merkezli ele almakta olup, ülkelerin içinde bulundukları özgün koşulları göz ardı etmektedir."

Yayınlanma: 12.12.2017 - 14:02
Abone Ol google-news

CHP İstanbul Milletvekili Sezin Tanrıkulu'nun basın özgürlüğü hakkında verdiği soru önergesine yanıt veren Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, basın özgürlüğü hakkında açıklanan raporların sorunlu olduğunu savundu.

Cumhuriyet'in Paradise Papers haberine sansür komedisi... Kes-kopyala-yapıştır sansüründen Kıvanç Tatlıtuğ çıktı

‘Otosansür ve sansür arttı’

 Bakan Çavuşoğlu, Tanrıkulu'nun Türkiye'de basın özgürlüğü hakkında verdiği soru önergesine yanıtı şöyle:

 "Basın özgürlüğü endeksleri, Batı merkezli kuruluşlar tarafından hazırlanmakta ve basın özgürlüğü kavramım Batı merkezli ele almakta olup, ülkelerin içinde bulundukları özgün koşulları göz ardı etmektedir.

 Söz konusu endeksler gerek ideolojik gerekse metodolojik sorunlara sahiptir. Örneğin, Freedom House endeksinde ilk 20 sıra içinde yer alan Palau, St. Lucia ve Marshall Adaları gibi ülkelerin gerek medya sektörlerinin büyüklükleri gerekse bu ülkelere ilişkin sağlıklı verilerin nasıl temin edildiği ve Türkiye gibi devasa bir medya sektörüne ve çeşitliliğe sahip ülkeyle nasıl kıyaslandığı da ayı bir soru işaretidir.

 Bunun yanı sıra endeksler hazırlanırken, ülke puanlamaları ve değerlendirmelerinin sonuçlarım açığa çıkaran sorular, ilgili ülkede çalışan gazetecilerden ziyade bu kuruluşlara bağlı muhabir ağlan ve basın özgürlüğü alanında faaliyet gösteren çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri tarafından cevaplanmaktadır.

 Son olarak değinilmesi gereken önemli bir husus da bu kuruluşların finansmanıdır. Söz konusu kuruluşlar, herhangi bir devletten finansal katkı almadığım beyan etmekte, çeşitli vakıflar ve bağışçıların destekleriyle finansmanlarını sağladıklarım iddia etmektedir. Ciddi büyüklükte bütçeleri yöneten bu kuruluşların endeksleri hazırlarken manipülasyona açık olup olmadıkları önemli bir sorundur."

Yarkadaş Kasım ayı sansür raporunu açıkladı: Medya ve sanat dünyasında sansür hız kesmiyor

CHP, Kılıçdaroğlu'nu sansürleyen TRT'ye karşı harekete geçti


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler