CHP'li Gülay Yedekci 'milli değil' dediği bütçeyi yırtıp attı

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, TBMM Genel Kurulu'nda bütçe üzerine yaptığı konuşmada "Bu bütçede emekçiler yok, mahsulünü tarlada yakan köylü yok" diyerek bütçe taslağını yırtıp yere attı. AKP'li vekillerin "Meclis'i kirletti" tepkisine CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Mustafa Elitaş'ın kürsüde yırttığı Man Adası belgeleri ile yanıt verdi.

Yayınlanma: 15.12.2017 - 14:32
Abone Ol google-news

<video:886828>


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bütçesi üzerine konuşma yapan CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi, konuşması bittiğinde konuşma metninin yazılı olan kağıtları yırtıp yere atınca AKP ve CHP Grupları arasında tartışma yaşandı.

 TBMM Genel Kurulundaki bütçe görüşmeleri zaman zaman tansiyonun yükselmesine neden oluyor. 

TBMM Genel Kurulu bütçe görüşmeleri kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bütçesi hakkında söz alan ve bütçe tasarısını eleştiren CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, "Bu bütçede mahsulünü toprakta yakan çiftçi yok, torunlarına şeker bile alamayan emekli yok, işsizler yok, gençler yok. Erzurum'da tezek yakan vatandaşın bütçesi yok. Aldığı burslarla geçinemeyip inşaatta çalışmak zorunda kalıp hayatını kaybeden öğrencinin bütçesi yok bu bütçede. 50 kuruş yemekhane zammı belini büken öğrenci yok bu bütçede. Kim var biliyor musunuz? 5 milyon euroyu yuvarlayabilen ve vergi borcu silinen zenginken daha çok zengin olabilen iş adamları var bu bütçede. Ben halkımın seçtiği bu yüce milletin milletvekiliyim." diyerek metnin yazılı olduğu kitapçıktaki kağıdı yırtıp yere attı.

"KAĞITLARI TOPLAYIN" TARTIŞMASI

CHP'li Yedekci'nin bütçe metnini yırtmasına AKP sıralarından tepki geldi. AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan "Şov yapmayın. Meclis'i kirlettiniz" diyerek tepki gösterdi. Oturumu yöneten Pervin Buldan, Yedekci'den kağıtları toplamasını istedi. 

CHP'Lİ ÖZKOÇ ELİTAŞ'I HATIRLATTI

AKP'lilerin ve Buldan'ın kağıtların toplanması çağrısı üzerine CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Man Adası belgelerini yırtan AKP'li Mustafa Elitaş'ı hatırlattı.

AKP'li Elitaş araştırılması AKP oyları ile reddedilen belgeleri kürsüde yırttı

"İNSANLARI ZEHİRLEDİNİZ, ARTİSTLİK YAPMAYIN"

Gülay Yedekci ise AKP'den gelen tepkilere "AKP her zamaki gibi şov yapıyor. Türkiye'yi zehirlediler. Zonguldak'ta herkes kanser. 3 tane kağıdı almak iş değil. Burada millete artistlik yapma" diye yanıt verdi.

Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, Yedekçi'den yere düşen kağıtları toplamasını istedi. CHP İstanbul milletvekilleri Mahmut Tanal ve Barış Yarkadaş ve İzmir Milletvekili Musa Çam kağıtları topladı.

Gülay Yedekci'nin konuşması ve yaşanan tartışma Meclis tutanaklarına böyle yansıdı:

HP GRUBU ADINA GÜLAY YEDEKCİ (İstanbul) - Dinle halkım, dinle köylüm, dinle işsiz gencim, dinle emekli Mehmet amcam, dinle atanamayan Mehmet Öğretmen; yitip giden senin geleceğindir. Dinle yandaş medya, cesaretin varsa yayınla.

Milletimiz için değil, müteahhitler için çalışan bir Bakanlık. Sizler ekonomiyi sadece inşaat sektörüyle idare etmeye çalıştığınız için, tabii ki her gördüğünüz yeşil alana, her gördüğünüz sosyal alana, hatta okullara bile imar gözüyle bakarsınız; işinizi çözmek için kendinize özel yasa değişiklikleri bile yaparsınız.

Şimdi, yeni bir moda başlattınız, daha doğrusu, bence yeni bir taktik izliyorsunuz Şener Şen'in filminde olduğu gibi "Yaptım ama hele bir sor bakalım, niye yaptım?" diye. "Buralarda yanlış yapmışız." deyip, şimdi bizim sözlerimize gelip yeniden hâlâ rant anlayışınıza devam ediyorsunuz, ağacın yeşilini darphane kullanmadan dolara çeviriyorsunuz. Peki, bakanların hiç haberi yok mu bu çalışmalardan, ayakkabı kutularındaki paraların nasıl oraya geldiğinden hiç haberleri yok mu?

Çevre Bakanlığının görevi cazibe alanları yaratmak, pazarlama yapmak değildir. Ülkemiz yazık ki dünyada çevre karnesi en kötü ülkelerden bir tanesidir. Son iki yılda 33 basamak geriye giderek 99'uncu, doğayı ve yaban hayatı korumada 180 ülke arasından 177'nci olduk; kimlerle beraber, biliyor musunuz? Suriye, Irak, Afganistan ve Somali'yle beraber. Plansız ve çarpık yapılaşma yüzünden kıyılardan yaylalara, tarım arazilerinden kentlerin yeşil alanlarına kadar yaşam alanlarını hızla betonlaştıran Hükûmet, çevre karnesini düzelteceği yerde çevre tahribatının en önemli sebeplerinden biri olan çarpık yapılaşmayı yapan, Alpu Ovası'nın göbeğine termik santral dikmek isteyen, Sinop'a nükleer santral dikmek isteyen Hükûmet, madencilik, sanayi ve altyapı çalışmaları sırasında müteahhitlerden ÇED raporu istemeyen Hükûmet, aslında, çevre anlayışını ortaya koymuştur. Tek derdi inşaat sektöründen rant elde etmek olan bir bakanlığın adına "Çevre Bakanlığı" demek de aslında hiç yakışmıyor. "Beton mu, yeşil mi?" desem betonu tercih edeceği kesin olan, çevreye, doğaya ve kente olan ihanetlerinde "Kandırıldım." diyerek kendine bir suç ortağı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı.

Ben, Çevre ve Şehircilik Bakanı olsam önce bir kent vizyonu ortaya koyardım. İnsanların keyifle, huzurla, mutlulukla yaşayabileceği bir kent nasıl olmalıdır, onu anlatmaya çalışırdım ama "Namazda gözü olmayanın ezanda kulağı olmaz." misali ne Bakanın ne de Bakanlığın böyle bir amacı olmadığı için bu bütçede bir kent vizyonu göremiyoruz.

Politikalarınızın kentlerimizin boğazını sıkan bir el gibi çağdaş kent yaşamını sonlandırmaya yönelik olduğu açıktır. Şehre ihanet ettiğini söyleyen ve bu ihanetten sorumlu olduğunu söyleyen anlayıştan, nükleer enerji santrallerine, termik santrallere kıyı alanlarının kurban edilmemesi, yeşil alanların imara açılmamasıyla ilgili olarak bir yaklaşım bekliyoruz. Çakma kent anlayışınıza, çakma çevre anlayışınıza da karnımız tok. Sizler dere yataklarına inşaatlar yapanlarsınız, sizler boş gördüğü her alanı imara açanlarsınız, kenti ve kentliyi toprağa hasret bırakanlarsınız ve sorumlusunuz.

BÜLENT TURAN (Çanakkale) - Üzerimize alınmıyoruz, Ataşehir'e diyor, İlgezdi'ye diyor.

GÜLAY YEDEKCİ (Devamla) - Hepimiz biliyoruz ki kentlerin katili sizsiniz. Oluşturmaya çalıştığınız korku imparatorluğunu görüyoruz ve sevginin olmadığı her yerin karanlık olduğunu biliyoruz ve siz de biliniz ki sevgi cumhuriyeti korku imparatorluğunu yenecektir. (CHP sıralarından alkışlar)

Evet, bu bütçede mahsulünü toprakta yakan çiftçi yok, torunlarına şeker bile alamayan emekli yok, işsizler yok, gençler yok...

BÜLENT TURAN (Çanakkale) - Çevreciye bakın, yeri kirletiyor Sayın Başkan, böyle çevrecilik mi olur ya?

GÜLAY YEDEKCİ (Devamla) - ...kadınlar yok; kadınlar yok, kadınlar, kadınlar yok.

ALİ CUMHUR TAŞKIN (Mersin) - Çevre kirliliği böyle olur.

BÜLENT TURAN (Çanakkale) - Kürsüye saygılı ol.

GÜLAY YEDEKCİ (Devamla) - Erzurum'da doğal gaz parası olmadığı için...

BÜLENT TURAN (Çanakkale) - Yere atma, işçi alacak onu, işçi alacak, yukarı koy bari.

GÜLAY YEDEKCİ (Devamla) - Erzurum'da, Erzurum'da...

BÜLENT TURAN (Çanakkale) - Yukarıya koy, yukarıya, atma yere.

GÜLAY YEDEKCİ (Devamla) - Duydun mu Erzurum diye bir kent? Türkiye'de Erzurum var. Erzurum'da tezek yakan vatandaşın bütçesi yok.

ALİ CUMHUR TAŞKIN (Mersin) - Çevre kirliliği bu işte.

GÜLAY YEDEKCİ (Devamla) - Aldığı burslarla geçinemeyip inşaatta çalışmak zorunda kalıp hayatını kaybeden öğrencinin bütçesi yok bu bütçede.

SALİH CORA (Trabzon) - Çevreyi kirletmeyelim.

BÜLENT TURAN (Çanakkale) - Onları kavaslar almasın, kendisi alsın, ayıp ya.

GÜLAY YEDEKCİ (Devamla) - Atanamayan sağlıkçılar yok. Bu bütçede 1 küsur milyon havale edebilen öğretmenin bütçesi var ama emekli olduğu hâlde taksicilik yapmak zorunda kalan öğretmenin bütçesi yok.

BÜLENT TURAN (Çanakkale) - Taklit, Sayın Başkanı taklit ediyor, Elitaş'ı.

İSMAİL AYDIN (Bursa) - Tiyatroculara bak, tiyatroculara.

GÜLAY YEDEKCİ (Devamla) - Ekmeğinin gramajı azalan, çocuğuna ayakkabı bile alamayan işçinin bütçesi yok bu bütçede.

BÜLENT TURAN (Çanakkale) - İşte o yüzden iktidar olamıyorsun on beş yıldan beri, ancak şov.

GÜLAY YEDEKCİ (Devamla) - 50 kuruş yemekhane zammı belini büken öğrenci yok bu bütçede. Kim var biliyor musunuz? 5 milyon euroyu yuvarlayabilen ve vergi borcu silinen...

BÜLENT TURAN (Çanakkale) - Elitaş yaptı onları, şovda geç kaldın.

ORHAN KIRCALI (Samsun) - Ne diyorsun ya? Şov mu yapıyorsun oradan?

GÜLAY YEDEKCİ (Devamla) - ...zenginken daha çok zengin olabilen iş adamları var bu bütçede. Ben halkımın seçtiği bu yüce milletin milletvekiliyim.

SALİH CORA (Trabzon) - Ataşehir'le ilgili bu belgeler hakkında ne söyleyeceksin?

GÜLAY YEDEKCİ (Devamla) - Ve millete hiçbir yararı olmayan, milletin hiçbir kesimini içinde barındırmayan bu bütçeyi iktidara aynen iade ediyorum.

ORHAN KIRCALI (Samsun) - Şov yapma ya, şov yapma!

BÜLENT TURAN (Çanakkale) - Maaşını alma o zaman, olur mu?

GÜLAY YEDEKCİ (Devamla) - Ve biz artık millî bir bütçeyi hak ediyoruz.

ORHAN KIRCALI (Samsun) - Milletin kürsüsünde öyle bir hareket mi yapılır?

GÜLAY YEDEKCİ (Devamla) - Oradan konuşacağınıza kalkacaksınız, neresinde işçi var, neresinde emekçi var, neresinde öğrenci var, neresinde öğretmen var...

ORHAN KIRCALI (Samsun) - Ayıp, ayıp, ayıp; milletin kürsüsünde öyle mi yapılır?

GÜLAY YEDEKCİ (Devamla) - Sizin yaptığınız ayıp.

BAŞKAN - Sayın Yedekci, lütfen Genel Kurula hitap edin.

GÜLAY YEDEKCİ (Devamla) - Yıllardır bu ülkeyi sömürüyorsunuz. Sizin yaptığınız ayıptır.

ORHAN KIRCALI (Samsun) - Ne yapıyorsun, milletin kürsüsünde millete hakaret mi ediyorsun? Millete hakaret ediyorsun sen şu anda, millete hakaret ediyorsun.

GÜLAY YEDEKCİ (Devamla) - Biz bu ülke için gerekirse canımızı veririz, sizin gibi lafta konuşmayız. (CHP sıralarından alkışlar)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler