Ankara Üniversitesi'ndeki 'yatay geçiş' skandalı Meclis gündeminde

CHP’li Emir, Milli Eğitim Bakanı Yılmaz’a sordu: Oğlu için yatay geçiş şartlarını esneten Ankara Üniversitesi Rektörü İbiş hakkında soruşturma başlatıldı mı?

Yayınlanma: 28.12.2017 - 11:49
Abone Ol google-news

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Can İbiş’in, babası Prof.Dr. Erkan İbiş’in rektörü olduğu Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne yatay geçiş yapabilmesi için kriterlerin esnetildiği iddiaları Meclis gündemine taşındı. CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a, konuyla ilgili soruşturma başlatılıp başlatılmadığını sordu.

Rektör İbiş saltanatı... Yatay geçişte kontenjanı 8’e çıkarınca oğlu Ankara Tıp’a geçti

CHP’li Emir, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinin gerekçesinde, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Erkan İbiş’in uygulamalarını eleştirdi. Prof.Dr. İbiş’in, Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’ne 6 Ağustos 2012 tarihinde atanmasının ardından aldığı kararlar ve uygulamalarla başta Ankara Üniversitesi’nde olmak üzere tüm akademik camiada sürekli tartışılan biri isim haline geldiğini ifade eden Emir, İbiş döneminde Ankara Üniversitesi’nin akademik başarılarıyla değil çatışma ve akademik özgürlüklerin baltalanmasıyla sık sık gündeme geldiğini belirtti. Ankara Üniversitesi’nde çok sayıda akademisyenin olağanüstü hal (OHAL) kapsamında çıkartılan kanunun hükmünde kararnamelerle (KHK) ile ihraç edildiği, üniversite öğrencisi olmayan kişilerin fakültelerinin kampüslerine satırlarla girip farklı görüşteki öğrencilere saldırdığı ve üniversitenin adeta emniyet güçlerinin yönetimine bırakıldığını, yaşanan bu olumsuzluklarda İbiş’in yönetim anlayışının büyük payı olduğunu vurgulayan CHP’li Emir, İbiş ile ilgili son olarak oğluna ilişkin iddiaların gündemde olduğunu kaydetti.

 Rektör İbiş, oğlu için yatay geçiş kriterlerini esnetti mi?

 CHP’li Emir, Rektör İbiş’in, oğlu Can İbiş için Ankara Üniversitesi’ne yatay geçiş şartlarını değiştirdiği iddialarını anımsatarak, şöyle dedi:

“Oturduğu koltuğun bürokratik olduğu kadar bilimsel ve akademik özgürlüklerin korunmasını gerektiren bir makam olduğunu unutan Prof.Dr. İbiş, Türkiye’nin en önemli yükseköğretim kurumları arasında sayılan Ankara Üniversitesi’ni lise müdürü gibi yönetmeye çalıştı. Üniversiteden ihraç edilen bir öğretim görevlisinin, sınavla üniversiteye öğrenci olarak dönüşünü bile keyfi kararlarla engelleyen Prof.Dr. İbiş, son olarak oğlu Can İbiş ile gündeme geldi. Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğrenci olan Can İbiş’in Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne yatay geçişinde, babasının Rektör Prof.Dr. İbiş’in etkili olduğu iddia ediliyor. Can İbiş’in, önceki yıllarda 4 olan yatay geçiş kontenjanın 8’e çıkarılması ile geçiş için gerekli not ortalamasının düşürülmesi sayesinde Ankara Tıp Fakültesi’ne geçebildiği ifade edilmektedir.”

 Soruşturma başlattınız mı?

 CHP’li Emir, konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanı Yılmaz’a, şu soruları yöneltti:

 “-Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne yatay geçiş şartlarında son 3 yılda değişiklik yapılmış mıdır? Yapılmışsa hangi değişiklikler olmuştur?

 -Can İbiş isimli öğrenci Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi midir? Öğrencisiyse hangi yolla bu fakülteye yerleşmiştir ve hangi yıl yerleşmiştir?

 -Prof.Dr. Erkan İbiş’in rektörü olduğu Ankara Üniversitesi bünyesindeki Tıp Fakültesi’ne oğlu Can İbiş’in yatay geçiş yapabilmesi için şartları kolaylaştırdığı doğru mudur? Doğruysa bu konuyla ilgili Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından herhangi bir soruşturma açılmış mıdır? Açılmadıysa açılması öngörülmekte midir?”?


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler