Kılıçdaroğlu: Ahmet Şık'ın savunması iktidarın hoşuna gitmedi diye izin vermediler

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Habertürk'te Ece Üner'in sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu, Ahmet Şık'ın mahkemede savunmasının engellenmesine değinerek, "İktidarın hoşuna gitmedi diye izin vermediler" dedi.

Yayınlanma: 28.12.2017 - 21:23
Abone Ol google-news

<video:894692>

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Habertürk'te Ece Üner'in sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından başlıklar şöyle:                         

Sivillere yargı muafiyeti

"Bakanlar Kurulu ya da KHK ile af getiremezsiniz. Ama siz sivillere yargı muafiyeti ile af getirmiş oluyorsunuz. Bu bir af, gelecek için de dokunulmazlık. Vekillere sağlanan dokunulmazlıktan daha büyük dokunulmazlık. Devlet kendi silahlı kuvvetlerini saf dışı bırakıyor.

AYM'ye 121. madde hatırlatması

Bu ağır tabloyu gündeme getiren Anayasa Mahkemesi'dir. Şu anda Türkiye'de anayasa uygulanmıyor. Anayasa Mahkemesi'ne 121. maddeyi hatırlatmak isterim. Milli eğitimin, kış lastiğinin, taşeronun OHAL ile ne ilgisi var? AYM'ye tarihi bir fırsat sunuyoruz, bu yanlıştan dönülsün.

"FETÖ ile mücadele ayağına istediğim kanunu çıkarağım, AYM benim istediğimi yapar" derse bu tablo ile karşı karşıya kalınır. Biz her türlü mücadeleyi veriyoruz. İçt üzüğün bize verdiği bütün hakları kullanıyoruz.  AK Parti içinde de rahatsız olanlar var. Onların da iradeleri baskı altında.

(Kılıçdaroğlu'nun danışmanı) Fatih bey mitinglerin öncesinde alan araştırması yapardı. Bunun dışında bir görevi yoktu. Bizim istihbarat örgütümüz yok. Partimizden üç isim için de gazetelerde FETÖ'cü olduğu iddia edilerek haber yapıldı. Bu isimleri Binali beye verip "Bakın" dedim. Hala cevap vermediler.

"Bizim veremeyeceğimiz hesap yoktur"

Ben onların bütün paralelliklerini biliyorum. Sabahtan akşama kadar Gülen ile içli dışlı değiller miydi? Devletin bütün kademelerini Pensilvanya'da onaylatıp geliyordu. Hayatımda bu kadar yüzsüzlük görmedim. Devletin parasına bile terör örgütünün damgasını vurdular. Devletin Kozmik Odası'nı kim terör örgütüne açtı? Bülent Arınç'a suikast diyorlardı... Akıl var mantık var.

Ne yaparlarsa yapsınlar umrumda değil. Bizim veremeyeceğimiz hesap yoktur. Gazeteciler, milletvekilleri suçsuz yere yatıyorlar; bunların hakkını kim savunacak? Hangi sorunu aştılar. Kimin FETÖ'cü olduğunu onlar biliyorlar.

"Enis Berberoğlu siyasi rehindir"

O kararı veren hakim değildir. Enis Berberoğlu orada siyasi rehindir. Ne kusuru var Berberoğlu'nun. AYM'nin kararı var. Hangisi devlet sırrı? Dünyada bilmeyen mi var? Cumhuriyet yayımlamadan önce internet sitelerinde vardı.

Birisi Erdoğan'a Guantanamo hakkında bilgi versin. Buranın ABD'de olmadığını bilmiyor herhalde. Böyle bir uygulamayı Amerikan'ın yapmasına izin vermezlerdi. Bütün dünyanın lanetlendiği örneği önümüze sunuyor. Tek tip olayı da ilginç bir konudur. Şu anda Ceza İnfaz Kanunu var. Kanunun ikinci maddesine dikkat etmek gerekir.

Hitler örneği

Tek tip kıyafet uygulaması ile insanlara aşağılayıcı muamele ediyorsunuz. İnsan haklarına bakması lazım. Türkiye'yi dünyaya rezil ediyorlar. Ülkeyi KHK ile yönetiyorlar, dikta kuralları geçerli. Bir kişi her türlü gücü kullanmaktadır. Buna Almanya'da Hitler'e doğru denirdi.Yargı bağımsızlığı yoktur. Hiç kimsenin can ve mal güvenliği yoktur.

"Ahmet Şık'ın savunması iktidarın hoşuna gitmedi diye izin vermediler"

Kızıyorlar böyle deyince. Herkesin can ve mal güvenliği var mı diyelim? Can ve mal güvenliğinin teminatı yargı bağımsızlığıdır. Yargı bağımsızlığı var mı? Yok.  Ahmet Şık hapiste. İmamın Ordusu kitabını yazdı, tutuklandı. FETÖ'cüleri açıkladı bu kez yeniden tutuklandı.

Susturamazsınız... Ahmet Şık’ın duruşmada engellenen savunmasının tam metni

Savunma hakkı da gasp edildi... Ahmet Şık AKP'yi eleştirince duruşmadan çıkarıldı

Mahkeme Şık'ın en kutsal hakkını yasakladı. Savunma iktidarın hoşuna gitmedi diye izin vermiyorlar. Savunmasına bile tahammül edemiyorsunuz. Bu KHK ile savunma hakkı da kısıtlanıyor.

"Türkiye'nin beka sorunu var"

Türkiye'nin beka sorunu var. Şu anda daha da fazla var. Bütün dünya ile kavgalıyız. Suriye'nin, Irak'ın iç işlerine neden karışıyorsunuz? AB ile neden kavga ediyorsunuz. Sonunda Türkiye zarar görüyor. Uçak düşürdüler.  Erdoğan ve Davutoğlu "Talimatı ben verdim" diye yarışmışlardı. Sonra çıkıp talimatı FETÖ vermiş olabilir dediler, Rusya ile barıştılar. 

Şimdi de "Ülkenin düşmanlarını azaltıp dostlarını çoğaltmalıyız" diyorlar. Biz de yıllardır aynı şeyi söylüyoruz. Sayın Öztürk Yılmaz kurmuştur bu cümleyi. Ancak söylem ile eylem arasında tutarlılık olmalı. İlişkileri düzetlmelerinde her türlü desteği vermeye hazırız dedik. Türkiye'nin geleceğini bu zatlar bozdu.

Sarraf davası

Rıza Sarraf'ın üç bakana ve genel müdüre rüşvet verdiği kesin, delili var. Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil eden avukat rüşvet verdiğini kabul etti. "Bu davayı yeniden açalım" dedim. Çözelim düğümü, üç bakanı yeniden Yüksek Divan'a gönderelim. Bu dosyayı açmak Türkiye'nin gururunu kurtarır. Bunların ağzından çıkanlarından haberi var mı? Ayakkabı kutusuna dolarları saklamış, siz paraları iade ediyorsunuz. ABD 'de avukat "Rüşveti verdi "diyor. Bizde üç bakana rüşvet verilmesi ABD'lileri ilgilendirmiyor zaten.

Zarrab'ı eleştirdim. Erdoğan en son 26 Nisan'da "Benim babamın oğlu değil, vatandaşımdır. Devletin görevi kendi vatandaşlarının hukukunu korumaktır" diyor. Linç edilen askeri neden korumuyorsun? Komutanın emrine uyan değil mi o asker? Rüşvetçinin, sahtekarın hakkını koruyorsun. Reza Zarrab hakkında tek cümle olumsuz bir şey demediler.

"Siz zaten dünyaya rezil olmuşsunuz"

Siz zaten dünyaya rezil olmuşsunuz, ben ne yapayım? Kesinlikle Türkiye'nin beş kuruş ödememesi gerekiyor. Bu davada tazminat ödenmesi gerekirse, devletin ya da hükümetin  bir kuruş bile ödememesi lazım, karşı çıkacağız. Kaybolan o parayı bulsunlar, onu ödesinler. Ya da kendi mallarını satsınlar, onunla ödesinler.

Bu ülkenin saygın hukukçularına güveniyoruz. Onlar bu toplumun umut ışığıdır. Hükümet, Zarrab için iki kez nota verdi. Zarrab, gitti orada her şeyi öttü. Niye şimdi mal varlığına el koydular? Rüşvet alan 3  bakan Muammer Güler, Egemen Bağış, Zafer Çağlayan yurt dışına çıkamazlar. Rüşvet olaylarının üzerine gidilmelidir.

Man Adası belgeleri

Süleyman Soylu benim muhattabım değil. Şu belge sahte desinler. Açıkladık belgeleri. O şirket ne şirketi? Bana hakaret etmene gerek yok. Binlerce yoksulumuz, işsizimiz var. Ayaz bebek gece donarak öldü, açlıktan ölen Kübra bebek içinbenim bu şirketleri sormam lazım. Gel vergini öde diyorsun vatandaşa, sen de ödesene. Ben milli ve yerliyim diyorsun. Ben bu milletin vicdanına sesleniyorum.

Man Adası olayını keşke Zarrab'dan sonra verseydiniz daha çok kamuoyu oluşurdu diyenler var.  Zarrab'ı takip etmek bizim işimiz değil, tarihini bilmiyorduk.

Türkiye'den vergi kaçıranlarla ilgili suç duyurusunda bulunacağız. Türkiye vergi cennetlerinden gelen paralarla ilgili tedbir almak zorundadır. Vergi cennetine para giderse yüzde 30 kesinti olacaktı. Vergi cennetleri tespit edilecekti. 11 yıldır tespit edemediler. Neden bulunmuyor? Kimin akrabaları oralarda şirket kuruyorlar. Ekmek, kefen bezi alırken vergi veriyor vatandaş, bunlar bir sterlinlik şirket kuruyorlar. Korkuyorlar, açıklamıyorlar. Yeri zamanı gelince böyle belgeler olacak yine.

Bu ülkede namuslu bürokratlar var. Türkiye bu kadar sahipsiz bir ülke değil. Pek çok yerden belge geliyor. Bu belgeleri inceliyoruz sonuna kadar. Sadece dekont ile hareket etmiyoruz. Sahte olsaydı bunlar meydan meydan gezerlerdi. "Kılıçdaroğlu'nun dokunulmazlığı"nı kaldıralım derlerdi.

"Hayatımızda 1 milyon doları yan yana görmedik"

Kızım 100 bin dolara satıyor dairesini. Mektup yazdı o gazeteye.1 milyon doları yan yana görmedik hayatımızda. Ailemin malvarlığını inceleyebilirler.

Battal İlgezdi'nin görevden uzaklaştırılması

Belediyeler zaten inceleniyor. Devletin başındaki zat "Daha neler gelecek" diyor, sen istihbaratın mı başındasın? Hakkında iddia olmayan belediye başkanı mı var? Belediye başkanlarının dokunulmazlığı yok. Belediye başkanı soruşturmayı engelliyorsa ben bunu anlarım, "Alın görevden" derim. Her şey veriliyorsa niye açığa alıyorsunuz? "Man Adası belgelerini nasıl gölgeleyebilirim" diye düşünülüp yapılmıştır. İktidara yakın belediye meclis üyeleri ihbar ediyor, olay Danıştay'a gidiyor. Danıştay soruşturmaya gerek yok deniyor. Buna rağmen görevden uzaklaştırma kararı alınıyor.

Erken seçim açıklaması

(Tabanda kayma iddiaları) Daha seçime çok var. Bugünden bunu düşünmek doğru değil. Belediye başkanlarını zorla istifa ettirdiler. Siyasetçi hukukçu gibi davranırsa olmaz. "Seçim yapalım, demokrasinin namusunu kurtaralım" diyorum. Hani milli irade diyordunuz, nerede?

"Erdoğan işine geldiğinde hiç konuşmuyor"

Erdoğan'a sorduğum bazı soruların yanıtını alamıyorum. İşine geldiğinde hiç konuşmuyor. Bunlar kendine milliyetçi diyorlar, adalar konusunda Yunan Savunma Bakanı'na cevap vermedi. Ege Adaları ve Reza Zarrab konularında kesinlikle konuşmuyor. Ege Adaları Yunan kuvvetleri tarafından işgal altında.

Cumhurbaşkanlığı adaylığı

Cumhurbaşkanlığı adaylığında tek başına karar vermeyeceğiz. Bu konu partinin şu sıralar çok üzerinde durduğu bir konu değil. CHP iktidarında kişi başına gelir 25 bin dolara çıkacak. Bütün bunları yapacağız.

 

(Aday olup olmayacağı konusu) Yeri ve zamanı gelir, araştırmalar yapılır ona karar verilir. Olabilir. Bu süreç bir sağ-sol süreci değil. Demokrasiden yana olanlar ve demokrasiden yana olmayanlar arasında. Amacımız yüzde 60. Demokrasiden yana olanların en az bu kadar olması lazım. Bunu çözecek olan demokrasi güçleridir. Hepimiz demokratik söylemde birleşmeliyiz. Partiler arasında bir ittifak değil.

Kemik parti seçmeni olma halini seçmen aşacak. Anayasa referandumunda bunu gördük. YSK'nın yasadışı bir kararıyla böyle bir sonuç çıktı. Sorun bu  seçimler meşru zeminde yapılmadı.  (Akşener'e yanıt) Partiler arasında zaten ittifak olmaz."

"Deniz Gezmiş'le Erdoğan'ı karşılaştırmak tarihe ihanettir"

Deniz Gezmiş, siyasi tarihimizin ve bizim gençlerimizin önderlerinden biridir. Bu ülkenin gençleri için darağacına gitmiş kişidir. Emperyalizme, arkadaşlarıyla 6. Filo'ya karşı çıkmıştır. Herkes saygı duyar. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamı yanlıştır. Siyasi idamlar doğru değildir. Deniz Gezmiş'le Erdoğan'ı karşılaştırmak tarihe ihanettir.

2018 mesajı

2018'de mutlu bir güne uyanmak isteriz. Çocuklarına sarılarak uyanmak ister anneler, babalar işleri olup çocuklarına bakmak ister, emekliler ikramiyelerini almak ister, taşeronlar kadro isterler. Her evde tencerenin kaynaması dileğimizdir. 4 yıl içinde bunların hepsi gerçekleşebilir.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler