Barış Yarkadaş: Siz gazeteci değil, şakşakçı arıyorsunuz

Yarkadaş:"AKP, Ahmet Şıkların, Akın Atalayların ve Murat Sabuncuların, gazetecilik değil, şakşakçılık yapmasını istiyor. Boşuna beklemeyin; arkadaşlarımızdan şakşakçı çıkmaz."

Yayınlanma: 11.01.2018 - 13:51
Abone Ol google-news
<video:902952>

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, AKP iktidarının, gazetecilerin özgürlüklerini gasp ettiğini söyledi. Yarkadaş, CHP'li vekil Enis Berberoğlu'nun tutukluluğunun bunun en somut kanıtı olduğunu da hatırlattı.

 TBMM Genel Kurulu, yine basın özgürlüğü tartışmalarına sahne oldu. AKP ile CHP arasında basın özgürlüğü tartışması yaşandı. AKP'li vekiller tutuklu gazetecileri 'terör örgütüne hizmet etmek'le suçlayınca, cevap CHP'li Barış Yarkadaş'tan geldi.

 "AKP, GAZETECİLERİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ GASP ETTİ''

 CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Biz gazetecilere özgürlük getirdik" sözlerini eleştirdi. Yarkadaş, "AKP gazetecilere özgürlük vermemiştir. Durum tam tersidir! AKP gazetecilere özgürlük getirmedi, aksine gazetecilerin özgürlüğünü gasbetti. Bunun en önemli örneklerinden biri de, Sevgili Enis Berberoğlu'na yönelik komplodur, komplo davasıdır. Enis Berberoğlu bir haberden dolayı şu an cezaevinde haksız bir şekilde tutulmaktadır" dedi.

 "KARA BİR TABLO VAR"

 Her ay sonu hazırladığı "Basına Yönelik Baskılar Raporu''ndaki verileri de kürsüden paylaşan Yarkadaş, sözlerine şöyle devam etti:

 "Görmüş olduğunuz rakamlar, 2017 yılına ait raporda yer aldı. Bu raporu da Enis Berberoğlu'na ithaf ettim. Bu rapor, AKP'nin basını nasıl özgürleştirdiğinin belgesidir! Bakın; sadece 2017 yılında 173 gazeteci gözaltına alındı, 66 gazeteci tutuklandı, 99 gazeteci hakkında soruşturma başlatıldı.63 gazeteciye yetmiş altı yıl hapis cezası verildi, 49 gazeteciye dava açıldı, 28 gazeteci çeşitli alanlarda saldırıya maruz kaldı ve yine 28 gazeteciye 250 bin TL'lik bir para cezası verildi. AKP'nin basın özgürlüğünden anladığı, işte bu tablodur."

 Yarkadaş'ın sözlerine CHP Grup Başkanvekili Bülent Turan "Öyle değil, öyle değil" diyerek itiraz etti. Yarkadaş bunun üzerine "2017 yılı kara bir tabloyla geçmiştir" cevabını verdi.

 MUHALİF GAZETELERE EKONOMİK AMBARGO

 Yarkadaş, gazetecilerin yaşadıkları sorunları sıraladığı konuşmasında, şu noktaların altını da çizdi:

 "Sadece bu mu gazetecilerin yaşadığı sorunlar? AKP'ye muhalif olan, AKP'yi eleştiren, gerçeğin peşinde koşan Sözcü, Birgün, Evrensel, Cumhuriyet ve Yeniçağ gazeteleri, iktidarın tüm kurumlarının mali ve ekonomik ambargolarıyla karşı karşıyadır. Bugün Türkiye'de, başta Cumhuriyet gazetesi çalışanları Ahmet Şık, Murat Sabuncu, Akın Atalay olmak üzere 180'e yakın gazeteci yazdıklarından, çizdiklerinden, attıkları "tweet"lerden ve yaptıkları yorumlardan dolayı haksız ve hukuksuzca cezaevinde tutulmaktadır. AKP iktidarı gazetecilerin aldığı nefesi bile âdeta suç olarak görmektedir."

 "GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR''

 Yarkadaş, konuşmasında iktidara da çağrı yaptı. CHP'li vekil, "Bir kez daha söylüyoruz: Gazeteciliği suç olarak görmeyin. Gazeteciler toplum adına soru sorar, kamuoyu adına o sorulara cevap arar. Siz, gazetecileri baskı altına aldıkça aslında halkın haber alma hakkını da engellemiş oluyorsunuz. 2018 yılının mesleğinin onuru için mücadele eden tüm gazeteciler açısından özgürlükle ve demokrasiyle geçmesini diliyorum" ifadesini kullandı.

 Yarkadaş'ın ardından söz alan AKP Kırşehir Milletvekili Salih Çetinkaya ise tutuklu gazetecilerin terör faaliyetlerinden dolayı cezaevinde olduğunu söyledi. Kapatılan 115 medya kuruluşunun da terör örgütleriyle bağlantılı olduğunu iddia eden Çetinkaya, "Tutuklu olduğu söylenen kişilerin beşinin dışında hiç birinin basın kartı yok, hepsininki iptal edilmiş. Onlar gazeteci değil" dedi. AKP'li Çetinkaya, Ahmet Şık'ın basın kartının iptalinin ise davasının sonucuna bağlı olduğunu belirtti. Çetinkaya'nın 'gazeteci tanımı'na ilişkin tarifi ise tartışmayı alevlendirdi.

 "SİZ GAZETECİ DEĞİL, ŞAKŞAKÇI ARIYORSUNUZ"

 Yeniden söz alan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş konuşmasına, "AKP'li hatibi dinlerken aklıma Hitler'in Propaganda Bakanı Goebbels geldi" diye başladı.

 CHP'li vekil sözlerini şöyle sürdürdü:

 "Goebbels gazetecileri tarif ederken şöyle derdi: 'Gazeteciler bir piyanonun tuşları gibi olmalıdır, biz hangi tuşa basarsak o sesi çıkarmalıdır.' Şimdi, AKP'nin zihniyeti ne yazık ki Hitler'in Propaganda Bakanı Goebbels'le örtüşüyor ve benzerlik taşıyor. Gazeteci iktidarı rahatsız edendir, gazeteciler iktidarın rahatsız olacağı haberleri yazan kişilerdir. Siz kendinizi alkışlayacak, size şakşakçılık yapacak gazeteciler arıyorsanız onu Ahmet Şık'lardan, Murat Sabuncu'lardan, Akın Atalay'lardan çıkaramazsınız. İsmini saydığım tüm gazeteciler gazetecilik mesleğinin onurunu yaşayarak göstermişlerdir. O yüzden gazetecilerin sizden izin almalarını ve ne yazacaklarını öğrenmelerini de beklemeyin."

 TGC VE PMD'Yİ DE ZİYARET ETTİ

Öte yandan, CHP'li Yarkadaş, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD) Başkanı Göksel Bozkurt'u da ziyaret etti. Yarkadaş, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) kuruluşunun 72. yıldönümü dolayısıyla Ankara'da düzenlenen kokteyle de katılarak Başkan Nazmi Bilgin'i kutladı. Yarkadaş, "2017 Yılı Medya Raporu''nun basılı olduğu kartoneti de müzeye konulması talebiyle Bilgin'e takdim etti. ?


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler