Kılıçdaroğlu: Yargı iflasa gidiyor

CHP İstanbul İl Kongresi’nde konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, ‘AYM kararını tanımayan hâkimler Führer düzeni karar almışlardır’ dedi.

Yayınlanma: 13.01.2018 - 19:43
Abone Ol google-news
<video:904282>

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 36. İstanbul İl Kongresi Bostancı Gösteri Merkezi’nde büyük bir coşku içinde gerçekleştirildi. Mevcut İl Başkanı Cemal Canpolat ve PM üyesi Canan Kaftancıoğlu yarıştı. Seçimler her iki adayın da ortak talebiyle blok liste halinde gerçekleştirildi. Divan Başkanlığı’na her iki adayın da ortak imzasıyla eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay seçildi. Burada konuşan Oktay, Ergenekon davasında yargılandığı süreci anımsatarak, kendisinin divan başkanlığına seçilmesine destek veren herkese teşekkür etti. Seyfi Oktay Bahriye Üçok, Uğur Mumcu, Necip Hablemitoğlu, Erdal İnönü ve İsmail Cem gibi isimleri de saygıyla andığını söyledi. Seyfi Oktay Türkiye’nin Cumhuriyet öncesine götürülmek istendiğini, aymazlığın devam etmesi halinde rejim açısından sıkıntılı bir sürecin ortaya çıkacağını söyledi. Divanın oluşturulmasının ardından Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile tüm şehitler için yapılan saygı duruşu ve istiklal marşının ardından kongreye geçildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu burada yaptığı konuşamada, 2019 İstanbul yerel seçimlerinde İstanbul’u kazanacaklarını belirterek, “İstanbul’u, İstanbul’a ihanet edenlere bırakmayacağız. Bütün partili arkadaşlarımız çok iyi bilsinler ki 2019’a bilgiye dayalı söylemlerle yola çıkacağız. İstanbul dünyanın en adaletli kenti olacak. Biz bu kente ihanet edenleri temizleyeceğiz. Biz İstanbul ve Türkiye’de namuslu siyaseti egemen kılacağız” dedi.

CHP İstanbul İl Kongresi için dün sabah 10.00 sıralarında partililer ve delegeler salona girdi. Kongre salonuna ilk giren Canan Kaftancıoğlu oldu. Kadınlardan büyük ilgi gören Kaftancıoğlu, "İstanbul'a yakışır, Kaftancıoğlu" sloganları ile karşılandı. Cemal Canpolat ise salona CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte girdi. Bu sırada salonda sık sık "Hak, hukuk, adalet" sloganları atıldı.

Hapiste vekil olmaz

Konuşmasına salonda bulunanları selamlayarak başlayan ve tutuklu milletvekilleri konusuna değinen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Bu kongrede temel bir eksiğimiz var. Hapisanede bir milletvekili arkadaşımız var. Hiçbir günahı olmamasına karşı aramızda olmayışı demokrasinin ve hukuk sisteminin ayıbıdır, hukukun siyasallaşmasadır. Milletin oyları ile seçilen milletvekilleri hapishanede değil, parlamentoda olmalı. Biz ‘hak, hukuk adalet’ derken o hapisanede kitap yazıyordu. O ‘Ben yatarken siz yürürken’ diyordu. Bizler ülkemizin onuru ve demokrasi için mücadele ettik. Hiç bir milletvekilinin hapiste olmasını istemiyoruz. Bu demokrasinin ayıbıdır ve onları hapisaneye koyan yargı sistemini kınıyorum” dedi.

AYM’nin Şahin Alpay, Mehmet Altan kararına değinen Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin iflas eden bir yargı ile karşı karşıya olduğunu belirterek, “Bütün demokratik ülkelerde kararı hâkimler verir. Siyasi otorite bütün gücü elinde topluyor. Hükmü veren, suçluyu belirleyen organ sarayda oturan zattır. Onun arkasından savcı ve hâkimler geliyor. 1940’ların Hitler Almanyası ile 2010’ların Türkiyesi aynı koşulları yaşıyor. Anayasa Mahkemesi kararını tanımayan hâkimler Führer düzeni karar almışlardır. Bunu söyledim diye savcılar ve hâkimler harekete geçecek ama geçmezseniz namertsiniz. Sanıyorlar ki üzerimize gelecekler ve geri adım atacağız. Biz bizim gibi düşünmeyenlerle de bu topraklarda yaşamak istiyoruz” dedi. Hâkim ve savcılara da seslenen Kılıçdaroğlu, “Hukukun onurunu koruyacak olanlar sizsiniz. Hukuk devletini savunacak olan sizsiniz.Siyasi otoritenin baskısı altında kalınırsa Türkiye’yi Hitler dönemine taşırsınız. Hukuktan, adaletten ayrılmamak sizin göreviniz olmalı. Başbakan ilk mahkemenin kararı geçerli diyor. O zaman Yargıtay’ı, Danıştay’ı ve Anayasa Mahkemesi’ni de kapat. AİHM’den çık, hâkimleri saraya taşı. Ya adaleti sağlayacaksınız ya da sarayın kulu ve kölesi olacaksınız.Gece yarısı hâkimler ve savcılar değiştirilirse ben oraya kuşku ile bakarım” diye konuştu.

Enis Berberoğlu’nun fotoğrafının üzerinde “Buluşacağız, özgürlükte. Yarınlar bizim” yazılı pankartlar asıldı.

Kongreden notlar: Berberoğlu’ndan mesaj

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu tutuklu bulunduğu Maltepe Cezaevi’nden kongreye mesaj gönderdi. Berberoğlu mesajında şunları kaydetti: “Ne bir pişmanlık ve ne de suçluluk duygusundan eser yok. Müteahhit bürolarında ve avukat ofislerinde değil, cephelerde, savaş meydanlarında kurulmuş bir partinin onurlu üyesi olarak ne siz dava arkadaşlarımı ne de canımdan çok sevdiğim ailemi mahcup edecek hiçbir eylemim olmadı, olamaz da. Dava arkadaşlarımın katılımı ve sağduyusu ile demokrasi şöleni olarak geçeceğinden emin olduğum İstanbul kongresine iktidar yolunda başarılar diliyorum. İlk seçimlerle birlikte ülkemizde CHP’li günlerin yakın olduğu umudumu paylaşmak istiyorum. Aranıza en kısa sürede dönmek ve özlem gidermek dileği ile herkese sevgi ve saygılarımı sunuyorum”

Baykal başarı diledi

CHP Antalya Milletvekil i ve eski Genel Başkanı Deniz Baykal da kongreye mesaj gönderdi. Baykal mesajında “İstanbul il kongremize başarılar diliyorum. Sonuçlar partimize ve ülkemize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı. CHP’nin 30’a yakın milletvekili ile birlikte, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan, EMEK Partisi Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, eski İBB Başkanı Nurettin Sözen, KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, KESK Genel Sekreteri Ramazan Gürbüz, Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, eski İstanbul milletvekilleri Süleyman Çelebi ve Kadir Gökmen Öğüt, Berhan Şimşek ve Ali Kemal Kumkumoğlu, PM üyesi Tuğba Ütebay ile Saadet Partisi ve çeşitli siyasi partilerin temsilcileri katıldı.

Tansiyon yükseldi

CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Avukat Muhterem Aktaş’ın konuşma yaptığı sırada tansiyon yükseldi. Ümraniye, Sarıyer ve Bahçelievler’de delege seçimi sırasında usulsüzlük yapıldığı iddiaları üzerine tribünlerde tepki oluştu. Alkışlarla ve sloganlarla Aktaş’ın konuşmasını engelleyen gruba zaman zaman divandan uyarı geldi. Kongrenin çalışamaz hale geldiğini söyleyen divan başkanı Seyfi Oktay, partilileri sık sık uyardı. Divan gerilimin daha fazla artmaması için Muhterem Aktaş’ı da konuşmasını bitirmesi konusunda uyardı. Delegelerin dinlediğini söyleyen Aktaş bir süre sonra konuşmasını sonlandırdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler