Kılıçdaroğlu: Savaşı doğru bulmuyorum

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Mecbur kalınmadıkça savaş cinayettir” sözünü anımsatarak “Egemen güçler bölgeden çekilmeli” dedi.

Yayınlanma: 15.04.2018 - 09:01
Abone Ol google-news

<video:958056>

Hatay’da konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Mecbur kalınmadıkça savaş cinayettir” sözlerini anımsatarak “Bölgeyi daha da kritik bir sürecin içine sokacak bir savaşı asla doğru bulmuyorum. Egemen güçler bölgeden çekilmeli. Savaşa destek vermek asla ve asla doğru değil” dedi.

Kılıçdaroğlu, Hatay ziyaretinde iş insanları ve STK temsilcileriyle yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye operasyonunu değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, “Suriye’de iç savaş biter mi? Bana göre biter. 2013’te söyledim, Türkiye’de Suriye’nin, İran’ın, ABD ve Rusya’nın ve diğer Arap ligi ülkelerinin katılımıyla Ortadoğu Konferansı yapalım, burada bir sorun var ve bu sorunun çözülmesi lazım. Bu kabul edilmedi” dedi.

‘Güç gösterisi yapıyorlar’ “Kim olursa olsun, hangi devlet olursa olsun kimyasal silah kullanmak bir insanlık suçudur” diyen Kılıçdaroğlu “Ama kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığı hususunda tereddütler var. Bunun çözümü gayet basit BM’den bir uzman heyet gelir, bakarlar kimyasal silahın kullanılıp kullanılmadığına, kullanılmışsa bu kimyasal silah hangi ülkede üretilmiş gayet açık ve net tespit edilir. Ama bunlar yapılmadan bölgeyi daha da kritik bir sürecin içine sokacak bir savaşı asla doğru bulmuyorum” diye konuştu. 

 

<video:958208>

Suriye’de yıllardır vekâlet savaşı olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: “Akan kan Müslümanların kanı. Peki hangi gerekçeyle oluyor bu. Orada yıllardır bir vekâlet savaşı yapılıyor. Rusya ile ABD karşılıklı güç gösterisi yapıyorlar. Artık bu bölgedeki Türkiye dahil bütün devletlerin oturup bir karar vermeleri lazım. Türkiye, İran, Irak, Suriye bir araya gelsinler. Kendi dertlerini çözemezler mi? Egemen güçler bölgeden çekilmeli. Ben kendi sorunumu çözemiyorsam, sorunumu egemen güçlere ihale ettiysem o zaman siz devlet değilsiniz. Savaşa destek vermek asla ve asla doğru değil. Milletin vicdanına sesleniyorum, yaşatmak mı değerlidir öldürmek mi?”

‘Ben desteklemiyorum’ Akşam saatlerinde Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin toplu açılış töreninde konuyan Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Ne işin var senin Hatay’da” sözlerine yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, “Burası kimsenin tapulu malı değildir. Hatay’ın tarihi hoşgörüsü sadece Türkiye’de değil bütün dünyada bilinir. O zat diyor ki, ‘Kılıçdaroğlu Hatay’a niye gitti?’ Hatay’a bunun için, inandığım, güvendiğim, sevdiğim için geliyorum. Hatay dünyanın barış kentidir. Eğer Hatay’ı bilirsen Ortadoğu’yu çözersin” dedi.

“Ben Amerika’nın attığı füzeyi destekliyorum’ diye biri açıklama yapmış. Ben desteklemiyorum” diyen Kılıçdaroğlu, “Ölen bir insansa ben destekleyemem” ifadelerini kullandı. “Ortadoğu’yu kan gölüne kim çevirdi, kim silah gönderdi?” diyen Kılıçdaroğlu, “Gerçekten içim acıyor. Komşuda yangın çıkarsa hiçbir şey yapmazsak bir kova suyla gideriz. Suriye’yi kan götürüyor, kovayla suyla değil benzinle gidiyor. Oradaki insanlar bizim akrabalarımız” dedi. Erdoğan’ın “Ona postal, parka göndereyim” sözlerine yanıt veren Kılıçdaroğlu,“Ben postalı da parkayı da sen uyurken 68’lerde giyiyordum. Merak edebilir tabii. Oğluma söyleyeceğim. Askere göndermediğin oğluna postalı göndereceğim” dedi. 

 

<video:958198>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler