CHP Sözcüsü Bülent Tezcan Cumhurbaşkanlığı adaylığı için isim verdi

CHP’de Kılıçdaroğlu’nun aday olması gerektiği görüşü ön plana çıkmasına karşın Büyükerşen, Kocaoğlu, Koç, Kesici isimleri de kulislerde konuşuluyor.

Yayınlanma: 19.04.2018 - 11:25
Abone Ol google-news

<video:960679>

Siyasetin gündemi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tarihini 24 Haziran olarak açıkladığı erken seçim.

Bekir Bozdağ erken seçimin neden 24 Haziran'da yapılacağını açıkladı

CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu mu?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçimleri 24 Haziran olarak açıklamasının ardından CHP’de çalışmalar hızlandırıldı. Partinin Cumhurbaşkanı adayı olarak Kemal Kılıçdaroğlu’nu çıkarmasına en kuvvetli olasılık olarak bakılırken, süre darlığı nedeniyle cumhurbaşkanı adayıyla ilgili son kararı CHP Parti Meclisi (PM) verecek. Kulislerde Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç ve İstanbul Milletvekili İlhan Kesici’nin de aralarında bulunduğu partililer de konuşuluyor. Yeni bir ismi kamuoyuna tanıtacak bir süre olmaması nedeniyle aday Kılıçdaroğlu olmasa dahi partili veya daha önce siyasete hiç girmemiş ancak kamuoyu tarafından yakından bilinen ve saygın bir ismin de konuşulabileceği belirtiliyor. CHP 64 günlük sürecin başında izleyeceği strateji şöyle:

-İttifak görüşmeleri bir haftada bitecek: CHP, Kılıçdaroğlu’nun da yer alacağı heyetlerle SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in de aralarında bulunduğu muhalefet partilerinin liderlerini ziyaret edecek. Görüşmelerde güçler ayrılığı, demokratik parlamenter sistem gibi “ilkeler ittifakı” masaya yatırılacak, Seçim sonrası için de mutabakat aranacak.

-CHP barajı sıfırlayabilir: CHP’nin, görüşmelerin sonucuna göre baraj sorunu olan başka partilere ilişkin sorunu ortadan kaldırma olasılığı bulunuyor.

-Seçim güvenliği için koordinasyon: Seçim günü nasıl bir işbirliği ve koordinasyon yapılabileceği, teknik altyapının paylaşımı açısından da ele alınacak.

-İttifak olursa: Görüşmelerin bir hafta içinde tamamlanması hedefleniyor. Söz konusu toplantıların ardından bazı partilerin barajlarının kaldırılmasına dönük bir ittifak sonucu çıkması durumunda, YSK’nin seçimin başlangıcı için ilan edeceği tarihten itibaren 7 gün içinde ittifak protokolünü hazırlayıp YSK’ye sunması gerekiyor.

-PM aday için toplanacak: Görüşmelerin tamamlanmasının hemen ardından PM olağanüstü olarak toplanacak. Bu toplantıda cumhurbaşkanı adayı belirlenecek ve toplantının ardından CHP’nin adayı açıklanacak.

Kılıçdaroğlu’nun, 24 Nisan Salı günü MYK’yi toplaması beklenirken, 28-29 Nisan günleri ise il başkanlarıyla Kayseri’de bir araya geleceği bildirildi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler