YSK’den ‘grup kararı’ dayatması

Partiler, belirledikleri Cumhurbaşkanı adayları konusunda grup kararı almak zorunda.

Yayınlanma: 27.04.2018 - 22:47
Abone Ol google-news

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimine ilişkin ilgili yasalar uyarınca belirlediği usul ve esaslara göre, ittifak yapan siyasi partiler, ittifaklarına bir unvan verebilecek. Unvanı olmayan ittifakın birden fazla olması durumunda YSK, başvuru sırasına göre bunları numaralandıracak. Milletvekili adayı olmak için kamu çalışanlarının istifa süresi önceki gün sona ererken, Cumhurbaşkanı adaylarının kamu göreviyle ilişikleri, 13 Mayıs’ta kendiliğinden kesilecek. Meclis’teki siyasi partiler, Cumhurbaşkanı adayı gösterebilmek için YSK’ye ‘grup kararı’ alındığına ilişkin belge sunacak.

Yüksek Seçim Kurulu’nun yurtiçi ve yurtdışı seçmen kütükleri, Cumhurbaşkanlığı seçimine siyasi partiler ve 100 bin seçmenin nasıl aday göstereceği başta olmak üzere seçim takvimini de içeren kararları şöyle:

Seçmenin dağıtılması: Yurtiçinde muhtarlık bölgesi askı listeleri 2 Mayıs’ta askıya çıkarılacak, 12 Mayıs saat 17.00’de askıdan indirilecek. Uyum yasasıyla getirilen düzenlemeye göre aynı binada oturanların aynı seçim bölgesindeki farklı sandıklara nasıl dağıtıldığı bu tarihler arasında görülebilecek. Yurtdışı seçmen kütüğü listeleri de aynı tarihlerde YSK’nin internet sitesinde ilan edilecek.

Adayların görevden ayrılması: Milletvekili adaylığı için kamu çalışanların istifa süresi önceki gün sona erdi. Cumhurbaşkanı adayı gösterilen kamu çalışanları, belediye başkanları, subaylar ve astsubaylar, siyasi partilerin teşkilatları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve sendikalarda görev alanlar, aday listesinin kesinleştiği 13 Mayıs itibarıyla görevlerinden ayrılmış sayılacak. Bu durum aday gösterilenin bağlı bulunduğu bakanlığa veya kuruma YSK tarafından derhal bildirilecek. Yüksek yargı organlarının üyeleri, hâkim ve savcılar ile askerlerden milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı adaylığı için istifa edenler, seçim sonrasında görevlerine iade edilmeyecek. Adaylıktan vazgeçme doğrudan ve şahsen YSK’ye yapılacak.

Kararlar bildirilecek: Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin Cumhurbaşkanlığı’na aday gösterebilmesi için grup başkanı veya vekili tarafından imzalanmış grup kararı alındığını bildirir belgeyi YSK’ye sunması gerekecek. Siyasi partilerin grup kararı alabilmesi için grup toplantısında katılanların salt çoğunluğuyla karar alması gerekiyor. AKP’nin, gelecek hafta çarşamba ya da perşembe günü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın adaylığı için grup kararı almak üzere grubu toplaması bekleniyor. AKP yönetiminin milletvekillerinden topladığı imzaların ise resmi bir niteliği bulunmuyor. AKP, 4 Mayıs Cuma günü de YSK’ye başvuruyu yapmayı planlıyor.

İsimsiz ittifaka numara

İttifak yaparak seçime katılma kararı alan siyasi partiler, 6 Mayıs’a kadar genel başkanlarının imzalarının bulunduğu protokolü YSK’ye teslim edecek. Sürenin bitiminden sonra ittifaka yeni bir parti dahil edilemeyecek. Partiler, 19 Mayıs saat 17.00’ye kadar ittifak protokolünde değişiklik yapabilecek. İttifak yaparak seçime katılma kararı alan siyasi partiler, ittifak protokolünde oy pusulasında kullanılacak ittifak unvanı belirleyebilecek. Komünist, anarşist, faşist, teokratik, nasyonal sosyalist terimlerle, din, dil, ırk, mezhep ve bölge adları ittifak unvanı olarak kullanılamayacak. İttifak unvanı dışında işaret, amblem ve logo belirlenemeyecek. Unvanı olmayan ittifakın birden fazla olması halinde, bunlar YSK tarafından başvuru sırasına göre numaralandırılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler