OHAL'e rağmen 1 Mayıs kararlılığı

İktidarın ‘patronlar için uzattığı’ OHAL’in baskılarına rağmen emek örgütleri, 1 Mayıs’ta adalet ve özgürlük talebiyle yurt çapında meydanlarda olacak.

Yayınlanma: 28.04.2018 - 21:31
Abone Ol google-news

OHAL yasakları ve erken seçim baskıları altında girilen 1 Mayıs Emek Dayanışma Günü için emek örgütlerinin yurt çapındaki hazırlığı sürüyor. Eskişehir, Adana, Bursa, Mersin, Antalya ve Diyarbakır’da kutlama programları ise şöyle:

ESKİŞEHİR: DİSK, KESK, TMMOB ve Eskişehir Tabip Odası bu yıl 1 Mayıs’ı Sıhhiye Meydanı’nda kutlayacak. Eğitim-Sen Şube Başkanı Faik Alkan, “Bu ülkenin tüm değerlerini ve güzelliklerini üretenler, emeğiyle bu ülkeyi var edenler 1 Mayıs ta buluşacak. Milyonlar OHAL ile dayatılan yeni rejimin karanlığına teslim olmuyor. Bu ülke için çalışan ama en temel hakları yok sayılan milyonlar, yurttaş olduklarını hatırlatmak için ‘Cumhurun’ kim olduğunu göstermek için 1 Mayıs da buluşuyor. Güzel günler için haydi 1 Mayıs’a ” dedi.

ADANA: DİSK, KESK, TMMOB, Adana Barosu ve Adana Tabip Odası öncülüğünde Uğur Mumcu Meydanı’nda düzenlenecek kutlamalara CHP, HDP, HDK, EMEP, Haziran Hareketi, Halkevleri ve Öğrenci Kolektifi de katılacak. Eğitim-Sen Eski Genel Başkanı Kamuran Karaca’nın da katılacağı kutlamalar için çağrı yapan SES Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel, “İş güvencesi için, emek, barış, özgürlük için, OHAL değil, demokrasi ve güzel günler için 1 Mayıs’ta alanlarda olacağız” dedi.

BURSA: TMMOB, TTB, KESK, Türk İş’e bağlı TÜMTİS, DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası’nın oluşturduğu komite 1 Mayıs’ı Atatürk Stadı Meydanı’nda kutlama kararı aldı. Grup Abdal’ın konser vereceği kutlamalara Hatay’da kitlesel kutlama yapacak Türk -İş’e bağlı 1 Mayıs’a Yol İş, Belediye iş, Kristal İş, Tez Koop İş sendikaları da katılacak. Adana’da kutlama yapacak Hak-İş’e bağlı sendikalardan buradaki kutlamalara katılmayacak olanlar da Bursa’daki kutlamalara katılacak.

MERSİN: Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri Tevfik Sırrı Gür Stadı önünde toplanıp Cumhuriyet Alanı’nda yürüyecek. Burada yapılacak kutlamalarda Hüseyin Turan konser verecek. Türkiye Komünist Partisi’nin, Adana, Hatay, Diyarbakır örgütleri Mersin’deki kutlamalarda katılacak. Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, “Demokrasiyi özgürlüğü savunmak için, AKP’nin yasaklarına, emek düşmanı politikalarına, sınır tanımaz sömürü ve baskı düzenine karşı durmak için, taşeronlaşmaya, özelleştirmeye, sendikasızlaştırmaya ve kamu personel rejimine hayır demek için, iş cinayetlerine karşı tüm halkımızı 1 Mayıs’a katılmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

ANTALYA: 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Antalya’da tüm emek örgütlerinin birlik ve beraberliği ile kutlanacak. Cumhuriyet için El Ele Platformu, saat 09.30’da Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk sunacak, 13.30’da Güllük Caddesi’ndeki Aydın Kanza Parkı’nda toplanacak. 14.00’de de Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüyüş başlayacak. Cumhuriyet Meydanı’na gelince saygı duruşunun ardından “Cumhuriyet İçin El Ele Platformu” adına bir konuşma gerçekleşecek. Ardından müzik gösterileri ve etkinlik sona erecek.

DİYARBAKIR:  “İş cinayetlerine, güvencesiz çalışmaya, OHAL’e ve savaş hayır” sloganıyla İstasyon Meydanı’ndaki kutlamalara HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli de katılacak. TGS Diyarbakır Temsilciliği’nden yapılan açıklamada ise “Bu yıl Diyarbakır’da ilk kez TGS pankartı ile yürüyüş yapacağız. Bizim için tarihi bir gün olacak. Tüm meslektaşlarımızı davet ediyoruz” denildi.

Katledilen emekçiler anıldı

Emekçi Hareket Partisi (EHP), 78’liler Girişimi, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) ve Cumartesi Anneleri dün 1 Mayıs 1977’de Taksim Meydanı’nda katledilen emekçileri andı. Anma töreninin yapılacağı alanda polis güvenlik önlemi alırken, grup polis bariyerleriyle kapatılan alanda önce saygı duruşu ardından da basın açıklaması yaptı. Grup adına konuşan Yunus Bircan, 41 yıl önce 1 Mayıs’ta yaşanan olayları anımsatarak, “41 yıl önce bu meydanda 500 bin işçi, emekçi, kadın genç, silahlı bombalı saldırıya uğradı. Taksim Kazancı Yokuşu’nda 8’i kadın 35 insanımız bu saldırı sonucu öldürüldü, 126 kişi yaralandı” dedi. Bircan, konuşmasında Taksim Meydanı’nın aynı zamanda kamusal alan olduğunu, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın Taksim’de kutlanması gerektiğe dikkat çekti. Açıklamanın ardından Kazancı Yokuşu’na kırmızı karanfiller bırakıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler