CHP’de aday mesaisi

CHP’de milletvekili aday adaylarıyla mülakatlar tamamlandı. Başvurular PM’de değerlendirilecek ve isimler netleşecek. CHP bazı isimlere de adaylık teklif ediyor.

Yayınlanma: 12.05.2018 - 23:52
Abone Ol google-news

7 Mayıs’ta sona eren milletvekilliği aday adaylığı için CHP’de ‘aday belirleme’ mesaisi başladı. 2 bin 319’a ulaşan aday adayları başvuruları 20 Mayıs’taki Parti Meclisi (PM) toplantısında değerlendirilecek ve 600 kişinin ismi netleştirilecek.

2 bin 319’a ulaşan aday adayı başvuruları Genel Başkan Yardımcıları Çetin Osman Budak, Muharrem Erkek, Fait Öztrak, Seyit Torun ve Tekin Bingöl tarafından değerlendirildi. Her bir aday adayı ile tek tek mülakat yapan Genel Başkan Yardımcıları adaylara ilişkin hazırladıkları raporları bugün Genel Başkan Kemal Kılıçdarolu ile yapacakları toplantıda Kılıçdaroğlu’na sunacak.

Adayların bin 706’sını erkekler, 613’ünü kadınlar, 166’sını da gençler oluşturdu.

Partiden teklif alanlar

CHP’nin bazı isimlere de teklif götürdüğü ve götürmeye devam edeceği öğrenildi. Bu kişilerin, “alanında başarılı olmasının yanı sıra demokrasi ve adalet mücadelesiyle de topluma mal olan” isimler olacağı belirtilirken, teklif gittiği belirtilen isimler arasında yer alan anayasa hukukçusu İbrahim Kaboğlu aday adaylığı başvurusunu yaptı. İhraç edilen diğer bir akademisyen Murat Sevinç’e de teklif gideceği belirtilirken KHK ile ihraç edilen Prof. Dr. Yüksel Taşkın’ın da başvuru yaptığı öğrenildi. Gazeteciler Murat Aksoy ve İrfan Değirmenci de aday adaylığı için başvuran isimlar arasında.

Teklif götürülmesi beklenen isimler arasında; Adalet Yürüyüşü’nde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte yürüyen ve aynı zamanda doktorluğunu da yapan, Meclis’e türban ile giren ilk kadın milletvekili Merve Kavakçı’nın eski eşi Cihangir İslam da yer alıyor. Balyoz ve Ergenekon davalarından mağdur olanların kendileri veya ailelerinin de listeler de olabileceği belirtiliyor.

7 Mayıs’a kadar bilinen birçok isim de aday adaylıği için başvuran isimler arasında yer alıyor. Eğitim-İş’in eski Genel Başkanı öğretmen kökenli Veli Demir, Eğitim-Sen eski başkanlarından Kamuran Karaca CHP’den aday adaylığı başvurusunda bulundu. İş Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli, Eski CHP Milletvekili Umut Oran ve DİSK Genel Başkanlığından istifa eden Kani Beko aday adaylığı için başvuru yaptı.

Türkiye’nin en büyük yazarlarından Orhan Kemal’in oğlu Kimya Mühendisi Işık Öğütçü, şehit olan kardeşinin cenazesinde söylediklerinin ardından KHK ile TSK’dan ihraç edilen Yarbay Mehmet Alkan aday adaylığı için bavuran isimler arasında yer aldı. Yargıçlar Sendikası Başkan Yardımcısı ve Çocuk Suçları Soruşturma Bürosu’nda görevliyken istifa ederek aday olan Ankara Cumhuriyet Savcısı Bülent Yücetürk’ün ismi de aday adayları arasında dikkat çekerken, Eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ile İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek’in kızı İrem Çiçek, eski Çankaya Belediyesi Başkanı Bülent Tanık da aday adaylığı başvurusunda bulundu.

Şener muamması

CHP’nin cumhurbaşkanı adayları arasında adı geçen eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener de CHP’den milletvekili olup olmayacağı merak edilen isimler arasında. 7 Mayıs’a kadar olan süre içinde aday adaylığına başvurmayan Şener’in adı daha önceki genel seçimlerde de geşmiş ancak Şener listelerde yer almamıştı.

7 isim başvurmadı

CHP’nin mevcut milletvekilleri arasında yer alan altı isim ise adaylık için başvuru yapmadı. Bu altı vekilin İstanbul Milletvekilleri Bihlun Tamaylıgil ile Dursun Çiçek, İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, Adana Milletvekili Aydın Uslupehlivan, Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, Mersin Milletvekilleri Aytuğ Atıcı ve Hüseyin Çamak olduğu öğrenilirken, eski genel başkan yardımcısı ve mevcut PM Üyesi Erdal Aksünger’in de adaylık başvurusu yapmadığı belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler