Yüksekdağ davası: Batılı diplomatların ‘hak ihlali’ tepkisi

Eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın duruşmasını takip etmek üzere Sincan adliyesine giden diplomatların bir kez daha içeriye alınmaması tepkileri tırmandırdı.

Yayınlanma: 17.05.2018 - 23:46
Abone Ol google-news

Eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın duruşmasını takip etmek üzere Sincan adliyesine giden diplomatların bir kez daha içeriye alınmaması tepkileri tırmandırdı. Batılı diplomatlar Türkiye’yi hem kendi yasalarını hem de Viyana Sözleşmesi’ni ihlal ile suçlarken bunun “Türkiye’de hukuk devletinin gidişatına dair kötü bir işaret” olduğunu duyurdu.

Aralarında İsveç Büyükelçisi Lars Wahlund ve Almanya, İsviçre, Hollanda ile AB Türkiye Delegasyonu’ndan diplomatların da bulunduğu heyet dün yine duruşma salonuna alınmadı. Önceki duruşmalarda da takip isteklerinin engellenmesi nedeniyle Dışişleri’ne konuyu taşıyan diplomatlar, bu defa yaşanan engellemenin ardından tepkilerini hem bireysel hem de AB Delegasyonu aracılığıyla yaptıkları açıklamalarla gösterdi.

İlk olarak Almanya Büyükelçiliği’nin önce twitter hesabından ardından da basın açıklamasıyla duyurduğu tepkiye toplu olarak AB de katıldı: “İsveçli, Alman ve Hollandalı diplomatlarla AB delegasyonunun, eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın bugünkü gizli olmayan duruşmasına katılma çabaları sonuçsuz kalmıştır. Türk yasaları ve Diplomatik İlişkiler hakkındaki Viyana Anlaşması yine dikkat çekici bir şekilde ihlal edilerek diplomatlar gizli olmayan duruşmaya alınmamıştır. Türk Dışişleri ve Adalet Bakanlığı bilgilendirilmiş fakat çözüm bulmayı reddetmektedir. Bu kabul edilemez ve Türkiye’de hukuk devletinin gidişatına dair kötü bir işarettir.”

Dışişleri Bakanlığı ise Cumhuriyet’in konuyla ilgili sorusuna yanıt vermedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler