'Hükümet Gazze konusunda boş boş konuşuyor'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin Gazze konusunda boş boş konuştuğunu belirtti, İsrail'le tüm askeri ve ticari ilişkinin kesilmesi gerektiğini kaydetti.

Yayınlanma: 23.07.2014 - 16:29
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanlığı seçimi il ziyaretleri kapsamında Afyonkarahisar'ı ziyaret eden Kemal Kılıçdaroğlu, özel uçakla geldiği askeri havalimanında partililerin yanı sıra, Demokrat Parti İl Başkanı Gürcan Şensoy, MHP İl Genel Meclis Üyesi Haydar Serdaroğlu, BBP'liler tarafından karşılandı.

Kılıçdaroğlu, havalimanı yolu güzergahındaki Fuar Pazar Alanı'nda esnafı ziyaret etti. Esnaf ve vatandaşla sohbet eden Kılıçdaroğlu, fotoğraf çektirme taleplerini geri çevirmedi. Bir vatandaşın, "Bankalardan hacizlerim var. Hükümet çocuk yapın deyip diyor. Çocuk yapınca da kurtulamıyoruz hacizlerden. 6 çocuğum var geçinemiyorum" sözlerini tebessümle dinleyen Kılıçdaroğlu, "Bunlara güvenilip çocuk mu yapılır?" diyerek güldü.
Pazar yerinin ardından CHP İl Başkanlığı'nı ziyaret eden Kemal Kılıçdaroğlu, parti girişinde izdihamla karşılandı. Kendini karşılayanlar arasındaki bir partilinin çocuğunun elini öpen Kılıçdaroğlu, burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Polise yönelik sahurda yapılan 'paralel baskın'ın saat ve yapılma şeklini eleştiren Kılıçdaroğlu, "Eğer adalet denilen bir kavrama ve hukukun üstünlüğüne inanıyorsak sabahın 5'inde, 6'sında insanların evlerine baskın düzenlememeliyiz. Sabahın 5'inde, 6'sında insanların evlerine baskın yapmayı çoluğunun, çocuğunun önünde kelepçelenmeyi doğru bulmuyoruz. Bu ülkede suç işleme özgürlüğü yoktur. Varsa herhangi bir kişinin suçu, hukuk kuralları çerçevesinde yargılanması da onun en doğal hakkıdır. Kin duygusu ile intikam duygusu ile bir dava görülmez. Bu operasyonlar 17 Aralık ve 25 Aralık rüşvet olaylarını kapatmaya yönelik bir hamle ise bu doğru değil. O yolsuzlukların hesabının verilmesi lazım" diye konuştu.

Operasyonların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla yapıldığını öne süren Kemal Kılıçdaroğlu, "İçlerinde suç işleyen olabilir mi, olabilir. Elimizde veri yok, done yok, bir şey yok savcının elinde varsa bilmiyorum. Ama kamu görevlisini siz davet edersiniz, ifadesini alırsınız gerekiyorsa eğer tutuklamak, mahkemeye sevk edersiniz. Bu tür operasyonlar Başbakanın talimatına göre yapılıyorsa bunlar siyasi operasyonlardır ve toplumdaki adalet duygusunu büyük ölçüde yaralar" dedi.

Kılıçdaroğlu, operasyonların talimatının Başbakan'dan geldiğine yönelik bilginin kaynağının sorulması üzerine, şu karşılığı verdi:

"E kendisi söylüyor. 'Yaygınlaşabilir' diyor, nereden biliyor? Ben söylüyor muyum, söylemiyorum. Herhangi bir vatandaş söylüyor mu? Hakim söylüyor mu? Söylemiyor. Savcı söylüyor mu? Söylemiyor. Ama Erdoğan söylüyor. Nereden biliyor? Daha önceki Balyoz operasyonu, Ergenekon operasyonları da Erdoğan'ın talimatları üzerine yapılmıştır. Tutuklanacak kişileri de Erdoğan belirlemiştir. O davanın savcılığından şimdi bu davanın savcılığına soyunuyor. Oradaki tavrımız neyse buradaki tavrımız da aynıdır."

'HÜKÜMET İKİ YÜZLÜ'

Gazze konusunda hükümetin iki yüzlü politika izlediğini savunan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Türkiye'de bağırıp çağırıyor, şu oldu bu oldu diye. O zaman gereğini yap. Şimdi vatandaşın tepkisini ben anlarım, vatandaş Cuma namazından çıkar Filistin'i protesto eder, İsrail'i protesto eder, bunu anlarım. CHP Gençlik Kolları çıkar İsrail'i protesto etmek amacıyla sokaklara çıkar. Başka bir partinin gençlik kolları yine çıkar protesto eder. Şimdi bunları halk yapar, ama hükümet konuşmaz. Hükümet icraat organıdır. Siz İsrail'le ilişkilerinizi bozmak istiyor musunuz. Ya da oradaki olayları protesto ediyorsunuz, konuşuyorsunuz, gereğini yapmak mı istiyorsunuz? Yolu çok basit. Kürecik'teki radar istasyonunu kapatırsınız. O radar istasyonundan sürekli İsrail'e bilgi gidiyor. 'Kapatın' diyoruz. 'NATO'nun' diyorlar. Oysa NATO'nun değil, herkes biliyor. Erdoğan'ın çocukları habire İsrail'le ticari ilişkilerini geliştiriyor. Niye kesmiyorsunuz. Kesmiyoruz. Askeri ilişkiler. Kesiyor mu kesmiyor. Ne yapıyor, sadece konuşuyor. Halkı kandırmak için. Halkın bu gerçekleri bilmesi lazım."

Hükümeti Gazze konusunda boş boş konuşmakla suçlayan Kemal Kılıçdaroğlu, İsrail'le ekonomik ve ticari ilişkilerin durdurulmasını istedi. Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"CHP'li milletvekilleri Filistin'e gitmek için Mısır Büyükelçiliği'ne başvurdu. Mısır üzerinden Gazze'ye gitmek istiyoruz. Gazze'deki olayları yerinde görmek istiyoruz. Eğer yardımsa biz Gazze'ye yardım da götürmeye hazırız. Biz İsrail'le ilişkilerimizi Gazze olayları devam ettiği sürece askıya almak zorundayız. Venezuela yapıyor da Türkiye niye yapmıyor. Kişisel çıkarları var. Kişisel çıkarlar üzerine inşa ediyorlar. Erdoğan'ın Gazze olaylarını bu kadar protesto etmesi ya da sert söylemler söylemesinin temelinde, cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Cumhurbaşkanlığı seçimleri olmasaydı hiç bir şey olmazdı. Bakın Musul'da 49 yurttaşımız rehin. Bir şey söylüyor mu? Hayır. Hükümetin yaptığı bir şey var. 3 gün yas ilan etti, o kadar. Zaten millet yasta. Hükümet gereğini yerine getirmek yerine sadece boş boş konuşuyor."

Afyonkarahisar'daki cephanelik patlamasında kendisine yazılan müzekkereye cevap alınamadığına ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, "Patlamayla ilgili kaygılarımızı, kuşkularımızı dile getirdim. Orada mağdur olan, şehit olan insanlar var. Onların haklarının savunulması lazım. Ama ne yaptılar, aldılar davayı buradan Eskişehir'e götürdüler. Olayın ne olduğu dahi şu ana kadar açıklığa kavuşturulamadı. Devletin elindeki bilgi ve belgeleri yargıya intikal ettirmesi gerekiyor." diye konuştu.

 

'İLK BEDELİ BEN ÖDERİM'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 10 Ağustos cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçları itibariyle Türkiye demokrasi tarihi açısından çok büyük önem arz ettiğini belirterek, "Bir bedel ödenmesi gerekiyorsa o bedeli genel başkan olarak ben ödeyeceğim, kimse merak etmesin" dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, Afyonkarahisar'ın ardından güne Isparta temaslarıyla devam etti. Saat 15.30'da özel uçakla Isparta Süleyman Demirel Havalimanı'na inen CHP Lideri ilk önce MHP'li Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın'ı ziyaret etti.

 

MHP'Lİ BAŞKANDAN 'DEVLET ADAMI' İLTİFATI

Belediye Başkanı Günaydın, makamında ağırladığı Kılıçdaroğlu'na "Belediyemizi devlet adamı hüviyetindeki isimler ziyaret eder. MHP'li belediye başkanını ziyaret ettiniz, gönülden teşekkür ediyorum" dedi. Isparta'da 'bizden ve sizden' adına bir ayrımcılık yaşandığını kaydeden Günaydın, "İktidarın seçimden önce bütün bakanları Isparta'ya geldi. Başbakan da geldi. Gelmeyen kalmadı. O kadar kalabalık geldiler ki üçer beşer, 'Bakanlar Kurulu'nu Isparta'da yapsalar çok iyi olur' demiştim. Hiçbiri belediyeyi ziyaret etme devlet adamlığını gösteremediler" diye konuştu.

Belediyeyi ziyaret etmekten dolayı son derece mutlu olduğunu dile getiren Kemal Kılıçdaroğlu, MHP'li Belediye Başkanı'na "Sadece seçildiğiniz partinin mensuplarına değil, bütün Isparta'ya hizmet ediyorsunuz" diye karşılık verdi.

 

'ERDOĞAN'IN ELLERİ KANLIDIR'

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Ortadoğu'da sadece Gazze'de değil Irak'ta, Suriye'de de kan aktığını söyledi. Irak'ta ve Suriye'de Müslümanların birbirini öldürdüğünü kaydeden Kılıçdaroğlu, "Üzülerek ifade edeyim, silahlarını da Recep Tayyip Erdoğan veriyor. Tıbbi yardım diyeceksiniz, TIR'larla silah göndereceksiniz. Bütün belgelerini önüne koyduk. Ortadoğu'da akan kanın sorumlularından biri Recep Tayyip Erdoğan'dır ve elleri kanlıdır" diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti'nin Ortadoğu'da kim başı sıkışırsa başvurulacak devletken şimdi kapısının kapalı olduğunu savunan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, "Üstünde kocaman bir kilit vardır. Hiç kimse de gelip bu kapıyı çalmıyor" dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına son vermek için Ortadoğdu'da bir tur yapacağını, o turun içinde Türkiye'nin yer almayacağını belirten Kılıçdaroğlu, Mısır'ın İsrail - Filistin sorununun çözümü için sunduğu çözümün de hükümet tarafından tıkandığını savundu, "Gazze'de akan kanın da sorumlularından birisi Recep Tayyip Erdoğan'dır" dedi.

Başbakan Erdoğan'a "Hükümetler ağlama makamı değildir" diye seslenen Kemal Kılıçdaroğlu, hükümete Kürecik Radar İstasyonu'nun kapatılması, askeri ilişkilerin askıya alınması ve İsrail'le ticari ilişkilerini dondurulması çağrısı yaptı, "Oğulların bıraksınlar İsrail'le ticareti" dedi.

 

MISIR'DAN RİCA ETTİ

CHP Lideri Kılıçraroğlu, Isparta'dan Mısır yönetimine de çağrıda bulundu ve "Rica ediyoruz ataşkesi sağlayın, sağlayın ki çocuklar ölmesin, gencecik insanlar ölmesin" dedi.

 

İHSANOĞLU'YLA ORTADOĞU'YA BARIŞ GELECEK

Ortadoğu'da barışı sağlamanın herkesin görevi olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, "Ortadoğu'da ağırlığımız olacak, Ortadoğu'ya barış gelecek, huzur gelecekse Ortadoğu'yu bilen bir ismi cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturttuğunuz zaman bu gerçekleşecek" diye konuştu. Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Filistin'de, Mısır'da, Irak'ta, Suriye'de ağırlığı olan bir isim olduğunu kaydeden Kemal Kılıçdaroğlu, "Eğer Ekmeleddin İhsanoğlunu cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturursa Ortadoğu'ya barış, huzur gelecektir. İhsanoğlu'nun cumhurbaşkanı olması Türkiye'nin itibar, saygınlık kazanması demektir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Türk halkının önüne konmuş imkan olduğunu belirten CHP Lideri Kılıçdaroğlu, bu imkanı herkesin değerlendirmesi gerektiğini belirterek, "Kan akıyor, üzülüyoruz. Gereğini yapamıyoruz. Gereğini yapacak kişiyi bulduk. Ekmeleddin Bey, ağırlığını koyacaktır, Ortadoğu'da barışı sağlayacak, Türkiye'nin itibarı artacaktır" dedi.

 

NEDEN EKMELEDDİN İHSANOĞLU?

Ziyareti nedeniyle kendisine Belediye Başkanı Günaydın'ın sunduğu hediyeleri kabul eden CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, sonrasında Mimar Sinan Caddesi'nden yürüyerek Isparta Ticaret ve Sanayi Odası'na geçti. CHP Genel Başkanı, burada çatı adayı İhsanoğlu'nu anlattı. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun bilge bir insan olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, "Böyle bir insanın cumhurbaşkanı koltuğuna oturması bizin için gurur vesilesi olacaktır" dedi. İhsanoğlu'nun adaylığıyla Türkiye'de büyük bir uzlaşının sağlandığını aktaran Kılıçadaroğlu, "Biz Türkiye'de demokrasi tarihine çok önemli bir katkıda bulunduk. Büyük bir uzlaşmayı sağladık. Hiçbir konuda 9 parti biraraya gelmez ama İhsanoğlu konusunda 9 parti biraya geldi" dedi.

 

'ONLAR YAPTI BUNLARA DA YAPILSIN' OLMAZ

Kemal Kılıçdaroğlu'nun Isparta'daki son durağı partisinin il başkanlığı oldu. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, polise yönelik operasyonda emniyet müdürlerinin gözaltına alınma şeklini eleştirdi, "'Onlar yaptı bunlara da yapılsın' düşüncesine karşıyız. Oradada hata vardı burada da hata var" dedi.

Operasyon sırasında babasının arkadan kelepçelendiğini gören bir çocuğun artık devlete saygısının kalmayacağını belirten Kılıçdaroğlu, "Ama Recep Tayyip Erdoğan oğluyla oturdu, rüşvet pazarlığı yaptı. Haram yediği için mal varlığını açıklayamıyor. Allah gözünü doyursun, ne diyeyim" dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, 10 Ağustos cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçları itibariyle Türkiye demokrasi tarihi açısından çok büyük önem arz ettiğini belirterek, "Bir bedel ödenmesi gerekiyorsa o bedeli genel başkan olarak ben ödeyeceğim, kimse merak etmesin" sözleri büyük alkış aldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Isparta ziyaretlerinin ardından günü Burdur'da gerçekleştireceği temaslarla tamamlayacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler