Erdoğan Antarktika'dan bildirdi: Vaatler ve gerçekler

Erdoğan, sorunlarına çözüm bekleyen seçmene iktidarda değilmiş gibi vaatlerde bulundu.

Yayınlanma: 25.05.2018 - 05:35
Abone Ol google-news

<video:982225>

AKP’nin seçim bildirgesi ve aday tanıtımı dün Ankara Spor Salonu’nda yapıldı. Geniş güvenlik önlemleri dikkat çekerken, tanıtımın yapıldığı salonun çevresindeki yollar trafiğe kapatıldı. Ramazan ayı nedeniyle önceki toplantılardan farklı olarak salonun dışına taşan kalabalık görüntüleri bu kez yaşanmadı. Ana slogan olarak “Türkiye Vakti’nin kullanıldığı salonda, “Siyaset gençleşiyor, Türkiye güçleniyor”, “Güçlü Meclis, Güçlü Hükümet, Güçlü Türkiye”, “Türkiye Şahlanıyor”, “Millet Karar Verecek, Güven ve İstikrar Devam Edecek” yazılı pankartlar asıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı bildirgede, önceki seçimlerde açıklanan bildirgelere göre farklılıklar da dikkat çekti. Bunlar arasında en dikkat çekenlerinden biri Antarktika’da Bilim Merkezi kurmak oldu.

 
Bildirgedeki önemli değişikliklerden bazıları şöyle:

Mustafa Kemal bildirgede:
Yeni sistemin anlatıldığı bölümde, Meclis ve hükümetin güçleneceği, yönetimde çift başlılığın kalkacağı anlatılırken, Kurtuluş Savaşı’na atıf yapıldı. Bildirgede, “Bundan yüzyıl önce, rahmetle andığımız dedelerimiz, Gazi Mustafa Kemal önderliğinde, Yunan askeri Polatlı’ya dayandığında bile Meclis’i kapatmamış, savaş şartlarında dahi Meclis’in iradesiyle kararlar almış ve İstiklal Harbimizi Büyük Millet Meclisimizin önderliğinde kazanmıştır. Milli iradenin tecelligâhı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi, yeni dönemde de güçlü bir şekilde faaliyetlerine devam edecek; yeni sistemin önemli bir unsuru olarak işlev görecek; halkımızın güvenliği, özgürlüğü, huzuru ve refahı için yasama faaliyetlerini aralıksız sürdürecektir” denildi. Önceki bildirgelerde Atatürk’ten hiç söz edilmemişti.

Laiklik tanımı yapıldı: Önceki bildirgelerden farklı olarak “din ve devlet ilişkisi” başlığı altında laiklikten söz edildi. Partinin laikliği, dini özgürlüklerin ve farklı hayat tarzlarının, hukuk devletinin teminatı altına alınması ve devletin bütün inanç gruplarına eşit mesafede durması olarak kabul ettiği kaydedildi. Köklü bir geçmişe ve “engin tecrübe”ye sahip milletin, laikliğin bazı kazanımlarına öteden beri sahip olduğu vurgulandı; buna Hacı Bektaş Veli, Mevlana, Yunus Emre, Sarı Saltuk’tan örnek verildi.

‘Kürt sorunu’nun adı yok: 1 Kasım bildirgesinde Kürt sorunu ve çözüm sürecine uzun bir bölüm ayrılırken, bu bildirgede bu ifadelere hiç yer verilmemesi dikkat çekti. “Kürt vatandaşlarımızın her türlü insani meselesini demokrasi ve refah sorunu olarak gördük” denilerek bugüne kadar yapılanlar anlatıldı. Bildirgede, “Milletimizin temel değerlerinin yoğrulduğu tarihi yolculuktaki birlikteliğimizi ve eşit vatandaşlık anlayışını benimsiyoruz. Bu anlayışla, devletin bütün toplumsal kesimlerle hakkaniyet ölçüsünde, eşitlik temelinde ve demokratik bir ilişki geliştirmesini sağlayacak, toplumsal zenginliğimizin tüm unsurlarını çoğulcu bir yaklaşımla kucaklamaya devam edeceğiz” cümleleri yer aldı.


Alevilere eski sözler:
Alevilerle ilgili olarak 1 Kasım’da verilen “Geleneksel irfan merkezleri ve cemevlerine hukuki statü tanıyacağız” sözü tekrar edildi.

OHAL’e devam: OHAL’in 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle başlatmak zorunda kalındığı savunulan bildirgede, “OHAL uygulamasını vatandaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerine zarar gelmeden milli güvenliğimizin ve vatandaşlarımızın huzuru tam olarak tesis edilene dek sürdüreceğiz” denildi.

AB ve ABD ile ilişkiler: AB ile ilişkilerin diğer ilişkilerin bir alternatifi değil tamamlayıcısı olarak tanımlandığı bildirgede, AB katılım hedefinin sürdürüldüğü kaydedildi. ABD ile yaşanan sorunlara da yer verilen bildirgede, “ABD ile yaşanan sorunları aşmak istiyoruz. ABD’nin Suriye’de PYD/YPG’ye desteğini kesmesi, PKK ile mücadelemizde somut destek vermesi ve FETÖ’nün iadesi konularında somut adımlar atması işbirliğimizin temel unsurlarını oluşturmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Antarktika’ya Türk Bilim Üssü: Araştırmacı yetiştirmeden, Ar-Ge desteklerine kadar yeni birçok programı devreye alınacağı belirtilen bildirgede, Antarktika’da Türk bilim üssünün önümüzdeki yıl faaliyete açılacağı kaydedildi. Bildirgede, öncelikli alanlarda teknolojik ürün yatırımının etkin bir şekilde destekleneceği ve otomobil projesinin hızla hayata geçirileceği kaydedildi.

16 yıllık betonlaşmadan sonra bahçe projesi: İstanbul’da 30 yeşil alan ve Eskişehir, Bursa, Trabzon, Gaziantep, Adana ve Mersin’de millet bahçeleri projesi hayata geçirilecek. İstanbul’da Atatürk Havalimanı millet bahçesi haline dönüştürülecek.

İnce’nin vaadi AKP’nin müjdesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis’te çoğunluğun kazanılmasının önemine dikkat çekerek, Cumhurbaşkanlığı seçimini yüzde 50’nin çok üzerinde oyla kazanmayı hedeflediklerini, Meclis’te de milletin en az yarısının desteğini alarak güçlü bir grup kurmaları gerektiğini söyledi. ‘Polis, öğretmen, hemşire ve din görevlilerimize bir müjde vermek istiyorum” diyen Erdoğan, emeklilik ek göstergelerinin 3600’e çıkarılacağını açıkladı. CHP’nin adayı Muharrem İnce, bir süredir seçimi kazanması durumunda polis ve öğretmenlerin ek gösterge sorunu çözeceğini, göstergeyi 3600’e çıkaracağını söylüyordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler