Seçimde hatırlıyor

AKP, 3 yıl önceki seçim bildirgesinde yer verdiği ancak sonradan hükümet programından çıkardığı ‘cemevlerine statü’yü, yeni bildirgesine tekrar koydu.

Yayınlanma: 25.05.2018 - 21:10
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün açıkladığı bildirgede, cemevlerine statü vereceklerini vaat etmişti

AKP’nin Aleviler’e yaklaşımı seçim öncesi ve seçim sonrasına göre değişiyor. 7 Haziran 2015 seçimi öncesinde açıklanan bildirgede, ilk defa Alevi çalıştayları düzenlendiği, İslam inancının farklı yorumlarının daha özgür bir ortamda tartışılmasına ve sorunların demokratik bir ortamda aşılmasına zemin hazırlandığı vurgulanmış, “Cemevleri, eğitim sisteminde sağlıklı bilgilendirme, üniversitelerde araştırma ve uygulama merkezleri oluşturma gibi çeşitli konularda Alevi kanaat önderleri ile diyalog içinde demokratik uzlaşı temelinde gerekli adımları atacağız” denilmişti.

1 Kasım’da aynı ifadeler

7 Haziran’da tek başına iktidara gelemeyen AKP, 1 Kasım seçimleri öncesinde Alevilerle ilgili vaatlerinde çıtayı yükselterek, ilk kez ‘cemevlerine statü’den söz etti. 1 Kasım bildirgesinde, “Geleneksel irfan merkezleri ve cemevlerine hukuki statü tanıyacağız. Aynı şekilde, geleneksel irfan merkezlerinin ve cemevlerinin ihtiyaçlarının karışlanması için 5393 sayılı Belediye Kanunu, 3194 sayılı İmar Kanunu ile 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nda gerekli değişiklikleri yapacağız” ifadeleri kullanıldı.

Kazandıktan sonra değişti

AKP’nin 1 Kasım’dan sonra Meclis’te çoğunluğu yakalayarak tekrar iktidarı yakalamasının ardından Aleviler ve cemevleri konusundaki politikası yine değişti. Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlığındaki 64. Hükümet’in programında “cemevlerine hukuki statü tanınacağı” belirtildi, ancak bildirgede sayılan yasalarla ilgili değişikliklere hiç değinilmedi. Davutoğlu’nun başbakanlıktan ayrılmasının ardından Binali Yıldırım’ın başbakanlığında kurulan 65. Hükümet programında ise “cemevlerine statü” ile ilgili bölüm tümüyle ayıklanarak programdan çıkarıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın cemevlerinin ibadethane sayılmasına karşı olmasına rağmen bu kez 24 Haziran bildirgesinde yeniden ‘statü’ hedefine geri dönüldü. AKP bu kez hukuki statü olarak cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi değil, ‘kültür merkezi’ olarak sayılması üzerinde duruyor.

‘Kopyala-yapıştır’ projeler

AKP, seçim bildirgesinde ‘kalkınma projeleri’ olarak 146 proje tek tek sayıldı. Ancak bu projelerin çoğunluğunun 1 Kasım seçim bildirgesinde sayılan 100 projenin ya devamı ya da aynısı olması dikkat çekti. ‘Kopyala-yapıştır’ yöntemiyle yeni bildirgeye konulan, ancak önceki bildirgede olan projeler arasında Fatih Projesi, şehir hastaneleri, milli gemi, yerli marka otomobil, Kanal İstanbul, Hürkuş, Altay Tankı, yeni tip denizaltı, ATAK helikopter, otoyol, tünel, hızlı tren, GAP, DAP, havalimanı projeleri yer alıyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler