İYİ Parti beyannamesi: Varlık Fonu ve YÖK kalkacak

Akşener’in açıkladığı İYİ Parti seçim bildirgesinde parlamenter sisteme dönüş ve yüzde 5 seçim barajı vaatleri yer aldı. Ayırca Varlık Fonu ile YÖK'ün kaldırılacağı da seçim beyannamesinde yer aldı.

Yayınlanma: 30.05.2018 - 23:27
Abone Ol google-news

 

İYİ Parti Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener, partisinin seçim bildirgesini açıkladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a “yorgun ve geveze şoför” benzetmesi yapan Akşener, şunları söyledi: “Yorgun, bıkkın, mutsuz ve umutsuz insan sayısı, yüzde 80’lerin üzerinde. Herkes devletimizin karşısında eşit olmalıdır. Taşıdığımız kimlik belgelerimiz dışında, ağa da, paşa da, reis de yoktur. Saray eşrafının, kendilerine finans ve medya desteği sağlamaları karşılığında belirli sermaye gruplarının sürekli kayırıldığı, ‘Yandaş Ekonomisi’ sistemini yok edeceğiz. FETÖ’nün siyasi bağlantılarını ortaya çıkartıp, yargıya teslim edeceğiz. Egemenliği yeniden millete verecek olan parlamenter sisteme dönüş hedefimizi gerçekleştireceğiz” dedi. İYİ Parti’nin “Toplumda birlik, Ekonomide güven, Yönetimde liyakat” başlıklı 24 Haziran vaatlerinden dikkat çekenler şöyle:

-OHAL ve TRT’ye son: 2 yıldır devam eden OHAL uygulamasına derhal son verilecek. RTÜK siyasi etkilerden arındırarak, asli görevlerine odaklanması sağlanacak. TRT satılacak.

-Baraj yüzde 5’e inecek: Milletvekili dokunulmazlığını ‘kürsü masuniyeti’ dışında kaldırılacak. Seçim barajını yüzde 5’e indirilecek.

-Hukuk devletine dönüş: Adil yargılama ilkesini hayata geçirilecek. Tutuklu yargılamanın kural değil istisna olması sağlanacak. Ceza yargılamasında sulh, asliye ve ağır ceza mahkemeleri düzenine dönülecek.

-Liyakat esas olacak: ‘Kamu Yönemi Reform Yasası’ ile merkezi idareyi yeniden yapılandırılacak. Devlette meşru hiyerarşik yapı dışında hiçbir grup veya örgütün yapılanmasına izin verilmeyecek. Kamu görevlerine giriş, atama ve terfilerde liyakat esasını hâkim kılınacak. Mevcut iktidar tarafından tamamen devre dışı bırakılmış olan Sayıştay tekrar işler hale getirilecek.

-Yerel yönetimler güçlenecek: Belediyeler üzerindeki idari vesayet azaltılacak. Yerel yönemler güçlendirilecek. e-Devlet üzerinden uygulanacak mini e-Referandum uygulaması ile karar mekanizmasına dahil edilecek.

-Yolsuzluğa sıfır tolerans: İYİ Parti iktidarının ilk altı ayında ‘Kamuda Şeffaflık ve Siyasi Ahlak Yasası’nı çıkartarak yolsuzlukla mücadelenin yasal çerçevesini oluşturulacak ve caydırıcı cezai müeyyideler ortaya konulacak. Yolsuzlukla mücadele milli görev olacak. “Yandaş Ekonomisi” sistemi yok edilecek.

-Dış politikada Atatürk ilkesi: Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ ilkesi çerçevesinde, istikrarlı, çok yönlü ve aktif bir dış politika izlenecek. Avrupa Birliği ile ilişkileri yeniden ele alacak ve müzakere sürecini derhal hızlandırılacak.

-FETÖ’nün siyasi ayağı: FETÖ ile mücadele etkin ve kararlı şekilde sürdürülecek. FETÖ’nün siyasi bağlantılarını ortaya çıkarılarak yargıya teslim edilecek. Bölücü terör örgütü ile mücadeleye, gerek kentlerde gerekse kırsalda vatandaşımızın huzur ve güvenini korumaya azami özen göstererek kararlı bir biçimde devam edilecek.

Caydırıcı ordu: Türk Silahlı Kuvvetleri’nin güçlü ve caydırıcı bir ordu olması en önemli önceliklerden olacak. Başta Kuleli Askeri Lisesi olmak üzere, tüm askeri liseler, Harp Akademileri ve GATA yeniden faaliyete geçecek. TSK’de kapsamlı bir modernizasyon süreci başlatılacak. Başta PKK, FETÖ, Selefi Cihatçı Örgütler olmak üzere tüm terör örgütleriyle askeri, siyasi, ekonomik, sosyal ve psikolojik tüm araçlar kullanarak kararlı bir mücadele yürütülecek.

-Dengeli mücadele:Terörle mücadele, hukuk devleti prensiplerinden taviz vermeden, “dengeli” ve “oranlı” olarak yürütülecek. Doğu ve güneydoğu meselesi Anadolu kadınının ferasetiyle çözülecek.

-Varlık fonu kaldırılacak: Kişi başı gelir 16 bin dolara, GSYH de 1.4 Trilyon dolara çıkarılacak. Enflasyon, döviz kuru ve faizleri kontrol altına alacak bir makroekonomik istikrar programı açıklanacak. ‘Varlık Fonu’nu kaldırılacak. Kadın istihdamını yüzde 50’ye yükseltilecek. Sendikalaşmanın önündeki antidemokratik engeller kaldırılacak. Vergi oranları düşürülecek. Asgari ücret üzerindeki vergileri kademeli olarak kaldırılacak. Özel Tüketim Vergisi oranlarını düşürülecek.

Mazotta yüzde 50 indirim: Çiftçinin mazotu yüzde 50 indirimli alması sağlanacak. Ziraat Bankası’nın tarımın finansmanına yoğunlaşması sağlanacak. Çiftçilerin takipteki borçları için faiz yükleri kaldırılacak ve krediye erişimi kolaylaştırılacak.

-YÖK kalkacak: Üniversiteleri siyasetin güdümünden kurtarmak ve “bilim merkezleri”ne dönüştürmek için düzenlemeler derhal yapılacak. YÖK kaldırılacak.

-Borcun yüzde 80’i silinecek: İYİ Parti ilk 100 gününde Türkiye Dayanışma Fonu kurularak, vatandaşların ödeyemedikleri için bankalar tarafından tahsilat şirketlerine satılmış olan tüketici kredisi, kredili mevduat hesabı ve kredi kartı borçlarının en az yüzde 80’i silinecek.

-Kadına yüzde 30 kota: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yeniden yapılandırılarak “Kadın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı”na dönüştürülecek. Kadınların karar alma mekanizmalarındaki temsili arttırılacak. Kadın yönetici oranını yüzde 30’a çıkarılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler