Diyarbakırlıdan güçlü mesaj

CHP’nin anons aracının arkasından bakan bir Diyarbakırlı “Bu sefer de CHP’ye oy vereceğiz herhalde” sözleriyle, İnce’ye dönük hem Diyarbakırlıların ilgisini hem de beklentisini ifade ediyordu. “De” ekiyle bir vazgeçişi, yani AKP’den kopuşu da anlatıyordu.

Yayınlanma: 12.06.2018 - 09:26
Diyarbakırlıdan güçlü mesaj
Abone Ol google-news

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce , dün Diyarbakır’da ilgiyle beklenen mitingini gerçekleştirdi. Günlerdir ne diyeceği merakla beklenen İnce, Erdoğan’ın ‘mobil partili’lerle doldurduğu alana, CHP’nin son seçimlerinde kentte aldığı oya göre daha kalabalık bir kitle ile topladı.

Önceki gün, mitingin duyurusunu yapan CHP’nin anons aracının arkasından bakan bir Diyarbakırlı “Bu sefer de CHP’ye oy vereceğiz herhalde” sözleriyle, İnce’ye dönük hem Diyarbakırlıların ilgisini hem de beklentisini ifade ediyordu. “De” ekiyle bir vazgeçişi, yani AKP’den kopuşu da anlatıyordu. Kalabalığın içinde zafer işareti yapan HDP sempatizanını, Bozkurt işareti yapan İYİ Parti’liyi, Necmettin Erbakan ile özdeşleşen, başparmağın açık olduğu sıkılı yumruğu ya da göğe yükseltilen sol yumruğu ile öne çıkanı da görmek mümkündü. Kimi sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de arasında olduğu kalabalık içinde gezinirken, bazılarıyla da sohbet etme imkanı bulduk. Söyledikleri daha dorusu vurgulamak istedikleri tek şey, “Umarız o da buraya gelip hatırladığı Kürt sorununu, Ankara’da koltuğa oturunca unutulanlardan olmaz” umuduydu.

İnce’nin mitingi başlamadan önce alanda dikkat çeken noktalardan biri kalabalığın hiçinde hiçbir pankart ya da slogan olmamasıydı. Parti yetkilileri, maksadını aşan ya da provokatif bir duruma engel olunması için böyle bir tedbir aldıklarını söyledi. İnce, kalabalığı selamlamak üzere eşi ile birlikte platforma çıktığında, alanı dolduran kalabalığı gördüğü andaki şaşkınlığı da bir an için yüzüne yansıdı. Belli ki kendisi ve partisi bile bu kadar kalabalığın toplanabileceğine ihtimal vermemişti.

İnce ve eşi Ülkü İnce topluluğu selamlarken onu şaşırtan ikinci şey oldu. Topluluk “Selo’ya özgürlük” diye tempo tutuyordu. İnce bu sloganı da tebessümle karşıladı. İnce konuşmasına Diyarbakırlı ölümsüz şairler Ahmet Arif ve Cahit Sıdkı Tarancı’dan “Memleket isterim” ve “Hasretinden prangalar eskittim” dörtlüklerini okuyarak başladı. İnce’nin kentte yaptığı bu miting birkaç bakımdan tarihi idi. Birincisi, CHP 9 yıl aradan sonra ilk kez Diyarbakır kent merkezinde bir miting düzenliyordu. Bunu hakkıyla yerine getirdi. İkincisi belki de CHP’nin son 20 yıldır girdiği seçimlerde kentte aldığı en yüksek oydan daha fazla daha fazla bir kalabalığı toplamıştı. Bu hem CHP’nin Kürt Sorunu ile ilgili yeni şeyler söylemesi, yeni çözüm önerilerini dile getirmesi beklentisinden kaynaklanıyordu.

Hem de artık “Erdoğan ve AKP’den sıtkını sıyırmış” olan Diyarbakır halkının değişim beklentisinin bir göstergesiydi. İnce’nin kente gelişinde geçiş güzergahına eşlik eden partililerin ise tabiri caiz ise ağzı kulaklarına varıyordu. Çünkü yolda halkın büyük bir teveccühünü gözlediklerini aktarıyorlardı. Kentin genel havası ile ilgili de yazarsak eğer, acılarını artık taşıyamaz hale gelen doğunun moralsiz kenti Diyarbakır, esasen seçim kararının alındığı günden bu yana sanki üzerindeki ölü toprağını atmıştı. Önce sivil toplum hareketlenmişti. Seçimli kongreler inanılmaz katılımlarla gerçekleşiyor, demokratik tutumu olan listeler, ezici bir şekilde kazanıyordu. Seçim kararının ardından HDP ve DBP alana çıktı ve halk hareketlendi. İnce’nin kente gelişi ile 24 Haziran sonrası ile ilgili çok güçlü bir mesaj da verilmiş oldu.

<haber-yatay:995168,995061,994971>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler