Bambaşka şeyler yapmak 
isteyenlere rehber

Kesilen ağaçlar, kuruyan dereler, yok olmak üzere olan tohumlar ve fakirleşen toprak... Ekolojik tahribat artarken, doğada olup bitenlerin farkına varmak ve ekolojik yaşamla ilgili alışkanlıklar geliştirmek önem kazanıyor. Doğa dostu mimariden gıda üretimine, şifalı bitkilerden sosyal girişimciliğe ekolojik yaşamın her alanında bilgi ve deneyim kazanmak isteyenler için çok fazla seçenek var.

Yayınlanma: 20.04.2015 - 14:13
Abone Ol google-news

Kaz Dağları öykülerine kulak verin

Mitolojik anlatılardan Sarıkız efsanesine kadar, tarihin derinliklerinden günümüze uzanan pek çok öyküyü topraklarında barındıran Kaz (İda) Dağları,  8-9-10 Mayıs’ta büyük bir buluşmaya sahne olacak. Bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek Kaz Dağları Buluşması, Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine bağlı Evciler Köyü’ne 5 km. uzaklıktaki Ayazma’da; söylencelerde mitolojik güzellik yarışmasına sahne olan alanda yapılacak.

Çanakkale Çevre Platformu’yla birlikte Kaz Dağları’nın korunması için çaba gösterenlerin organize ettiği büyük buluşmada yüzlerce yaşam gönüllüsü, siyanürle altın çıkarmadan termik santrallere kadar her türlü doğa talanına karşı Kaz Dağları’nda derelerin, kuşların, arıların, toprağın, ağaçların sesini duyurmak üzere biraraya gelecek. 

Kaz Dağları Buluşması’nın kamp ateşi sabaha kadar yanacak. Ateşin etrafında toplananlar, büyük forumda geldikleri yerlerdeki çevre sorunlarını ve verilen mücadeleyi anlatacak. Kaz Dağları’nın göknarlarına, kestanelerine, kayınlarına ve pınarlarına yürüyüşler yapılacak. 

Buluşmaya gelenlerin katkısıyla oluşturulacak programda, katılımcı müzik ve açık hava atölyeleri de yer alacak. Ayazma’daki kampa katılamayacak olanlar, 10 Mayıs Pazar günü Geleneksel Evciler Sokak Şenliklerini izleyebilir, köylülerin doğal ürünlerini tanıyabilirler. 

kazdaglaribulusmasi.com

 

Doğa Gözlemi, Oyun, Ses ve Hareket

Çamtepe Ekolojik Yaşam Kültürü Merkezi’nde Buğday Derneği tarafından dört yıldır gerçekleştirilen Yaşam Okulu, bu yıl üç ayrı temada yapılacak: 1-5 Temmuz’da Doğa Gözlem Okulu, 22-26 Temmuz’da Oyun Okulu ve 21-27 Ağustos’ta Ses ve Hareket Okulu. 

Doğa Gözlem Okulu’na katılanlar, Küçükkuyu Adatepebaşı Köyü yakınlarında, ekolojik mimari yöntemleriyle inşa edilmiş Çamtepe ve çevresinde, doğayı gözlemleme becerilerini geliştirmeyi, doğa güncesi tutmayı, doğanın takvimini izlemeyi ve gökyüzü gözlemini öğrenecek, doğa oyunları oynayacaklar. 

Yaşam Okulu’nun ikincisi Oyun Okulu, oyunun yaşamı algılamada, öğrenmede, iletişimde, doğayı ve kendi doğamızı tanımadaki etkileri konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Bu yazın son tematik Yaşam Okulu ise, hem içinde hem de dışındaki ses ve hareketlerin dünyasında yolculuk yapmak isteyenleri bekliyor.

camtepe.org

 

Permakültürle Tanışın!

Permakültür, doğaya aykırı olmaktan ziyade onunla birlikte çalışmayı, uzun süreli düşüncesizce hareket etmekten ziyade uzun süreli özenli gözlem yapmayı, sistemlerin sadece bir ürününün peşinde koşmaktan çok, onlara bütün işlevleriyle bakma ve kendi evrimlerinin gerçekleşmesine izin vermeye odaklanan bir feslefe ve tasarım yöntemi. Bozulan ekosistemlerin onarımına yönelik çözümler öneren permakültür, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de giderek daha fazla insanın ilgi alanına giriyor. 

Geçtiğimiz yıllarda çok sayıda mezun veren Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü, 13 günlük Permakültür Tasarım Sertifkası (PDC) kursunu bu yıl iki ayrı yerde gerçekleştirecek: Enstitütünün merkezi İzmir, Bayındır’daki Marmariç’te ve Çanakkale, Bayramiç’teki Kızıltepe yerleşkesinde. 

20 Haziran-2 Temmuz tarihleri arasında Marmariç’te, 25 Temmuz-6 Ağustos tarihleri arasında da Kızıltepe’de, enstitünün kurucularından Mustafa F. Bakır’ın vereceği kursta, ekolojik ev konumlandırması, soğuk iklimler için enerji tasarrufu yöntemleri, geri dönüşüm ve atık yönetimi, organik gıda üretimi, su hasadı ve yönetimi, çiftlik hayvanları, biyobölgesel organizasyon gibi konular ele alınacak. 

Permakültür tasarımıyla ilgili bir başka sertifika kursu da ”Bolluk ve Ahenk İçin” başlığıyla, Emet Değirmenci tarafından Bodrum Gümüşlük Akademisi’nde, 13-23 Mayıs tarihleri arasında verilecek. 

Eğer zamanınız yoksa ve öncelikle permakültürün özünü kavramak istiyorsanız, 23-24 Mayıs’ta yine Marmariç’te yapılacak Permakültür’e Giriş kursuna katılabilirsiniz. Kursta geniş ölçekli saha tasarımı, ev bahçesi tasarımı, kent ve topluluk stratejileri gibi konular ele alınıyor.

Bugüne kadar permakültür tasarım sertifikası alan yüzlerce eğitmen ve ekolojik eylemci, bir yandan yeni ve alternatif iş girişimleri yaratırken, diğer yandan da dünyayı kavrayışımızı ve sorumsuz alışkanlıklarımızı dönüştürmek üzere dayanışma içinde çalışan gruplardan oluşan küresel bir ağ meydana getiriyor. 

permacultureturkey.org

 

Analı Kuzulu Kamp

”Kimse kusura bakmasın! Bu analı-kuzulu bir program. Bu programda, ne yapsam etsem de kuzuyu bugün de oyalasam, derdi yok. Yüzmeye mi gitse, piyano mu çalsa, yoksa İspanyolca mı öğrense kaygısı yok. Sadece eğlence var.” 19 Temmuz’dan 5 Eylül’e kadar Kaz Dağları’daki Hızır Kamp ve Altın Kamp’ta yapılacak Analı Kuzulu Kamp’ın çağrısı bu satılarla başlıyor. 6-10, ve 3-5 yaş aralığındaki anne ve çocuklara yönelik kampı düzenleyen ekip, yorgun annelere çekici teklifler de yapıyor: ”Hani o okuyamadığın kitap vardı ya, git bitir göl kenarında. Göz kulak oluruz biz kuzuya...”

Talin Büyükkürciyan ve Burcu Tekin’in eğitmen olarak yer aldığı kampın dopdolu bir programı var: Doğa defteri yapmaca, tişört boyamaca, dağ tepe gezmece, ağaçlara sarılmaca, taş toplamaca, masal dinlemece, yüzmece, kumdan kaleler yapmaca, dans etmece...

Kampı organize eden ekibin, ”Babalara yasak mı?” sorusuna yanıtı hazır: İsterlerse ”takılabilirler”.

analikuzulu.com

 

Yamaklık Kursları

Geleneksel tarım ve mimari, ekoloji, sözlü kültür, doğa okuryazarlığı ve takvimi, sanat, doğa hukuku ve doğa felsefesi gibi konularda faaliyet gösteren Seferihisar Doğa Okulu, kış aylarında başladığı yamaklık kurslarını yazın da sürdürüyor. Yamaklık kurslarına katılanlar, doğada yaşama tecrübesini edinmiş kişilerle, doğayla uyumlu yaşam nasıl olmalı sorusunun yanıtını aramaya çalışıyorlar. Yaz ve sonbahar programında, 12-14 Haziran’da Masal Okulu, 11-12 Temmuz’da İmbik Okulu, 18-20 Eylül’de Zeybek Okulu, 9-11 Ekim’de Editörlük ve Yazarlık Kursu, 27-29 Kasım’da Zeytinyağı Okulu, 18-20 Aralık’ta Doğa Zamanı Okulu var. 

dogaaskina.org

 

Ekolojik Sosyal Girişimcilik 

Ekolojik bozulma, doğanın ve türlerin yok olması, sağlıksız gıda üretimi, enerji krizi, ekonomik ve sosyal krizler ile sürdürülebilir olmayan üretim/tüketim döngüleri, tüm alanlarda olduğu gibi sosyal girişimlerde de ekolojik bakış açısının gerekliliğini ortaya koyuyor. 

Buğday Derneği ve Bilgi Üniversitesi ortaklığında Çamtepe Ekolojik Yaşam Kültürü Merkezi’nde bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek, Ekolojik Sosyal Girişimcilik Dersleri, doğadan uzaklaşmış yaşam biçimlerini inceliyor ve günümüz sorunlarını bütüncül bir bakış açısıyla, yerinde incelemeyi öneriyor. 

10-16 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen dersler, Kazdağları yöresindeki uygulamalı örnekler üzerinden inceleme gezileri, tartışma oturumları, oyunlar, çeşitli alıştırmalar, belgesel filmler ve zanaat ustaları ile uygulamalı programlar, dünya sistemine bütüncül bir bakış ve politika önerileri çerçevesinde ele alınıyor.

Derslere Bilgi Üniversitesi dışından öğrenciler de katılabiliyor. Ancak ders kredisinin geçerli sayılması için bu öğrencilerin bölümlerinden onay alması gerekiyor.

camtepe.org

 

Atalık Tohumlara Sahip Çıkın

İlki 2011 yılında gerçekleştirilen Bayramiç Tohum Takas ve Yerel Ürünler Şenliği artık gelenekselleşti. Şenliğin beşincisi bu yıl 24-25 Nisan tarihlerinde yapılacak. Sadece Çanakkale ve Balıkesir köylerinden değil, Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçiler atalık tohumlarını takas etmek, yerel tohumlar ve ürünler konusunda bilgilenmek için Bayramiç kapalı pazaryerinde biraraya gelecek. Yerel sebze ve meyve türleri ile tarımsal biyolojik çeştililik üzerindeki tehditlerin nasıl ortadan kaldırılabileceğine dair sorusu olanlar, şenliğin ilk günü Belediye Düğün Sarayı’nda saat 10’da başlayacak paneli izleyebilir. 

 

MARMARİÇ VE ÇAMTEPE’DE Şifalı Bitkileri Kullanmayı Öğrenin 

Tıbbi Bitkileri Doğru Kullanma Rehberi adlı kitabın yazarı Nazım Tanrıkulu bu yaz, biri Marmariç’te, diğeri Çamtepe’de olmak üzere, iki ayrı Şifalı Bitkiler Atölyesi düzenliyor. 

Şifalı bitkileri tanımak, toplamak, saklamak ya da yetiştirmek; hem dünyaya hem de vücudunuza zararlı kozmetik ürünler yerine, kendi yapımınız olan bitkisel kozmetik ürünler kullanmak istiyorsanız, hastalıklardan korunmak için ilaç yerine bitkileri tercih ediyorsanız, takviminize göre, bu iki atölyeden birine katılabilirsiniz. 

Şifalı bitkilerin yetiştirilmesi, toplanması ve kullanım yöntemleri atölye programında, hem teorik hem de uygulamalı olarak yer alıyor. Atölyeye katılanlar tıbbi çaylar, tentürler, şuruplar, bikisel yağlar ve kozmetikler hazırlamanın inceliklerini öğrenecek.

Atölye, Marmariç’te 30-31 Mayıs’ta, Çamtepe’de 13-14 Haziran’da yapılacak. Bilgi için: 

marmaric.org

camtepe.org

 

Mucizeler Yolculuğu

Batı Karadeniz ormanlarından Silifke’ye, oradan da Beyşehir ve Eğirdir’e uzanan Mucizeler Yolu Portekiz’den, İskandinavya, Sibirya, Orta Asya ve Kuzey Afrika’ya kadar uzanan geniş coğrafyadaki tüm bitki örtüsü topluluklarının örneklerini sunuyor. 

Doğa Okulu ve Magma Dergisi işbirliğiyle düzenlenen Mucizeler Yolculuğu’na çıkanlar, üç bin kilometrelik güzergâh boyunca Anadolu’da iç içe geçmiş üç bitki coğrafyasını yerinde keşfedecek. 

Mucizeler Yolu 16 Mayıs sabahı İstanbul’dan başlıyor ve 22 Mayıs akşamı yine İstanbul’da sona eriyor. Yol boyunca Yenice Ormanları’nda kamp yapacak, Tuz Gölü’nde bozkır yaşamının zenginliklerine tanık olacak, Toroslar’ın göz alıcı bitkilerini tanıyacak, Çatalhöyük’ün gizemli kültürünü öğreneceksiniz.

dogaaskina.org

 

Kendi Sobanı Kendin Yap! 

Bayramiç Çavuşlu Köyü’ndeki Kızıltepe Permakültür Çiftliği’nde, 9 Mayıs’ta başlayıp beş gün sürecek Roket Soba etkinliği, hem doğa dostu hem de verimli ısınmak isteyenlere yönelik... Emre Rona ve Bora Cebecioğlu, kursta, genel ateş kimyasından, karbon-nötr bakış açılarından, pasif tasarımlarla enerji verimli ısınma prensiplerinden, roket ocakların detaylarından söz edecek ve katılımcılarla birlikte Kızıltepe’nin roket sobasını inşa edecekler. Kursa katılanlar ayrıca Kızıltepe Permakültür’ün gıda üretim sistemleri, su yönetimi, doğal ve yerel malzemeler ile inşaat projeleri hakkında bilgi alma, gözlem yapma olanağı bulacaklar. 

Eğitimden elde edilen gelirin bir bölümü ile Anadolu’nun, kışları çetin geçen bir yöresinde, ihtiyacı olan bir ailenin evine 2015 sonbaharında roket soba kurulacak.

kiziltepepermakultur.com


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler