Soma duruşmasında ‘sabotaj’ isyanı

Soma’da 301 canın yittiği maden katliamının ardından yürütülen davada, sanık avukatlarının geçen 1.5 yıllık süreye karşın halen daha kazayı sabotaj olarak değerlendirmesi aileleri isyan ettirdi. Sanıklara ve avukatlarına tepki gösteren şehit madenci ailelerinin isyanı dakikalarca dindirilemedi.

Yayınlanma: 28.08.2015 - 13:54
Abone Ol google-news

<video:354770>

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen üçüncü duruşmanın dokuzuncu oturumu öncesi acılı aileler, “Davamızı satmayız” sloganlarıyla yürüdü.  Ayrıca mahkeme salonu dışındaki parkta 9 gündür kurulu bulunan ve madenci ailelerinin duruşma aralarında dinlendiği gölgelik çadır çevik kuvvet ekiplerince kaldırılmak istenince arbede çıktı.
Ortalığın yatışmasının ardından başlayan duruşmada, avukatların talepleri alındı. Acılı ailelerin avukatları, delil güvenliğinin sağlanması açısından halen Soma Kömür İşletmeleri’nde çalışan ve kaza anında ocağa gidebilen tutuksuz sanıkların tutuklanmasını ya da bu kişilerin adli kontrol hükümleri doğrultusunda ocağa yaklaştırılmamalarını istedi. Avukatlar ayrıca, soruşturma dosyasının davayla birleştirilmesini, DİSK’in de davaya müdahil olarak katılmasını, Türkiye Kömür İşletmeleri ve Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün maden ocağının faaliyet raporları ile birlikte ocağa ilişkin bazı belgeleri vermesini talep etti.

Savcının mütaalası ve tutuklu sanıkların tahliye istemlerinin ardından söz alan sanık avukatları, bilirkişi raporlarını eleştirdi.  Olayla ilgili delil yetersizliği olduğunu öne süren  İşletme Müdürü Akın Çelik’in Avukatı Yusuf Koçyiğit’in, yaşanan facianın “sabotaj” olabileğini söylemesi üzerine mahkeme salonu bir anda karıştı. Aileleri ve müşteki avukatlarını ayağa kaldıran sabotaj sözleri üzerine, Koçyiğit müşteki avukatlarına yönelik “Neden bu kadar tepki gösteriyorsunuz anlamıyorum” dedi. Aileler bu sözlerin ardından ise adeta isyan etti, anneler ise dizlerini dövmeye başladı. Kimi maden şehidi anneler koltukları yumruklayıp ellerini sıkarak acılarını dindirmeye çalışırken, babalarını kaybeden çocuklar ise gözyaşlarına boğuldu. Mahkeme başkanının yatıştırma çabaları yetersiz kalınca müşteki avukatları aileleri teselli ederek dışarı çıkmalarına yardımcı oldu. Bir maden şehidi annesi dövünerek “Mezarlığa baksınlar deliller orada... Delil, delil, delil.. Allah’tan korkun” diyerek gözyaşı döktü.
Bir başka maden şehidinin annesi de küçük oğlunu elinden tutup, sanık avukatların yanına götürerek “İşte delil burada” dedi.

Kazanın ardından tek çocuğu ile bir başına kalan madenci yakını da “Eğer bir kişi çıksın buradan, mahkemenin orta yerinde kendimi asar, öldürürüm” diyerek sanıklara tepki gösterdi. Madenci yakınları salonu “Katillere meydanı boş bırakıyoruz” diyerek terk etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler