SOMA'da 1.5 saat sonra haber verilmiş

AFAD, Soma’da facianın kendilerine 1.5 saat geç haber verildiğini bildirdi.

Yayınlanma: 22.08.2014 - 04:00
Abone Ol google-news

Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın hayat kurtaracak önemdeki ilk saatlerinde kurumlar arasındaki koordinasyonda büyük karmaşa yaşandığı ortaya çıktı. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), facianın saat 15.00’te meydana geldiğini, ancak kuruma 16.30’da bildirildiğini, sahada görev alan kamu ve özel kuruluşların elindeki bilgilerin ilk etapta tek merkezde toplanamadığını, bilgi kirliliğinin etkin ve verimli çalışmaya engel olduğunu bildirdi. AFAD’ın Meclis Soma Komisyonu’na sunduğu rapor facianın ardından yaşanan koordinasyonsuzluğu gözler önüne serdi. Raporun “karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri” başlıklı maddesinde özetle şöyle denildi: “Olay yaklaşık saat 15.00’te gerçekleşmesine rağmen,
kurumumuza ilk ihbar saat 16.30’da 112 komuta merkezince yapılmıştır. İhbarın ilgililere ulaşmasında meydana gelen bu gecikmenin sebebi irdelenmeli. Sahada görev alan tüm kamu ve özel kuruluşlarının elindeki bilgiler ilk etapta tek merkezde toplanamamış ortaya  çıkan bilgi kirliliği sahada etkin ve verimli çalışılmasına engel olmuştur. Sahanın giriş çıkışı Emniyet birimlerince kontrol altına alınmış ancak sahaya kimlerin gireceği konusunda sorunlar yaşanmıştır. Olay yerine gelen araçların fazlalığı trafiği engellediği gibi zaman zaman çalışmaları aksattı. Özellikle cenazelerin kimliklerinin paylaşımında sorunlar yaşandı. Adli birimler AFAD koordinasyon merkeziyle bu tür bilgileri paylaşmaktan imtina etmişlerdir. Bu durum bilgi kirliliğine ve cenaze sahiplerinin SGK ve özlük işlemlerinde gecikmelere sebep olmuştur.”

CHP Meclis’e taşıdı

Soma Komisyonu üyesi CHP Milletvekili Özgür Özel, konuyu TBMM gündemine taşıdı. Özel, soru önergesinde İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın şu soruları yanıtlanmasını istedi: “AFAD’a ulaşan ilk bilginin kazadan yaklaşık 1.5 saat sonra gelmiş olmasının nedeni nedir? Soma faciasında ilk 12 saat boyunca arama kurtarma faaliyetlerini kimler yürütmüştür? Bu kişilerin görevleri nedir? İlk müdahalede ve kurtarma çalışmalarında geç kalınmasının nedeni nedir? Sorumlusu kimdir?”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler