Son şans... Barışı Arayan Ada

Kıbrıs Türk toplumu geçen pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Mustafa Akıncı’yı cumhurbaşkanı seçti. Seçmenlerin yüzde 60’ının oyunu alan Akıncı, rakibi Derviş Eroğlu’na büyük fark attı.

Yayınlanma: 27.04.2015 - 20:31
Abone Ol google-news

Kuzey Kıbrıs’ta parlamenter sistem hüküm sürse de, cumhurbaşkanlığı makamının çok önemli bir konumu var. Çünkü bu makama seçilen kişi “Toplum Lideri” sıfatıyla Kıbrıs müzakerelerinde toplumunu temsil eder ve müzakereleri sürdürür.

Barış ittifakı

CTP-BG’nin aktif desteği ile ikinci turda cumhurbaşkanı seçilen Akıncı’nın etrafında adeta bir “Barış İttifakı” kuruldu diyebiliriz.

Kıbrıs’ta federal bir devletin kurulmasını benimseyen yurttaşlar Akıncı’nın yanında yer aldılar ve ayrı devlet fikrine bağlı olan Derviş Eroğlu’na “dur” dediler.

Mustafa Akıncı’nın etrafında “Barış İttifakı’nın” kurulması Kıbrıs Rum toplumunda da büyük heyecan yarattı. Annan Planı sürecinde sokakları dolduran Kıbrıslı Türklerin haykırışlarına ilgisiz kalan Kıbrıslı Rumlar, şimdi umutla Kıbrıslı Türklere bakıyor.

Çözüm umutları

Büyük ekonomik sorunlarla boğuşan, kurumlarının çöktüğünü gören ve yolsuzluk haberleriyle sarsılan Kıbrıslı Rumların çözüm umutları yeşermeye başladı. Kıbrıs Rum toplumunda artık heykeller bile adanın kuzeyine bakıyor. Büyük çoğunluk umutlarını Mustafa Akıncı ile başlayan yeni döneme bağladı. Kuşkusuz, bu umutların yeşerip dal budak salması ve Kıbrıslı Türklerin beklenti ve özlemleriyle buluşması, liderlerin önümüzdeki dönemde gösterecekleri performansa bağlıdır.

Yeni süreç

Uluslararası topluluğun da aktif katılımıyla oluşacak olan yeni dinamik süreçte liderler sonuç almaya yoğunlaşacaklar. Küçük hesaplar ve karşılıklı suçlama oyunuyla zaman öldürmeye fırsat tanınmayacak.

Açıkçası, bütün tarafların çözüm iradesi sınanacak. Ve şurası da bir gerçektir ki, başta BM olmak üzere, konuyla ilgili diplomatların bir “diplomatlar mezarlığı” olarak anılan Kıbrıs sorununun daha fazla uzatılmasına tahammülleri kalmadı.

Önümüzdeki günlerde başlayacak yeni müzakere süreci daneözlemleha şimdiden “son şans” olarak değerlendiriliyor. Herkes “Kıbrıs yorgunu” olduğundan, bir an önce sonuç alınması için uğraşılacak.

Son şans...

Dünyanın en eski sorunlarından biri olan ve yarım asırdan fazla bir süreden beri ulusal ve uluslararası politikaları meşgul eden Kıbrıs sorununun çözümü için yeni bir fırsat doğmuştur.

“Kaybedilen fırsatlar ülkesi” olarak da anılan Kıbrıs’ta bu sefer sonuca gitmek imkânsız görünmüyor. Barışı arayan adanın çözüme kavuşması ve Doğu Akdeniz’in bir istikrar havzasına dönüşmesi imkânsız değildir. Fakat bunun “son şans” olduğu da unutulmamalıdır...


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler