Son söz İmralı'nın

Erdoğan'ın Köşk seçimleri öncesinde Kürt seçmeni etkilemek için "çözüm paketi" kozunu masaya sürmesi kulislerde "HDP, Demirtaş'ı değil, düşük profilli bir kişiyi aday gösterebilir" yorumlarını beraberinde getirdi. HDP heyetinin bugün Öcalan'la görüşmesinden sonra adayın netleşmesi bekleniyor.

Yayınlanma: 25.06.2014 - 22:12
Abone Ol google-news

AKP’nin cumhurbaşkanı adayını ilk turda seçtirme hedefi doğrultusunda TBMM tatile girmeden çözüm sürecine yasal dayanak sağlayacak paket için düğmeye basması, kulislerde “HDP, Selahattin Demirtaş’ı değil, daha düşük profilli bir kişiyi aday gösterebilir” yorumlarının yaygınlaşmasına yol açtı. HDP heyetinin bugün İmralı’da Abdullah Öcalan’la yapacağı görüşmeden sonra cumhurbaşkanı adayının netleşmesi bekleniyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Kürt seçmeni etkilemek ve AKP adayının ilk turda seçilmesini sağlamak için “çözüm süreci” kozunu masaya sürdü. HDP’nin Çankaya adayı Kürt seçmenler kadar, CHP-MHP’nin çatı adayının Ekmeleddin İhsanoğlu olmasına tepki gösteren sosyal demokrat ve sosyalist kesimleri de yakından ilgilendiriyor. Bugüne dek, HDP’nin hafta sonu yapılan kongresinde eş genel başkan seçilen Selahattin Demirtaş’ın cumhurbaşkanlığı adaylığına kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak çözüm paketi pazarlığıyla birlikte HDP içinde bir kesimin “Süreci Tayyip Erdoğan’la götürmek daha doğru. Daha düşük profilli bir aday çıkarılmalı” görüşünü dile getirmeye başladığı vurgulanıyor. İddialı bir adayla seçimlere girmekten yana olanlar ise, “Çözüm süreci bir yasadan ibaret değil. Parti olarak iddiamızı, gücümüzü ortaya koyarsak pazarlık şansımız artar” görüşünü dile getiriyor. İktidarın sürece yasal dayanak sağlayacak paketi TBMM’ye sunmasının bir adım olduğu, ancak adaylık konusundaki beklentinin gerçekleşmemesi durumunda bu düzenlemenin rafa kaldırılabileceği değerlendirmeleri de yapılıyor. HDP grup başkan vekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder’den oluşan heyet, bugün İmralı’ya giderek Abdullah Öcalan ile görüşecek. Bu görüşme, HDP’nin önümüzdeki süreçle ilgili kararlarında belirleyici olacak ve cumhurbaşkanı adayı konusunda da kritik bir rol oynayacak.

Bu arada, önceki gün Sebahat Tuncel başkanlığındaki bir HDP heyeti ÖDP, bazı Alevi örgütleri, sendika ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle bir toplantı yaptı. Tuncel, “Tüm kesimlerle ortaklaşa bir aday çıkarabilir miyiz, ona bakıyoruz, bu nedenle adayımızı kongrede açıklamadık. Bir toplantı daha yapacağız” dedi. Tuncel, “Çözüm paketinin gündeme gelmesinden sonra HDP’nin daha az iddialı bir aday çıkarabileceği” yorumlarıyla ilgili olarak da şu değerlendirmeleri yaptı: “Biz cumhurbaşkanlığı meselesine başta nasıl yaklaşıyorsak bugün de öyle yaklaşıyoruz. Çözüm süreci ayrı bir konu. Devletin zaten yapması gereken şeyler, Türkiye toplumuna verdiği sözler ortada. Bunların cumhurbaşkanı seçimleriyle alakası yok. Cumhurbaşkanını halk seçecek. 30 yıldır çözümlenmeyen konuda devletin yapması gereken konular, zaten geç kalınmış konular. Adım atılması, sürecin yasal çerçeveye kavuşturulması önemli bir adım, olumlu. Ama cumhurbaşkanlığı seçimleriyle bu konu arasında bağlantı kurmak yanlış. Bizim dışımızda yürütülüyor bu tartışma.”

Tuncel, “Selahattin Demirtaş çok güçlü bir isim ama başka isimler de var” derken, adaylarının 28 Haziran günü parti meclisi toplantısında netleşeceğini söyledi. HDP kulislerinde, Selahattin Demirtaş dışında Prof. Dr. Büşra Ersanlı ve HDP kongresinde divan başkanlığı yapan Gencay Gürsoy adları da anılıyor. Edinilen bilgiye göre; HDP ile diğer sol parti ve sivil toplum örgütlerinin önceki günkü toplantısında “Burası bir meclis olsun, birlikte aday belirleyelim” görüşü iletildi, ancak bu konuda somut bir adım atılmadı. ÖDP’liler “Siyasal kimliği çok öne çıkan bir kişiyi değil, sol değerlere bağlı, barışçı çözüme katkıda bulunacak bir aday çıkaralım” görüşünü iletti. Toplantıda bazı katılımcıların CHP’li Rıza Türmen, İlhan Cihaner adlarını da andığı öğrenildi. Eski Türk Tabipler Birliği Başkanı Eriş Bilaloğlu adı da üzerinde uzlaşma sağlanabilecek isimler arasında anılıyor. HDP PM toplantısından bir gün önce, yarın bir toplantı daha düzenlenecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler