Soygun için kurul kararı

Hükümet, üniversite hastanelerine kaynak yaratmak için bir kez daha gözünü yurttaşın cebine dikti. Alınan Bakanlar Kurulu kararıyla üniversite hastaneleri özel hastane statüsüne getirildi.

Yayınlanma: 18.01.2014 - 22:09
Abone Ol google-news

Sağlıkta dönüşüm programıyla sağlık sisemini temelinden değiştiren hükümet her gün yeni bir tartışmalı karara imza atıyor. Aldığı kararların yanlışlığını gören hükümet, yanlışı yeni bir yanlışla düzeltme peşine düşüyor. Tamgün yasasından dönen hükümet, bu kez de önceki gün yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile üniversite hastanelerini özel hastane statüsüne çevirdi. Kararla üniversite hastanelerinde öğretim üyelerinden sağlık hizmeti almak isteyen yurttaş, artık özel hastanelerde olduğu ilave ücret ödemek zorunda kalacak.

Tamgün düzenlemesiyle doçent ve profesörlere çalışma kısıtlaması getiren hükümet, önceki gün aldığı kararla üniversite hastanelerinde “hoca farkı”nı yeniden hayata geçirdi. Tamgün düzenlemesiyle “Hoca farkını kaldırdık” diye övünen AKP iktidarı, bu kararla mesai dışında öğretim üyelerine muayene olan vatandaştan 2 kat ek ücret alabilecek. Ayrıca her bir cerrahi müdahalede vatandaşın cebinden asgari ücret kadar para çıkacak. Yurttaş bu kararla kadın hastalıkları ve doğum için 122 TL, kardiyoloji için 136 TL, çocuk hastalıkları için ise 90 TL “ilave ücret” ödeyecek.

Mesai sonrası öğretim üyelerine görünecek yurttaşlar, SGK’nin belirlediği bedelin, poliklinik muayenelerinde en fazla 2 katı, diğer hizmetlerde ise bir katına kadar ilave ücret ödeyecek. Tamgün düzenlemesinin gerekçelerinden birini de ortadan kaldıran bu kararla eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın, “Vatandaş olarak bir üniversite hastanesine gittiğinizde hoca parası adı altında, döner sermaye parası adı altında herhangi bir para kesinlikle ödemeyeceksiniz” sözleri de anlamını yitirdi.

 

Bıçak parası yeniden

Bakanlar Kurulu, 17 Ocak 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararı ile “Kamu idaresindeki yükseköğretim kurumlarına ait sağlık hizmeti sunucularında öğretim üyeleri tarafından mesai saatleri dışında bizzat verilen sağlık hizmetleri için Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nca belirlenmiş sağlık hizmeti bedelinin, bir defada asgari ücretin iki katını geçmemek üzere, poliklinik muayenelerinde en fazla iki katı, diğer hizmetlerde en fazla bir katı kadar ilave ücret alınabilir’’ hükmünü getirdi. Yani müstafi Sağlık Bakanı’nın ifadesiyle vatandaştan “bıçak parası” alınmaya bu kez “yasal olarak” devam edildi.

Sağlığı piyasalaştırırken sürekli hekimleri kötüleyen ve itibarsızlaştırmak isteyen yetkililer, belli ki şimdi kötüledikleri ve hakaret ettikleri hekim öğretim üyeleri üzerinden borç yükü altındaki üniversitelere kaynak yaratma telaşındalar.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi Denetim Kurulu üyesi Ergün Demir, tamgün düzenlemesinin “Vatandaşın cebinden doktorun elini çekeceğiz” söylemleriyle başladığını, öğretim üyelerine hakaret edildiğini anımsatarak “Bu kararla devlet eliyle vatandaşın cebine bıçak parası değil satır parası getirilmiştir” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler