"Sporu sporcular yönetecek"

Türkiye’nin bir dönem önemli federasyon başkanlarından biri olan Kenan Nuhut, Cumhuriyet’in sorularını yanıtladı

Yayınlanma: 18.06.2018 - 15:03
Abone Ol google-news

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Adayı Kenan Nuhut, AKP’nin 16 yıllık iktidarının sonunda Türk sporunu tarihin en başarısız noktasına getirdiğini belirterek, “AKP, Türk sporunu çökertmiştir. Spora siyaset bulaştırmanın bedeli budur. Bizim iktidarımızda sporun patronu sporcular olacak. Türk sporu sporculara emanet edilecek” dedi.

Türkiye’nin bir dönem önemli federasyon başkanlarından biri olan Nuhut, Cumhuriyet’in sorularını yanıtladı:

-Spor yönetimi konusunda nasıl bir vizyonunun olacak?

16 yıllık iktidarı boyunca Türk sporuna siyaset bulaştıran AKP, sporun olimpik felsefesini yok ettiği gibi, Türkiye’yi sportif başarıya hasret bıraktı. Futboldan yüzmeye karar Türk sporu her alanda çökertilmiş, başarısızlığa mahkûm edilmiştirCHP iktidarında spor yönetimi sporculara emanet edilecek. Federasyonların gerçek anlamda özerkliği sağlanacak.

- Türk sporunun uluslararası arenadaki durumunu nasıl görüyorsunuz?

Türkiye’de 8 milyon 208 bin 533 lisanslı sporcu bulunmasına rağmen Türkiye’nin olimpiyatlarda bir veya iki madalya alabiliyor. Türkiye nüfusunun yüzde 10’u sporcu ise; başarımızın da buna paralel olarak yüksek olması gerekir.

Türkiye 2012 yılında Londra Olimpiyatları için 4.7 milyar lira harcamasına rağmen, 5 madalya aldı. Bu madalyalardan ikisi de geri alındı. 2016 Rio olimpiyatlarında ise 7 milyar harcadı ve 8 madalya aldı. Bir madalya ülkemize 1 milyar liraya mal oluyor. Türkiye büyük nüfusuna karşın bugüne kadar Olimpiyat Oyunlarında 95 madalya alabildi. Danimarka 5.5 milyon nüfusuna karşın 179 madalya, Yeni Zelanda 4.4 milyon nüfusa karşılık 96 madalya, Küba 11.2 milyon nüfusa karşılık 201 madalya, Yunanistan 10.7 milyon nüfusa karşılık 110 madalya, Macaristan 9.9 milyon nüfusa karşılık 469 madalya kazandı. Bu tablo vahim bir tablodur. Spordaki temel paradigmaların acilen değiştirilmesi gerekiyor.

-İktidara gelirseniz ilk icraatınız ne olacak?

16 yıllık iktidarı boyunca AKP bakanlık yapıları ve sayıları üzerinde denemeler yaptı. 16 yıl sonunda şimdi Gençlik ve Spor Bakanlığının kapısına kilit vurmayı planlıyor. Bakanlığın Gençlik kısmını Aile Bakanlığı’na, spor kısmını genel müdürlük düzeyine çekilecektir. AKP’nin Türkiye spor konusunda vizyonu yoktur. Türk sporunun hiçbir sistemi kalmamıştır. İktidara gelirsek öncelikli öncelikle bakanlığın kapısına kilit vurdurmayacağız. 18 milyon genç nüfusu, 8 milyon lisanslı sporcusu olan bir ülkenin müstakil bir spor bakanlığına sahip olması gerekir. Türk sporcusu yıllardan beri müstakil bir bakanlık hayali kurmuştur. CHP iktidarında Gençlik ve Spor müstakil bir bakanlık olarak kalmaya devam edecektir.

-Sportif başarıya nasıl sağlayacaksınız?

AKP Hükümetlerinin yaptığı en büyük hata spora siyaset bulaştırmalarıdır. Türkiye’nin her alanda temel hak ve özgürlüklerden geriye gidişinden Federasyonlar da nasibini almıştır. Özerk federasyon kavramı tamamın yok olmuştur. Federasyon başkanları, Milli takım hocaları siyaset kurumu tarafından atanır hale gelmiştir. Dünya üçüncüsü futbol milli takımımız bile, Avrupa ve Dünya kupalarına katılamaz hale gelmiştir. Çünkü teknik adamlar ve federasyon başkanları siyasi tercihlere göre belirlenmiştir. Federasyon seçimlerine saygı kalmamıştır. Federasyon bütçeleri yok edilmiştir. Oysa spor olimpik felsefesi olan bir uğraştır. Din, dil, ırk ayrımını reddeder. Kalkınmayı otoyol yapma, betonlaşma olarak gören bir zihniyetin Türk sporuna bir şey kazandırması mümkün değildir. Çünkü 16 yıl boyunca AKP insanı yatırım yapmayı unutmuştur. Oysa insana yatırım en büyük yatırımdır. Bizim iktidarımızda insana yatırım yapılacak ve sportif başarı da kendiliğinden gelecektir. Sporun patronu sporcular olacaktır. Türk sporu sporculara emanet edilecek, Federasyonların tam özerkliği ve teknik ekiplerin liyakat ile belirlenmesi sağlanacaktır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler