TFF: 0 - AİHM: 3

Federasyonun 3 cezası Adalet Bakanlığı’nı zor durumda bıraktı.

Yayınlanma: 29.11.2017 - 21:58
Abone Ol google-news

 

Adaletsiz kararlarıyla sporseverlerin tepkisine neden olan Futbol Federasyonu’nun Amedsporlu Deniz Naki ve hakem İbrahim Tokmak’a verdiği cezalara Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) “dur” dedi. Strasbourg merkezli mahkeme, temel hak ve özgürlüklere uygun olmayan cezaların dosyasını kabul ederek, Adalet Bakanlığı’ndan bazı soruların yanıtlanmasını istedi. Daha önce de G.Saray’ın Asbaşkanı Av. Sedat Doğan’a aktif görevdeyken verilen 6 aylık hak mahrumiyeti cezası AİHM’den dönmüştü.

“Özgürlük için kazandık” dedi ve!

Amedspor’un Almanya kökenli yıldızı Deniz Naki, geçen yıl Bursaspor’u yenmelerinden sonra sosyal medya hesabında, “Amedspor olarak boynumuzu eğmedik ve eğmeyeceğiz de. Biz özgürlüğe olan inancımız ile çıktık sahaya ve kazandık. Çünkü, biz özgürlüğe ve umuda fidanlarımızı ektik! Galibiyeti topraklarımızda 50 günden fazladır süren zulümde hayatlarını kaybeden ve yaralılarımıza adıyoruz armağan ediyoruz. Her biji Azadi” açıklamasını yapmış, bu paylaşımın hemen ardından TFF tarafından 12 maç men ve 19 bin 500 TL para cezası almıştı. Naki, konuyu Türk Mahkemeleri TFF yasası nedeniyle yetkisiz kılındığı için AİHM’ye taşımıştı. AİHM, yaptığı incelemenin ardından Adalet Bakanlığı’na “Ayrımcılık, etkili başvuru hakkı ve anayasayla koruma altına alınan haklar” kapsamında bir dizi soru gönderme kararı aldı. AİHM’nin Adalet Bakanlığı’na gönderdiği bir diğer dosya ise Ulusal Hakem İbrahim Tokmak’a ait. Yeni Akit’ten Hasan Karakayı’yı sosyal medyada sert bir dille eleştirdiği için TFF tarafından 3 ay hak mahrumiyeti verilen ve lisansı iptal edilen Tokmak, adil yargılanmadığını ve özgür ifade özgürlüğüne engel olunduğu için AİHM’nin yolunu tutmuştu. Strasbourg’un Adalet Bakanlığı’na Tokmak’la ilgili olarak yolladığı dosyada şu sorular var:

“1- Verilen ceza, başvurucunun ifade özgürlüğüne müdahale midir? PFDK ve Tahkim Kurulu bağımsız ve tarafsız mıydı? Yerel yasalar arasında uyumsuzluk var mı? Başvurucu, siyasi görüşleri nedeniyle ayrımcılığa uğradı mı? Başvurucu, esaslı bir ayrımcılığa uğramış bir gruba mensup mu?” Bu sorular, hakem İbrahim Tokmak’ın Atatürkçü, sosyal demokrat kimliği nedeniyle cezalandırılmış olabileceği iddialarını da beraberinde getiriyor.,

Yaşar: Bağımsız değil

İbrahim Tokmak’ın avukatı ve spor hukuku uzmanı Mert Yaşar, “Biz TFF kurullarının bağımsız ve tarafsız olmadığını dile getiriyoruz. Anayasa’ya eklenen ve anayasa hukukuna aykırı olan spor tahkimi düzenlemesinin kaldırılması gerektiğini savunuyoruz. TFF kararlarına yargı kapalı olduğu için AİHM’ye gittik. AİHM, daha önce Galatasaraylı yönetici Sedat Doğan’ın dosyasını değerlendirmeye aldı, devletimize bazı sorular sordu, şimdi İbrahim Bey ve Deniz Naki için de Adalet Bakanlığı ve dolayısıyla TFF sorularla muhattap” dedi. Sürecin sonunda AİHM’den ihlâl kararı çıkması bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler