‘Sudan çıkmış balık gibiyiz’

Balyoz davasından yargılanan muvazzaf subaylar tekrar orduya dönme konusunda, “Burada bir transplantasyon gerçekleşecek. Organ sisteme uyum sağlayabilecek mi? Bu soru çok önemli” diyor. Kendilerini “akvaryumdan çıkmış balık gibi” hissettiklerini belirten subaylar, “Sistem bizi kabul edebilecek mi?” tedirğinliğini yaşıyor.

Yayınlanma: 23.06.2014 - 21:39
Abone Ol google-news

Balyoz Davası’ndan yargılanan muvazzaf subaylar, haftanın ilk çalışma gününde 40 günlük yasal idari izinlerini aldı. Tekrar orduya dönmek konusunda, “Burada bir transplantasyon gerçekleşecek. Sistem bizi kabul edecek mi? Organ sisteme uyum sağlayabilcek mi? Bu soru çok önemli” diyen subaylar, hapishanenin ardından dünyaya ayak uydurmaya çalıştıklarını kaydettiler.

Kendilerini “akvaryumdan çıkmış balık gibi hissettiklerini belirten tahliye olan subaylar, Genelkurmay’dan kendilerine gelen “geçmiş olsun” telefonu konusunda ise, ‘Geçmiş olsun. Bir ihtiyacınız var mı?’ diye sordular. Haklarını yemeyelim. Kırık gönüllerimizi almaya çalıştılar dediler. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel adına Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral Metin İyidil, tahliye olan personeli tek tek arayarak “geçmiş olsun” demişti.

Göreve dönmeleri halinde “hata kabul etmeyecek makamlara oturacaklarını belirten subaylar, “Cezaevinde büyük stres altındaydık. Yeniden bir stres ortamına girip görev yapmak her babayiğidin harcı değil. Sistem bizi kabul edebilecek mi? Burada bir transplantasyon gerçekleşecek. Organlar birbirini kabul edebilecek mi? ifadesini kullandılar.

‘Yıldırım’ı yalnız bırakmayacaklar’

Bu kararı almak için izin süreleri boyunca değerlendirmede bulunacaklarını kaydeden subaylar, Mamak Cezaevi’nde tutuklu kalan tek isim Deniz Albay Necmi Yıldırım’ı ise yalnız bırakmak niyetinde değiller. Necmi Yıldırım, İstanbul’daki Casusluk Davası’ndan hüküm giymişti. Onunla birlikte yargılanarak hüküm giyen 42 kişiden yalnızca Albay Yıldırım ve Astsubay Adnan Yılmaz cezaevinde bulunuyor. Geriye kalan 40 kişi hakkında ise herhangi bir işlem yapılmadı.

‘Maaşları eski düzene geçti’

Tutukluluk hallerinin bitmesi ile birlikte muvazzaf subayların maaşlarında yapılan 1/3 oranındaki kesinti kalktı. Yeniden tam maaşlarına kavuşan muvazzaf subaylar, tutuklu bulundukları süre içinde yapılan kesinletileri ise beraatleri halinde alabilecekler. Subayların “iade-i itibar” konusunun hayata geçebilmesi için ise yeniden yargılamanın tamamlanması gerektiğini belirtiliyor.

‘Perşembe yeniden Anıtkabir’

Balyoz Davası’ndan tutuklu bulunanlar perşembe günü yeniden Anıtkabir’de buluşacak. Geçtiğimiz cuma günü Anıtkabir ziyaretine yalnızca Mamak Askeri Cezaevi’nde tutuklu bulunanlar katılabilmişti. Perşembe günkü buluşmaya, İstanbul ve Ankara’dan hem sivil hem de askeri cezaevlerinde yatan tüm isimlerin katılması planlanıyor.

‘Uçucuların gözü havada!’

Muvazzaf subaylar arasından pilot olanlar ise en çok uçmayı özlediklerini söylüyor. Uçmak için can atan pilotlar, şayet sistemde kalırlarsa, sağlık muayenesi ve kısa bir yer eğitimin ardından ilk olarak yıllık gerçekleştirmeleri gereken 5 saatlik uçuşlara çıkacak. Dalgıç ve paraşütçü brövesi olanlar için de benzer bir durum söz konusu.

‘Dokunmatik teknoloji zorluyor’

Cezaevine girdiklerinde çoğu tuşlu cep telefonu sahibi olanlar, dışarıya çıktıklarında Android telefonlarla baş başa kaldı. Dokunmatik teknoloji ile “barışmaya çalışanlar” bir yandan da gözlerinin bozulduğundan şikâyetçi. Cezaevine girerken yakını görmekte problem çekmeyenlerin önemli bir bölümü aradan geçen 4 yılın ardından artık gözlerinin bozuk olduğunu söylüyor


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler