Sürdürülebilir bir yaşam için 'Gücüne sahip çık'

Önümüzdeki dört yılda tüm dünyada kurulacak enerji altyapısı, nesiller boyunca iklim değişikliği konusundaki kaderimizi belirleyecek. Fosil yakıtlara yapılan yatırımlar, doğal hayatı ve toplumların istikrarını tehdit ediyor.

Yayınlanma: 22.08.2014 - 13:01
Abone Ol google-news

Yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımlar ise temiz ve sürdürülebilir bir geleceği mümkün kılıyor. WWF, küresel çapta başlattığı kampanyayla, finans kuruluşları ve hükümetleri yenilenebilir enerjiye en az 40 milyar dolar ek yatırım yapmaları için harekete geçmeye çağırıyor.

İklim değişikliğinin tehlikeli sonuçlarını durdurmak, fosil yakıtların insan sağlığına zararını azaltmak, enerjiye erişimi artırmak ve ortak geleceği güvence altına almak için artık temiz ve yenilenebilir enerjiye yatırım yapılması gerekiyor. 'Gücüne Sahip Çık' sloganıyla yola çıkan WWF (World Wildlife Fund), finans kuruluşları ve hükümetleri yenilenebilir enerjiye en az 40 milyar dolar ek yatırım yapmaları için harekete geçmeye çağırıyor. Fosil yakıt ekonomisinden yenilenebilir enerjiye geçişin hava kirliliğinin azaltılması, enerjide dışa bağımlılığın kırılması, istihdam olanaklarının artması ve petrol fiyatlarındaki dalgalanmalardan korunmak gibi çevresel ve ekonomik etkileri, bu değişimi daha zorunlu kılıyor.

Kampanya, destekçilerin yenilenebilir enerjiye evet, fosil yakıtlara hayır diyebilecekleri bir online imza kampanyası etrafında şekilleniyor. http://panda.org/tr_syp adresinden ulaşılabilecek bildiri ile finansal kuruluşlar ve hükümetlere yenilenebilir enerjiye olan yatırımlarını artırma taahhüdünde bulunmaları çağrısı yapılıyor. Kampanya önümüzdeki 12 ay boyunca hükümetler ile uluslararası finans kuruluşlarının yenilenebilir enerji sektörüne dünya çapında 40 milyar dolar yeni yatırım taahhüdü vermelerini hedefliyor. 20’den fazla ülkede eş zamanlı olarak yürütülecek kampanya aynı zamanda; kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıt kaynaklarına bağımlılığın getirdiği çevresel, sosyal ve ekonomik risklerin gözler önüne serecek. 40 milyar dolar, ihtiyaç duyulan yatırım için sadece bir başlangıç. Ayrıca, WWF, bu yeni yatırımın, riskli fosil yakıtlardan temiz ve yenilenebilir enerjiye para akışını sağlamak için önemli bir dönüm noktası olacağına inanıyor.

Öte yandan bu yılın Mayıs ayında atmosferdeki sera gazı seviyesinin milyonda 400 parçacık seviyesini aşmasıyla küresel iklim değişikliğiyle mücadelede bir kale daha kaybedildi. Ortalama sıcaklıklardaki artışı bilim insanlarının güvenli sınır olarak belirttiği 20C’de tutmanın yolu, küresel enerji altyapısında esaslı bir değişimden geçiyor. WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, zamanımızın tükendiğini dile getiriyor. Ve ekliyor:

“Fosil yakıtlara yatırım yapmaya devam edersek, giderek ciddileşen oranda hava kirliliği ve alışık olmadığımız iklim koşullarıyla yüzleşeceğimizi biliyoruz. Ulaşmak istediğimiz geleceğin inşası için elimizi taşın altına koymak, hepimizin ortak sorumluluğu.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler