Suriye muhalefeti kararlı

"Masadan kalkmayacağız"

Yayınlanma: 24.01.2014 - 12:23
Abone Ol google-news

Suriye muhalefeti, Suriye sorununa çözüm amacıyla tarafların 3 yıl aradan sonra oturduğu masadan sonuna kadar kalkmamakta kararlı olduğunu açıkladı. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu’nun(SMDK) müzakere heyetinde yer alan Siyasi Komite Üyesi Hadi Al-Bahra, “Cenevre 1 temelinde sonuna kadar masada kalacağız” dedi.
Al Bahra, kritik müzakereler öncesinde Cumhuriyet’in sorularını yanıtladı:
- Cenevre’de ne kadar kalmayı planlıyorsunuz?
Ne kadar sürerse o kadar, rejim Cenevre 1’i tam olarak kabul edene kadar.
- Suriye Dışişleri Bakanı Muallim bir çağrıda bulundu ve ‘burada oturmamıza yardım edin’ dedi. Nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bunu not ettik ki ama konuşmasında Cenevre 1’e atıfta bulunmadı. Bu çok kötü bir işaret ve bizim büyük şüphemizi doğruluyor. Şüphemiz de şu. Rejim burada Cenevre 1’e referansla bulunmuyor.
- O zaman niye buradasınız?
Buradayız çünkü bizim insanlarımıza karşı bir sorumluluğumuz var. Ve Suriye’de çözüm ancak siyasi yöntemle mümkün. Bu siyasi çözümün tek yolu Cenevre 1. Siyasi çözümün birinci aşaması Cenevre 1’di. Suriye halkının temsilcileri olarak buraya gelmemiz ve görüşmemiz bizim görevimiz. Suriye halkının maruz kaldığı baskı ve mahrumiyeti yok etmek için buradayız. Eğer rejim Cenevre 1’i kabul etmeye hazırsa ve bizimle Cenevre 1 temelinde müzakereye hazırsa o zaman ilerleme kaydedebiliriz.
- Şu anda rejimle paylaştığınız ortak şey ne?
Bize BM tarafından gönderilen mektup; aynı mektup Suriye rejimine de gönderildi. Cenevre 1 temelinde ve geçiş yönetimine referansla gönderilen mektup. Ancak Cenevre 1’i kabul ederlerse ve bu temelde müzakere ederlerse ilerleme olur.
- Yani rejim terk edene kadar sonuna kadar masayı terk etmeyecek misiniz?
Evet. Rejim Cenevre 1 çerçevesinde burada olduğu müddetçe biz masayı terketmeyeceğiz. Eğer rejim ‘Cenevre 1 beni bağlamaz’ derse konuşacak bir şeyimiz yoktur.
- Lavrov, ‘Suriye’de laik bir devlet olacak’ dedi. Laik mi olacak?
Bizim tek bir referans noktamız var. O da Cenevre 1. Bu da uzlaştığımız şey. Cenevre 1’in ruhu geçiş hükümetinin tüm yetkiyle oluşturulması, tüm devlet kurumlarıyla -ki buna ordu ve güvenlik güçleri dahil- tüm tarafların isteğiyle. Cenevre 1’in ruhu budur. Suriye’nin geleceğine Suriye halkı karar verecektir. Bize göre Suriye’nin geleceği Suriye halkı tarafından karar verilir. Bize göre Suriye için en iyi seçenek tüm halkının eşit olduğu demokratik bir devlet.
- Geçiş hükümetinin yasası ne olacak?
Bunun için birden fazla tekliflerimiz var. Bu müzakere masasında görüşülecek. Bir opsiyon askıya almak ve yeni bir anayasal deklarasyon hazırlamak. Veya biz anayasayı olduğu gibi koruruz ama tüm yürütme gücü geçiş yönetimine devredilir. Geçiş yönetimi de bu temelde tüm yetkiyle çalışır. Benim kastım tüm yürütme gücünün yüzde 90’ını başkana, yüzde 10’unu hükümete veren gücün geçiş yönetimine bırakılması. Tüm bunlar bu yetkiler geçiş yönetimine bırakılmalı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler