Suriye sürprizi

Türkiye'nin Rusya ile barışması ve İran ile yakınlaşmasının ardından Suriye konusunda yeni bir sayfa açılacağı sinyalleri geliyor. Başbakan Binali Yıldırım "Suriye konusunda önümüzdeki 6 ayda çok önemli gelişmeler olursa şaşırmayın" diye konuştu.

Yayınlanma: 13.08.2016 - 23:35
Abone Ol google-news

Başbakan Binali Yıldırım, Rusya ile yapılan görüşmelerin ardından, Suriye konusunda çok önemli gelişmeler yaşanabileceğini açıkladı. Yıldırım, “Suriye konusunda önümüzdeki 6 ayda çok önemli gelişmeler olursa şaşırmayın” demekle yetinirken, başka bir ayrıntı vermedi.

Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iadesiyle ilgili olarak da “15 Temmuz’dan sonra ABD’nin tutumu daha iyi ve harekete geçtiler” diyen Yıldırım, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın 24 Ağustos’ta Türkiye’ye geleceğini açıkladı.

Çankaya Köşkü’nde televizyonların yöneticileriyle bir araya gelen Yıldırım, “ABD bu işi geçiştiremez, FETÖ’nün yaptığı ayan beyan ortada. Amerika ile ilişkilerimizin asla pazarlık kaldırmayacak tek boyutu vardır. O da FETÖ örgütünün elebaşısının iadesidir. Türkiye’deki Amerikan karşıtlığının devam edip etmemesi de buna bağlı. Çünkü halkta bu konuya dönük büyük bir tepki var. Eğer bu konuda gerekli adımları atarlarsa ki bu yönde sinyaller var, o zaman süratle bu algı tersine dönebilir. Gülen’in teslim edilmesinden başka ABD ile bir uzlaşmamız olamaz” dedi.

 

Yüzde 80’i cemaatçi

Yüksek Askeri Şûra’nın yapısının değişeceğini belirten Yıldırım, “Kuvvet komutanlarının Genelkurmay ile bağı kesilmiyor. Askeri düzenlemelerdeki değişikliği muhalefetle birlikte yapacağız” dedi. Askeri yapı içindeki cemaat örgütlenmesiyle ilgili olarak “Askeri lise ve akademilerin yüzde 95’inin, orduda ise albay ve altı subayların yüzde 60-80 arasının örgütle ilişkisi olduğunu düşünüyoruz” diyen Yıldırım, “hatasız iş yapmak için çok çaba sarf ettiklerini” anlattı.

Yıldırım “Askeri liselerin yüzde 95’inin, subayların da yüzde 60-80’inin FETÖ ile bağlantılı” olduğunu ifade ederek, “askerlik süresinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini” de ifade etti.

 

81 bin 500 tasfiye

76 bin 597 kişinin açığa alındığını, memuriyetten çıkarılanların sayısı 4 bin 897 olduğunu açıklarken, bunların 3 binden fazlasının asker olduğunu söyleyen Yıldırım, “Hem açığa alınanlar hem de memuriyetten çıkartılanların toplamı 81 bin 494 kişi” dedi. Yıldırım, askerlik süresinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini de belirterek, bu değişikliği muhalefet ile birlikte yapacaklarını kaydetti.

 

‘50 bin kişilik bir yapı’

Yıldırım “Bunların kendi iletişim ağları var. O iletişim altyapısında 50 binin üzerinde isim var. Bunların üzerine gidiliyor. Direkt örgütte olanlarla hasbelkader bulaşmış olanları titizlikle ayıracağız. Asker, sivil bürokrasi, iş dünyasından olanları belirliyoruz” diye konuştu. Cemaat yapılanmasıyla ilgili başlatılan soruşturmaların mihenk taşının 17-25 Aralık olduğuna da işaret eden Yıldırım, “Örneğin iş dünyası ile yakın ilişkileri var, para kaynakları var. Bazı şirketler, holdingler, yapılanmalar, FETÖ ile, o örgüte bağlı kişi ve kuruluşlarla bazı ilişkilere girmiş, mal alıp satmış olabilir. Bütün bunlar soruşturma kapsamındadır” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler