Sur'u yerle bir ettiler şimdi el koyuyorlar

Diyarbakır’ın tarihi ilçesi Sur’da sokağa çıkma yasağının kalkması beklenirken Bakanlar Kurulu kararıyla ilçenin neredeyse tamamının kamulaştırıldığı ortaya çıktı.

Yayınlanma: 25.03.2016 - 12:17
Abone Ol google-news

Diyarbakır’ın tarihi ilçesi Sur’da sokağa çıkma yasağının kalkması beklenirken Bakanlar Kurulu kararıyla ilçenin neredeyse tamamının kamulaştırıldığı ortaya çıktı. Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararında, Sur’daki birçok parsel acele kamulaştırma kapsamına alındı. Acil kamulaştırma kararı Şırnak’ın Silopi ilçesini de kapsıyor.

Diyarbakır’da şok etkisi yaratan karara göne, Diyarbakır’ın kalkanbalığı şeklinde olan 5.5 kilometre uzunluğundaki tarihi Sur’larının içinde kalan kısmın neredeyse tamamı kamulaştırılmış oldu. Edinilen bilgiye göre söz konusu bölge içinde toplam 9 bin parsel bulunuyor. Bakanlar Kurulu kararıyla bu parsellerden 8 bin 200 kadarı kamulaştırılmış oldu. Bu tarihi ilçenin üçte ikisinden fazla bir bölüme denk geliyor.

Belediye ve tarihi yerler

15 mahalleye bağlı 348 bölgeyi kapsayan işgal planı kapsamında kamulaştırılacak bölgelerden birisi de halka hizmet götürmekle yetkili olan Sur Belediyesi’ne ait hizmet binasının bulunduğu alan. Kiliseler, camiler gibi ibadet yerleri ile Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılıp “Kent Müzesi” olarak faaliyete sokulan tarihi Cemilpaşa Konağı da kamulaştırılmış yerler arasında.

Mağaralar bile talana açılıyor

Halk kabul etmez

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, “Sur içinde toplam 7 bin 714 parsel var bunların 6 bin 300 bu kararla kamulaştırıldı. Geri kalan parseller ise daha önceden kamulaştırıldığı ya da ana cadde veya benzeri yerler olduğu için kamulaştırma gereği duyulmadığı anlaşılıyor” dedi. Bu kararla aslında Sur içinin tamamına el koyma kararı olduğunu belirten Kışanak, “Acele kamulaştırma adıyla başvurdukları bu yöntemi hafifletmeye çalışıyorlar ama aslında yaptıkları el koymaktır. Bu kararla hukuki mücadele yollarının da önü tıkanmak istenmiştir. Bu büyük bir yanlıştır bu yanlışı Diyarbakır halkı da vicdan da hukuk da kabul etmez” dedi.

Pazarlık şansı yok

Kararın bir başka özelliğinin de vatandaşa pazarlık etme şansını bile bırakmadan kendilerinin takdir ettiği meblağı bankalara yatırdıktan sonra kamulaştırılmış sayan bir yönü olduğunu kaydeden Kışanak, şöyle devam etti: “Vatandaş ancak Danıştay’dan bozdurabilir ise yeniden mülkünün sahibi olacak. Bu nedenle aldıkları karar şimdiye kadar bu ülkedeki alınmış diğer kararlara benzemeyen, halkın mülkiyet haklarını bu şekilde gasp eden bir karardır. Belediyeye ait olan mülklerin kamulaştırılması mümkün değil ama bunlar böyle aceleyle sanki yangından mal kaçırırcasına, hukuk, yasa da tanımadan Sur’daki parselleri tek tek sayarak bunlara el koyduk diyen bir karar almışlar.”

Tazminattan kaçıyorlar

Kamulaştırma kararının Sur’daki yıkımla da ilgisi olduğunu vurgulayan Kışanak “Bu yıkımlar için devletin tazminat ödemesi gerekecekti. Ama tazminat ödemek yerine ‘Madem o parayı vereceğiz, tazminat olarak değil kamulaştırma olarak ödeyeceğiz, al bu parayı sen çık, mülk de benim olsun’ deniliyor. Bu fırsatçılıktır. Hukuki yollara başvuracağız” diye konuştu.

İŞTE RESMİ GAZETE LİNKİ

İŞTE KARAR


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler