'Süslü Kadınlar' geliyor

İzmir’de tarih öğretmeni Sema Gür’ün öncülüğünde 7 yıl önce başlatılan, renkli kıyafetleri ve süsledikleri bisikletleriyle trafiğe çıkan Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nda bu yıl 14 ülkedeki 120 şehirde binlerce kadın pedal çevirecek.

Yayınlanma: 25.07.2019 - 23:39
Abone Ol google-news

İzmir’de özel bir okulda tarih öğretmeni olan Sema Gür, kadınların rahat kıyafetlerle bisiklete binmesi ve kullanımın artması için sosyal medya üzerinden Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’ne dikkati çekmek üzere örgütlendi. İki kişi ile başlayan bisiklet turu, onlara, ardından yüzlere ulaştı. Kısa sürede kadınlar renkli kıyafetleri ve süsledikleri bisikletleriyle trafiğe çıkarak, her yıl eylül ayında tur düzenledi. Türkiye’nin bütün illerine yayılan tur geçen yıl Türkiye başta olmak üzere, 4 ülke 65 şehirde yapıldı.



Bisiklet ve çevre seven kadınlar arasında hızla yayılan tur için, bu yıl 14 ülkenin 120 şehrinden talep geldi. 22 Eylül’de 120 şehirde binlence kadın bisikletleri ile bulundukları yerlerde kilometrelerce pedal çevirecek. Sema Gür, “Amacım kadınların özgürce ve istedikleri kıyafetle bisiklete binmesi. İki kişi ile başladığımız bu yolda şu an binlerce kadın aynı anda aynı gün bisiklet kullanıyor. Biz dernek veya bir kurum değiliz ve biz para ile de etkinlik yapmıyoruz. Tamamen taban hareketi. Bizim etkinliğimize, esnaf, ev hanımı, doktor, belediye başkanı, engelli ve hatta göçmen kadınlar dahi süslü kıyafeti ile katılıyor. Taban hareketi olarak görüyoruz. Tepeden yönetilmiyoruz. Körfez kenti İzmir’de deniz kenarında bisiklete binerken kendimi özgür hissediyorum. Kolay ve çevreye duyarlı ulaşım aracı olmasının yanı sıra spor yaparak sağlıklı kalmamı sağlıyor. İzmirli kadınlar olarak trafikte egzoz kokusu yerine parfüm kokusu saçıyoruz” dedi.



Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’na maddi destek olmak isteyen kişiler, EGE Çağdaş Eğitim Vakfı’na (EÇEV) yönlendiriliyor. Bağışlar sayesinde kız çocukların okumasına destek olunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler