Taksim yasağı yeniden AİHM'de

1 Mayıs’taki Taksim yasağı bir kez daha Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşındı. Yasağın kaldırılması için Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru “iç hukuk yollarının tüketilmemiş olması” gerekçesiyle reddedilen avukat Sedat Vural AİHM’de dava açtı. Vural başvurusunda, AİHM’nin Taksim yasağını kaldıran daha önceki kararına da dikkat çekti.

Yayınlanma: 06.05.2014 - 13:27
Abone Ol google-news

“Güvercin ürkekliği ne acıdır ki ülkemizdeki yargı dahil tüm kurum, kuruluş ve kişilerin yaşadığı somut bir olgudur” diyen Vural, dilekçesinde, Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla “Evrensel hukukun, ifade özgürlüğünün birincil ve en önemli aracı barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüş hak ve özgürlüğünün güvenlik anlayışına kurban edildiğini” vurguladı. Vural, Anayasa Mahkemesi’nin AİHM kararlarına ve anayasal hükümlere aykırı olarak Başbakan ve İstanbul Valisi’nin “keyfi uygulamalarına” ortak olduğunu belirtti. DİSK ve KESK’in, 2008’de Taksim meydanında 1 Mayıs gösterisine izin verilmemesi ve 1 Mayıs’a katılmak isteyenlere uygulanan şiddete karşı AİHM’de dava açtıklarını anımsatan Vural, bu davanın 27 Kasım 2012 tarihinde ikinci daire tarafından karara bağlandığını, hükümetin de bu karara itiraz etmediğini bildirdi.

Kesinleşen AİHM’nin bu kararına göre, Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs kutlaması yapmanın toplantı ve gösteri yürüyüş hakkının ayrılmış bir parçası olduğunu belirten Vural, AİHM’nin bu kararının iç hukuk bakımından da bağlayıcı bir karar olduğunu vurguladı. Vural, Anayasa Mahkemesi’nin “keyfi ve hukuksuz Taksim yasağına onay vererek, evrensel hukuktan uzak, oldukça milli ve sığ bir karara imza attığını” da savundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler